Dato
12 november 1889

Sigmund Freuds pasient Mathilde Schleichner blir på klinikken han har lagt henne inn på i dag beskrevet på denne måten i journalen: «Hennes maniske delirium retter seg nesten utelukkende mot det seksuelle. Hun påstår at hun er gravid, hver gang hun har avføring er det en fødsel, avføringen er barnet, juvelen i kronen hennes, som hun forsøker å skjule under hodeputen.»

Legene på klinikken mener at hun simulerer hysteriske anfall, og at tilstanden hennes er et resultat av at Freud har utført suggesjoner under hypnose med henne. I syv måneder blir hun gitt alle slags medsiner som er vanlig i tiden: morfin, chloral, bromid, opium, cannabis, osv. Fra tid til annen får hun også sulfonal, som er kommet på markedet det siste året, og som beskrives som fullstendig uten bivirkninger, og uten fare for at pasienten utvikler avhengighet. Etter hvert avtar manien. I mai kommer hun til å bli utskrevet. Da kommer hun til å bli Freuds pasient igjen. Det kommer ikke til å gå så bra.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Borch-Jacobsen, M. (2012) Mathilde Schleicher (1862-1890) Psychology today https://www.psychologytoday.com/blog/freuds-patients-serial/201203/mathilde-schleicher-1862-189