Fra dato

Til dato

  • Ole Bulls familie kommer hjem fra Paris og Bull installerer dem på Andøen. Han blir der en måneds tid før han vender kursen mot Bergen og lanserer planene om å danne et norsk teater.

  • Marcus Thrane, som er en sosialistisk agitator inspirert av den franske revolusjonen, og en forkjemper for allmenn stemmerett, frihandel og bedre allmueskole, etablerer Arbeider-Foreningernes Blad. Bevegelsen han har startet kalles thranebevegelsen, og på sitt største skal den komme til å bestå av rundt 30 000 medlemmer fordelt på over 400 foreninger. Thrane er ikke ateist, men han er sterkt kritisk til organisert religion. Thranebevegelsen skal komme til å få størst innflytelse i årene fra 1851 til 1856. I denne perioden bruker Thrane en kristen retorikk i sin kamp mot det bestående.

  • Søren Kierkegaard er ute på en av sine spaserturer da han treffer sin venn, skuespilleren Sødring i Kronprinsessegade rett overfor Kongens Have, som kan fortelle at i dag er hans datter Julies bryllupsdag. Bryllupet foregår i stillhet, siden Julies søster nettopp er død. Han peker opp mot vinduene, og der inne kan Søren tydelig se den unge bruden går frem og tilbake.

  • Carl Fredrik Hill blir født i Lund som sønn av en professor i matematikk.