Image
Jean-Martin Charcot
Dato
18 april 1883

I Paris fylles forsiden av avisen Le Figaro av et angrep på legen Jean-Martin Charcot ved Salpêtrière- sykehuset, som er blitt så berømt for de offentlige, teater-liknende fremvisningene av hysteriske kvinnelige pasienter.

Charcot har som mål å finne den organiske årsaken til hysteri. Han har fått laget en teaterliknende sal på sykehuset der det inviteres til «forestillinger» som tiltrekker seg publikum fra hele Europa, blant dem Bjørnstjerne Bjørnson, August Strindberg og Knud Pontoppidan, som om noen år skal bli Amalies psykiater. Charcot blir sammenliknet med komponisten Richard Wagner, og beskyldt for å ta i bruk alle teatrale midler for å skape en teaterforstilling for publikum av de syke kvinnenes symptomer.

Etter franskmennenes nederlag mot tyskerne i 1870-71, under beleiringen av Paris, har ikke Wagners navn hatt særlig godt rykte her i Frankrike.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Marshall, J. W. and SpringerLink (2016). Performing Neurology : The Dramaturgy of Dr Jean-Martin Charcot, Palgrave Macmillan US : Imprint: Palgrave Macmillan

og

Munthe, A. and A. Harbitz (1992). Boken om San Michele. Oslo, Gyldendal.

http://www.nb.no/nbsok/nb/f7e9c7e8aa420f3b168c8b37e024f4cd.nbdigital?lang=no#181

og

Brouillet, P. A. A. (1887). Une leçon clinique à la Salpêtrière.