Fra dato

Til dato

 • Erik Skram skriver en 23 sider lang artikkel i det danske tidsskriftet Tilskueren om moderne forfattere. Det aller meste av plassen bruker han på Georg Brandes to siste bøker, Indtryk fra Polen og Indtryk fra Russland. Omtalen av Brandes er generelt rosende, men han er også temmelig direkte i en kritikk av sider ved boken om Russland. Han setter riktignok stor pris på bøkenes inntrykk av å være en slags forfinede dagboksnotater fra en stor ånd, og det er ingen tvil om at han har den største respekt for sin kollega og forbundsfelle.

 • Oda og Christian Krohg flytter med sønnen Per til København for et halvt år. Forholdet mellom dem har stabiliert seg nå. Odas barn fra første ekteskap, Sacha og Ba, blir hos familien på Lassonløkken i Kristiania, men i løpet av vinteren kommer deres felles datter Nana tilbake til dem. Hun er nå fire år gammel, og har levd i fosterhjem i Belgia hele livet. De blir i København til utpå vårparten, da flytter de tilbake til Kristiania. Der kommer de til å bo på forskjellige adresser inntil regjeringsadvokat Lasson dør i 1893. Da flytter de inn i Odas barndomshjem i Grønnegade 19

 • Vincent van Gogh maler igjen, men med stadige avbrudd.

  Han maler fire kopier av Millet og Delacroix. Til broren Theoskriver han at han ønsker å reiser nordover igjen.

  Han sender seks bilder til utstillingen "Les XX" i Brüssel.

 • Hulda Garborg skriver et alvorlig brev til vennen Ivar Mortensson-Egnung fra München og inviterer ham nedover til dem for å hjelpe til i en fortvilet situasjon: Arne Garborg, som nå har ferdig manuset til romanen Hjå ho mor, som skal komme ut samtidig på landsmål, dansk og tysk, oversatt til tysk av Marie Herzfeld, er i ferd med å gli inn i en ny depresjon, med hodepine og nerver og angst.

 • Fridtjof Nansen gifter seg med den tre år eldre Eva Sars i Kristiania. De to traff hverandre i skisporet i fjor vinter, før Fridtjof dro ut på sin Grønlandsekspedisjon. Eva er en anerkjent romansesangerinne, datter av Maren Sars, Johans Sebastian Welhavens søster, i hvis berømte, radikale, kulturelle salonger Amalie var gjest hos da hun bodde i Kristiania for syv år siden.

 • Henrik Ibsen treffer maleren, forfatteren og sagasamleren Helene Raff i Gossensass. Hun er 24 år gammel. Helene observerer Ibsen og Emilie Bardach, og noterer i dagboken sin at Emilie ser ut til å være helt vill etter Ibsen.

 • Kontakten er brutt (etter Amalies ønske) mellom Erik/Amalie og hans søster Emma

 • Henrik Ibsen skriver dette på baksiden av et fotografi av seg selv som han gir til Emilie Bardach: «An die Maisonne eines Sep-temberlebens - in Tirol.» (Til maisolen i et septemberliv).

 • Laura Marholm (Mohr) og Ola Hansson gifter seg borgerlig i København etter noen uker sammen på Koster. De flytter til Holte. De legger planer: Tyskland skal erobres!

 • Henrik Ibsen sender en kryptisk og ladet beskjed til Emilie Bardach, som han har truffet på sommerferie i Tyrol

 • Henrik Ibsens Gengangere spilles på Freie Buhne i Berlin.