Galleri

 • Paul Gauguin bor i Pont-Aven fra februar til oktober. Her møter han den unge maleren Emile Bernard igjen, og denne gangen har de større glede av hverandre. Det er dette møtet som skal komme til å bli utgangspunktet for kunstretningen syntesismen. De første religiøse maleriene deres blir skapt her. Gauguin har merket seg at det foregår en liten revolusjon i Norge etter at Bjørnson har utgitt en bok som han har oppfattet handler om kvinnen rett til å ligge med hvem hun vil. Det er en tanke han kan like.

 • Paul Gauguin skriver til Vincent van Gogh fra Pont Aven. Været er elendig; det regner og blåser, og han har måttet utsette arbeidet med maleriene, både på grunn av været og på grunn av at han har vært syk.

  Han er i elendig humør, mest på grunn av alle de økonomiske bekymringene, skriver han. I virkeligheten er det bare de som kan sette ham ut av spill.

  Han takker varmt for Vincents forslag om at de to skal utveksle bilder.

 • Paul Gauguin maler bildet Jakobs kamp med engelen i den franske byen Pont-Aven. Det skal komme til å bli regnet som det første bildet innenfor den kommende kunstretningen syntesismen, som er en av retningene som vokser frem i kjølvannet av impresjonismen. På maleriet står en gruppe kvinner kledt i tradisjonelle drakter med store, hvite hodeplagg og betrakter en kamp som pågår mellom en mann og en engel i bakgrunnen av bildet. Det er vanskelig å vite om det de ser utspiller seg i den virkelige verden, eller om de har et kollektivt, religiøst syn.

 • Paul Gauguin skriver til Vincent van Gogh fra Pont Aven og takker for det lange brevet med diskusjon om kunst, den betydning og hvordan den bør utføres, som han nettopp har mottatt. Etter en lang og slitsom periode med sykdom føler Gauguin seg nå full av ideer og skaperkraft, de siset elleve dagene har han fått et vell av ideer for mye malerier som han gjerne skulle ha begynt å arbeide med i Provence, der Vincent befinner seg. Men han har ingen penger, og da blir det vanskelig å reise.

 • Christian Krohg besøker denne sommeren familien Thaulow i Quinperlé nær Pont Aven i Bretagne. Her treffer han blant annet Auguste Rodin, Anna og Edvard Diriks og Nils Collet Vogt. Han reiser rundt i landsdelen og skriver reisebrev.

  Frankrikeoppholdet hans skal komme til å vare i mer enn syv år.