Dato
25 september 1880

Bjørnstjerne Bjørnson reiser over havet til Amerika. Han har vært noen dager i England, og blant annet spist middag hos en engelsk familie.

Det er 1200 passasjerer ombord, 900 av dem er emigranter, han tilbringer mye tid sammen med dem, og lærer mye. Noen dager har de seil på alle fire mastene.

Det serveres kjøttretter tre ganger om dagen, og man får så mye frukt man vil ha, skriver han hjem til Karoline. Men han har vært fryktelig sjøsyk. Og det er merkelig følelse å se himmelen grense mot havet til alle sider. Det svarte vannet med hvite skumtopper til alle sider.

Skipet er enormt. I spisesalen er det plass til fem bord ved siden av hverandre, og enda er det plass for de mange tjenerne til å bevege seg mellom bordene. De har uniform og regjeres av en kelner som har en klokke som han ringer med. Bjørnson beundrer ordenen ombord.

Men han lengter etter å arbeide. Hans stykke Over Ævne er i ferd med å bli ferdig nå.

Når han ankommer New York, tar han fatt på sin Amerikaturné. Nordmennene i byen vil arrangere fakkeltog for ham, men han takker nei og reiser videre til Cambridge ved Boston.

Han studerer ivrig amerikansk åndsliv og møter en rekke betydelige personer, blant annet i Boston. Han blir også svært opptatt av en kvinnekongress som han deltar på.

Men han liker ikke Bulls enke Sara Thorp, som har invitert ham, og som han bor hos. Han syns hun er spekulativ, og tørr som en nålepute, skriver han til Karoline.

Korrekturlest?
Ja
Kilde

Bjørnson, B. (1932). Kamp-liv : brev fra årene 1879-1884 : med innledning og oplysninger : 1 : 1879-1881. Oslo, Gyldendal. s. 204

http://www.nb.no/nbsok/nb/430b0937651f0978aa23aba18c2bc6a5.nbdigital?lang=no#267

og

Hauglid, A. O. (2010). Mellom Ole Bull og Henrik Wergeland: Bjørnstjerne Bjørnson oppdager Amerika. Lillehammer, Maihaugen: S. [116]-129 : ill. s. 117