Galleri

  • Edvard Storm Munch, som skal bli maleren Edvard Munchs farfar, blir innsatt som sogneprest i Gjerpen. Det skal han komme til å være i nesten tyve år. Før dette har han vært huslærer hos amtmann Severin Løvenskiold på Fossum i Gjerpen. Han kommer fra Vågå, er utdannet prest fra København, er gift og har to sønner. Den ene, Peter Andreas Munch, som nå er tre år gammel, skal komme til å bli en viktig person i norsk nasjonsbygging og kulturhistorie. Etter hvert skal det komme til å bli født ni andre barn i denne familien.

  • Henrik Wergeland legger ut på en fottur over Toten, Biri og Gausdal, gjennom Gudbrandsdalen, Vågå og Lom over Sognefjell til Sogn. Han går deretter til Leikanger og Brekke, hvor han treffer mange av Wergeland-familiens slektninger, og drar videre sjøveien til Bergen. Der møter han menn som rektor Hans Holmboe og den legendariske bergneske lærer Lyder Sagen. Sannsynligvis reiser han videre til Voss og Ulvik, og derfra ut Hardangerfjorden. I Suldal besøkter han søsteren Augusta og hennes mann, presten Edvard Vedøe.

  • Knut Hamsun blir født i Vågå som den fjerde sønnen til Peder og Tora Pedersen. Peder er 35 år gammel og kommer fra den fattigslige plassen Skultbakken i Vågå. Tora kommer fra høvdingslekten Garmo i Lom, hun er 29.

    Da de giftet seg, hadde de to allerede en sønn på halvannet år. Etter Knut skal det komme enda tre barn: to jenter og en gutt.

  • I dag har Henrik Ibsen og reisekameraten Anders Isachsen satt seg fore å gå en tur opp på fjellet. Men været er dårlig, så de bestemmer seg i stedet for å dra videre oppover dalen. De skiller lag på Lalm. Anders tar turen mot Heidalsskogen og videre ned gjennom Heidalen, mens Ibsen drar videre vestover mot Vågå. Han tar inn for natten på Svee. Han syns ikke noe særlig om å fortsette turen på egenhånd. I dagboka skriver han at han føler seg "ensom og i et fortvivlet Humør".