Dato
31 august 1854

I Fredrikshald (Halden) kan byens innbyggere se tryllekunstneren Joseph le Tort holde forestilling. Le Tort kaller seg professor i magi. Tryllekunstnere, illusjonister og magikere dukker ofte opp i forbindelse med markeder i byer. Et annet ord for tryllekunstner er taskenspiller, og det ordet har ikke en helt heldig klang, det kommer fra det tyske "Taschenspieler", altså en spiller med skjulte lommer, en som vet å lure penger fra folk.

Det er ingen som riktig vet hvor le Tort kommer fra. På de mange plakatene sine annonserer han at han kommer fra London og Dublin, men han turnerer i hele Skandinavia, blant annet på Tivoli i København. Han fortsetter med dette i årene som kommer.

Etter hvert kommer taskenspillertradisjonen til å inneholde elementer også av mystiske og halvreligiøse emner, som blir lagt inn i forestillingene. Det kan dreie seg om hypnose, tankelesning, buktaleri, magisk panorama med tåkebilder, det som kalles "phantasmagori", spiritisme, åndefremkallelse og clairvoyance.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Enevig, A. and S. Odense (2003). Gøglere, hypnotisører og savoyarder. Odense, Syddansk Universitetsforl. Odense Stadsarkiv. s. 58-59