Dato
2 november 1889

I Kristiania går fyrstikkarbeiderskene til streik. Dette er den første kvinnestreiken i norsk historie. Fyrstikkarbeiderskene har svært vanskelige arbeidsforhold: De arbeider opptil 13 timer om dagen for 3-6 kroner i uken og har en urettferdig mulktordning for forsinkelser. De er også utsatt for truende helseskader, som fosforforgiftning. Store deler av hovedstadens ledende skikkelser støtter dem i streiken.

Både kunstnerne og Norsk kvinnesaksforening stiller opp, Bjørnson er på banen, og doktor Oscar Nissen er også aktiv i arbeidet, og viser frem skadene som noen av kvinnene har fått. I dag arrangerer Norsk kvinnesaksforening et solidaritetsmøte med pengeinnsamling for fabrikkjentene. Ragna Nielsen er blant arrangørene. Resultatet kommer ikke til å bli bedre lønn, men mulktsystemet blir fjernet. Og det blir arbeidet for å få dannet en fagforening. Fernanda Nissen blir foreningens første leder.

Kravet fra fyrstikkarbeiderskene er blant annet krav om fast arbeidstid fra 7 til 21 og garantert lønn (7 øre pr. gross for ramme og 6 1/2 øre for skuffpakning) og de krever at mulktsystemet blir avskaffet.

For å stramme inn på disiplinen og øke kontrollen har mange av fabrikkeierne innført arbeidsreglementer og strenge straffebestemmelser. En fyrstikkarbeider i Kristiania får hele ukelønna redusert med 10 % dersom hun kommer for sent på jobb mandag morgen. På verkstedene i byen er det vanlig å stenge portene presis klokka 7. De som kommer for sent slipper ikke inn før kl. 12.30, og de mister dermed en halv daglønn.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Lorenz, A. (2014). Fra de frimodiges leir : Ragna Nielsen, født Ullmann : skolearkitekt og kvinnereformator. Oslo, Aschehoug s. 264

og

https://no.wikipedia.org/wiki/Fyrstikkarbeiderstreiken_i_Kristiania_i_1889