Dato
22 april 1828

Aasmund Olavsson Vinjes mor Torbjørg Gjerdmundsdotter dør. Aasmund har nettopp fylt ti år. Han har en fire år eldre søster, Margit.

Siden skal han komme til å skrive om sin mor: «Jeg fikk bryst til jeg var omtrent 6 år, og derved således svekket min mor, at hun trolig av dette i forbindelse med en sterk forkjølelse fikk tæring og døde i mitt 10.år.»

Han har nettopp lært seg å lese, og siden skal det bli fortalt om han at han setter fyr på ABC'en sin fordi hanen som er avbildet på siste side i leseboka, ikke vil gale når han har stavet seg gjennom boka.

Bøker og den kunnskapen som han kan tilegne seg gjennom dem skal komme til å bli svært viktig for Aasmund. Han bestemmer seg etter hvert for å lære Bibelen utenat, men faren tar fra ham familiens eneste eksemplar for at den ikke skulle bli utslitt.

Sammen med den fire år eldre søsteren Margit blir han sendt ut for å gjete. Aasmund er svært glad i dyr, han regner dem som familiemedlemmer. Siden skal han komme til å bli kjent for sangen om geitebukken Blåmann.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Vesaas, O. (2001). A.O. Vinje : ein tankens hærmann. Oslo, Cappelen.

og

https://no.wikipedia.org/wiki/Aasmund_Olavsson_Vinje