Dato
18 mars 1870

I Paris blir det opprettet et revolusjonært folkestyre i protest mot den nasjonale regjeringen. Den fransk-prøysiske krigen går mot slutten. Kommunen skal komme til å eksistere i 72 dager.

I 1792 har man hatt noe tilsvarende. Napoleon den tredje har vært keiser siden 1852. Han er interessert i at Frankrike skal gjenvinne de grensene de har tapt etter napoleonskrigene i 1814. I 1870 har den prøyssiske statsministeren Otto von Bismark terget til krig, og Napoleon III har sett dette som en mulighet til å få gjennomført sin ambisjon. Men det har gått heller dårlig. Han har måttet kapitulere ved Sedan, og har blitt tatt til fange. Med dette er det franske keiserdømmet falt. Arbeiderne og de radikale intellektuelle som har kjempet i krigen inne i Paris, godtar ikke denne kapitulasjonen, og bestemmer seg for å kjempe videre. De har bra med våpen, og klarer lenge å forhindre prøysserne fra å okkupere byen.

Makten i Paris skal komme til å bli grepet av en radikal gruppering, som kommer til å gjennomføre valg på nytt kommunestyre. Paris skal komme til å bli erklært som en selvstendig enhet, Pariskommunen. I et forsøk på å skape den ideelle sosialistiske stat, kommer det til å bli gjennomført en rekke sosiale reformer.

Sted
Korrekturlest?
Ja