Fra dato

Til dato

 • Alexander Kiellands roman Arbeidsfolk utkommer. Det inneholder voldsomme angrep på et moralsk uthulet byråkrati. Det vekker stor oppstandelse og skaffer ham mange fiender.

  Selv Georg Brandes og Bjørnstjerne Bjørnson mener at agitasjonen tar overhånd på bekostning av diktningen i denne romanen.

 • Edvard Brandes stykke Lægemidler har uroppførelse i Stockholm. Strindberg har oversatt det på rekordtid til svensk. Det handler om striden mellom naturmedisin og skolemedisin, og om en erotisk konflikt.

  Stykket selger godt i Danmark, men får dårlige anmeldelser i svensk presse.

 • Paul Gauguin deltar på den sjette impresjonistutstillingen i Paris, og får fin kritikk av Huysmans av en aktstudie. Hans sønn Jean blir født i Paris denne måneden. Paul jobber for et bankfirma og maler på fritiden.

 • Vincent van Gogh, som nå er 28 år gammel, flytter hjem til sine foreldre, som nå bor i Etten i Holland, ikke langt fra stedet der han vokste opp. Han tegner bønder og arbeidere han ser rundt seg. Han forelsker seg i kusinen Kee Vos, som nettopp har forlatt sin mann og har flyttet inn hos hans foreldre. Hun vil ikke ha ham, og han går inn i en ny krise, og dessuten i en konflikt med faren.

  Han skriver om sine kvaler i brev til broren Theo, der han prediker den fysiske kjærlighetens helbredende kraft.

 • Søren Krøyer forlater Roma og drar til Nord-Italia, der han oppholder seg i Venezia noen uker før han igjen drar til Paris.

  Han vinner en medalje for sitt bilde Italienske Landsbyhattemagere.

 • Bertha Pappenheim føler seg noe bedre i dag. Hun er oppe av sengen for første gang på mange måneder.

 • Bertha Pappenheims far Siegmund, dør. Han har vært syk i flere måneder, og det er Bertha som har pleiet ham, inntil hun selv ble sengeliggende i desember. Dødsfallet går sterkt inn på henne, dette er det verste som kunne ha skjedd henne. Tilstanden hennes forverres umiddelbart. I to dager er hun fullstendig i sjokk, ute av stand til å gjøre noe som helst.

 • Bertha Pappenheim ser ut til å ha kommet inn i en ny form for sinnstilstand nå. Hun er mye roligere, og angsten hennes er blitt merkbart mindre. Men hun har store synsforstyrrrelser, og lammelsene hennes er det fremdeles. Når hun for eksempel ser på en blomsterbukett, klarer hun ikke å se hele buketten, kun en og en blomst. Hun klager over at hun ikke er i stand til å gjenkjenne mennesker uten ved å tenke seg grundig om. Det er som om alle mennesker er voksfigurer som ikke har noe å gjøre med henne selv.

 • Bertha Pappenheim får besøk av en ny lege som er tilkalt for å undersøke henne. Joseph Breuer er ogå til stede mens han kollega undersøker pasienten, mens Bertha fullstendig ingorerer nykommeren, til tross for hans anstrengelser for å få henne til å legge merke til ham. Det er som om han ikke finnes. Til slutt blåser den nyankone legen røyk inn i ansiktet hennes for å vekke hennes oppmerksomhet, og det utløser en voldsomt reaksjon; det er som om hun brått får øye på ham, og så løper hun til døren og tar ut nøkkelen. Deretter faller hun om på gulvet, bevisstløs.

 • Alexander Kielland selger teglverket på Malda og flytter til København med familien i Juni. Romanen Arbeidsfolk og Else. En julefortælling utgis.