Portrettbilde
Andre navn
Hilaire-Germain-Edgar De Gas
Edgar Hilaire Germain Degas
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
19 juli 1834
Fødselssted
Dødsdato
27 september 1917
Dødssted

Galleri

 • Edouard Manet bryter med Salongen i Paris og stiller ut sitt maleri Frokost i det grønne på Salon des Refusés i Paris. Det vekker skandale, ikke minst på grunn av den nakne kvinnen i gruppen av påkledte menn. Han blir sentrum for en gruppe med yngre, radikale malere som får sitt samlingssted på Café Guerbois og omfatter, foruten Manet, Camille Pissarro, Edgar Degas, Paul Cézanne, Alfred Sisley, Claude Monet og Auguste Renoir. Til disse slutter Frédéric Bazille seg, den jevnaldrende Armand Guillaumin, og de to Corot-elevene Berthe og Edna Morisot.

 • Edgar Degas får ikke vist bildene sine på Salongen i Paris. Han maler ballettpiker bak scenen, de får besøk av velholdne herrer som kjøper seksuelle tjenester av dem.

  Han befinner seg helt i utkanten av kretsen av impresjonister. Det er selve bevegelsen som opptar ham; perspektivet. Han maler fra veddeløpsbanen, sirkus, kabaretsecenen, kafélivet. Han er inspirert av japanske tresnitt og fotografier, billedutsnittene hans er tilsynelatende tilfedlige.

 • Edgar Degas har problemer med øynene. Han orker ikke sollys, og maler derfor alltid innendørs i skygge. Han vil male ærlige øyeblikk; kvinner som gjør virkelige ting. I sitt atelier har han sin egen, private samling av bilder av horer på horehuset. Det blir ansett som svært upassende.

 • Den første impresjonistiske kunstutstillingen finner sted hos fotografen Félix Nadar på Boulevard des capucinnes i Paris.

  Edgar Degas er en av de som stiller ut bildene sine her. Nesten ingen kommer for å se bildene; de blir latterliggjort. Men maleren Manet er begeistret. De kommende syv årene skal det arrangert syv slike årlige impresjonistutstillinger.

 • Det er uro blant de unge kunstnerne i Paris som kaller seg impresjonister for tiden. Maleren Edgar Degas er i dårlig form, og da blir det ofte konflikt.

 • Harriet Backer, som nå er 35 år gammel, debuterer som maler på Salongen i Paris med maleriet Solitude. For det får hun en utmerkelse.

  Harriet er utdannet i Munchen, men har bodd i Paris de siste par årene. Hun er elev av Léon Bonnat ved madame Trélat de Lavignes atelier og bor sammen med Kitty Kielland, Alexander Kiellands søster.

 • Edvard Munch ankommer Paris fra Antwerpen, hvor han har sett den store verdensutstillingen, hvor Norge er representert med over 50 kunstnere.

  Også Munch har med et bilde. Det er Christian Krohg som har fått oppdraget med å henge opp utstillingen, og han har vært nokså systematisk i å favorisere de moderne friluftsmalerne, fremfor den tradisjonelle, atelierbaserete arbeidsmåten, «düsseldorferne». Det er det blitt mye brudulje ut av.

  Munch har vært alvorlig syk denne våren.

 • Paul Gauguin reiser tilbake til Paris fra Bretagne der han har vært sammen med Emile Bernard. På Montmartre treffer han Vincent van Gogh.

  Vincents bror Theo er en kjent kunsthandler i byen, og godt orientert i den nye kunsten. Gauguin ser bildene til impresjonistene Monet, Pisarro og Degas. Sammen med kunstnervenner organiserer Van Gogh små utstillinger på billige kafeer i Boulevard de Chlichy.

 • Paul Gauguin er syk og ligger for tiden på sykehus i Paris. Han forsøker å unngå maleren Pisarro, men er blitt kjent med Degas på restauranten La Nouvelle Athenes, der kunstnere omgås.

 • Edvard Brandes gifter seg med Amalie Skrams venninne Ingeborg Gad i et borgerlig bryllup i København. Ingeborg er skilt fra Frits Thaulow nå. Frits på sin side er lykkelig gift med sin Alexandra, Oda Engelhart (Lasson) sin søster.

  Edvard og Ingeborg flytter inn i Nørre Farimagsgade i København, ikke langt fra der hvor Amalie og Erik Skram bor, med sine fire jenter på 11, 10, ni og åtte år.

  Georg Brandes sender en halvhjertet og dyster lykkeønskning til bryllupet, med henvisning til de advarslene som Edvard sendte ham i 1876, da han selv giftet seg.

 • Vincent van Gogh ser en utstilling i Paris som hans bror Theo har organisert, med blant annet bildene til Paul Gauguin og Edgard Degas

 • I Paris åpner cabaretteatret Moulin Rouge i Jardin de Paris, ved foten av Montmartre. Målet for grunnleggerne er å skape et sted der de rike kan komme og forlyste seg i det som tradisjonelt har vært kunstnerkvarteret i byen, men stedet blir raskt populært også blant mange ulike befolkningsgrupper i Paris; arbeidere, kunstenere, forretningmenn, elegant kledte kvinner fra middelklassen, og turister på gjennomreise.

  Amalie Skram skal komme til å være en av dem.

 • Paul Gauguin får med hjelp av Degas arrangert en utstilling ev egne arbeider i Paris. Han selger 11 bilder, og det er bare så vidt han får dekket utgiftene, men utstillingen trekker mange interesserte.