Dato
1880

Det er uro blant de unge kunstnerne i Paris som kaller seg impresjonister for tiden. Maleren Edgar Degas er i dårlig form, og da blir det ofte konflikt.

Han er 46 bår gammel nå, og kjent for sin skarpe tunge. Han har alltid hatt lite til felles med Claude Monet og de andre utendørsmalerne som kaller seg impresjonister, og selv om han har vært en sentral skikkelse i forhold til å arrangere deres uavhengige utstillinger, som de har arrangert siden 1874 i protest mot den konvensjonelle smaken som den årlige Salongen representerer, og som de etter hvert skal komme til å bli svært berømte for, havner han ofte i konflikt.

I år setter Degas ut ondsinnede rykter om sin kollega Claude Monet; han rykker blant annet inn Monets fiktive dødsannonse i avisen. På denne måten gjør han seg temmelig upopulær hos alle, også blant sine venner idet radikale impresjonistmiljøet.

Han er svært syk, muligens er han rammet av syfilis, men han dyrker sitt image som misantropisk ungkar, og er av den bestemte oppfatning at en kunstners privatliv alltid må forbli privat.

Men i bildene sine viser han frem intime scener. Han er kjent for sine mange motiver av danserinner i bevegelse, og av kvinnekropper i intim fortrolighet. I år maler han blant annet på et bilde som viser to unge kvinner som sitter ved siden av hverandre på en enkel, mørk benk i det som nok må være et cabaretteater. De er sett ovenfra, kvinnen til venstre er kledd i ballerinautstyr, med strutteskjørt og tåspisssko, hun lener seg uvørent fremover for å rette på noe på den venstre skoen. Hun har en stor, grønn sløyfe rundt livet, og en i samme farge rundt halsen. Kvinnen til høyre på benken er kledt i svart; svart hatt, svart kåpe, svarte sko, svart paraply. Hun ser ut til å være kledd for gaten.

Veggen bak dem er sennepsgul. Det er ikke mulig å få øyne på øynene til de to kvinnene på benken. De vet ikke at de blir observert.

Personer
Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Dunn, T. (2006). The impressionists. M. Downes. London, Acorn Media UK

og

https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Degas

og

Degas, E. (1880-182). Waiting.

https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Degas#/media/File:Edgar_Degas_-_Waiting_-_Google_Art_Project.jpg