Fra dato

Til dato

 • Siri von Essen er gravid igjen, og må nøye seg med komiske roller på Dramaten.

 • Dagbladet trykker en artikkel, antakelig skrevet av Bjørnson, om Kristofer Jansons forestående turné i Amerika.

 • Kristofer Janson gjennomfører sin forelesningsturné i USA, og gir deretter ut boken Amerikanske forholde. Dermed begynner et nytt kapittel i hans liv. Han orienterer seg nå i større grad internasjonalt, og er den første norske forfatter som har stor kulturell kontakt til USA. Samtidig leser han amerikanske liberale teologer og religiøse tenkere som Ralph Waldo Emerson, Theodore Parker og William Channing. Hos disse finner han en kontrast til norsk lutherdom som skapteren voldsom spenning i ham.

 • Claude Monets kone Camille dør. Claude og de to sønnene blir boende sammen med Alice og hennes barn. Han maler et intenst bilde av Camille som lik.

 • Claude Monets kone Camille, som han traff da hun var hans modell, dør. Hun er 32 år gammel. De siste årene har hun hatt tuberkulose, og etter at parets andre sønn, Michel, ble født, er hun blitt stadig svakere. For et års tid siden ble hun også diagnostisert med kreft i urinveiene.

  Claude , Alice og de to sønnene ders har flyttet sammen med Alice Horchedé, som er konen til Claudes kunstmesen, som nå har gått konkurs, og hennes barn. Det er Alice som pleier Camille.

 • Hilda Bugge, som har vært forlovet med to av Amalies brødre, Wilhelm og Ludvig, forlover seg med den danske folkehøgskolemannen Peter Christian Balieu Bondesen. Det lyses for dem i Vestre Aker kirke.

 • Kristofer Janson ankommer New York på båten Arizona.

 • Ragna Ullmann forlover seg med den fem år eldre Ludvig Nielsen. Hun er 35 år gammel nå, hun har truffet ham i Tromsø under et besøk hos søsteren, han er overrettssakfører og skal etter hvert komme til å bli bankdirektør. Hun kjenner ham nokså dårlig. Ekteskapet med ham skal komme til å bli en fem år lang prøvelse og ende med skilsmisse.

 • Ragna Ullmann forlover seg med den fem år eldre Ludvig Nielsen. Hun er 35 år gammel nå, hun har truffet ham i Tromsø under et besøk hos søsteren. Han er overrettssakfører, og skal etter hvert komme til å bli bankdirektør.

 • Amalie Müller skriver til Bjørnstjerne Bjørnson. Hun er nettopp ferdig med å lese hans drama Det ny System, og hun er oppfylt av det. Hun er så takknemlig for at han tror på henne og tenker på henne.

  Hun føler at det kanskje kommer lysere dager for henne etter dette, skriver hun. Hun føler at Bjørnson har et osean av solskinn i seg, et solskinn som kan driver vekster frem. Og det er bra, for kulden og skyggene i Norge kan fort komme til å drive dikterne vekk, til utlandet.

 • Mathilde Schjøtt, som er Ragna Nielsens kusine, skriver i dagboken sin om sin bekymring i forhold til Ragnas forlovelse. Det er ikke det at hun ikke forstår at det kan ende i ekteskap for en kvinne i Ragnas alder, men hun vet jo at Ragna ikke kunne holde ut med Christensen fordi han ikke var betydelig nok -- og nå må hun holde ut med Nielsen. Hvilken fremtid! Hun kunne forstått det dersom det hadde dreid seg om en betydelig mann med et interessant, intellektuelt arbeid. Eller en gammel vell som en er blitt stadig mer inderlig sammenvokst med.