Dato
1887

I København kan danskene lese i tidsskriftet Tilskueren artikkelen «Om Hypnotisme» av den danske legen John de Christmas-Dirckinck-Holmfeld. Med en rekke eksempler fra især franske eksperimenter og demonstrasjoner illustrerer forfatteren sitt hovedpoeng, nemlig at de alle viser «det samme Fænomen, det hypnotiserede Individs fuldstændige Afhængighed af Hypnotisørens Vilje».

Han trekker også frem eksempler på at hypnotisøren kan fremkalle fysiske symptomer, blant annet blødninger, men dette lykkes bare med enkelte individer, understerker han. Et annet poeng er at hypnotismen er blitt en virkningsfull helbredelsesmetode især ved såkalte hysteriske lidelser, d.v.s. Lidelser af «nervøs» Oprindelse, hvis Aarsag og Natur i Almindelighed er os ubekendt, fordi de ikke giver sig tilkende ved anatomiske Forandringer af Nervesystemet, men hvis Virkninger er i høj Grad iøjnefaldende og besværlige for Patienten.»

Men hvordan skal man forstår disse fenomenene? spør forfatteren seg. Svaret hans går ut på at de lærde ikke er enige om dette. Mange teorier er stilt opp, men ingen av dem har vunnet alminnelig anerkjennelse. Det eneste som står fast, er kjensgjerningene, slår han fast.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Oslo, U. i. Henrik Ibsens skrifter.

http://ibsen.uio.no/DRINNL_FH%7Cintro_background.xhtml