Image
René Descartes malt av Frans Hals
Dato
11 november 1619

René Descartes, som nå er 23 år gammel franskmann av adelig slekt og under utdannelse innenfor militærvesenet, stenger seg denne iskalde natten i byen Neuburg an der Donau innepå rommet sitt med en kakkelovn for å holde varmen. Han faller i søvn, og har tre drømmer som han siden kommer til å omtale om åpenbaringer fra en hellig ånd. Resultatet blir at når han forlater rommet, har han formulert det teoretiske grunnlaget for analytisk geometri, og en metode for å anvende matametikkens prinsipper på filosofien.

Han innser at heretter kommer det til å være hans livsoppgave å forfølge vitenskapens veier til sann visdom. Det står tydelig for ham at alle sannheter er nært sammenknyttet, og at det å finne den grunnleggende sannheten, og så derfra fortsette med å følge logikkens lover, vil være veien til all vitenskap. Om ikke lenge kommer han til å formulere den grunnleggende sannheten slik: "Jeg tenker, altså er jeg" (je pense, donc je suis).

Han bestemmer seg for at han ikke lenger ønsker å studere på vanlig vis, men heller utforske og reflektere over sin egen erfaring og det han kaller livets store bok. Han kommer heretter til å reise rundt og være sammen mange typer mennesker, både militære, kongelige og vitenskapsmenn, og reflektere over sin egen erfaring når han testes i livets skole. Han kommer blant annet til å bo 20 år i Nederland, og få en datter med en tjenestejente der. Barnet kommer til å dø som femåring, og Descartes kommer til å sørge tungt over dette.

Descartes kommer siden til å bli ansett for å være grunnleggeren av den nyere filosofien, og en av historiens aller største filosofer og matematikere. Han kommer også til å markere seg innenfor fysiologien, og å formulere et klart progam for en mekanistisk, ikke-teleologisk forståelse av fysiologiske prosesser.

 

 

 

Personer
Korrekturlest?
Nei
Kilde

 

Knut Erik Tranøy og Øystein Ore i Store norske leksikon

https://snl.no/Ren%C3%A9_Descartes

og

https://en.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Descartes