Fra dato

Til dato

 • Kitty Kielland undergår en stor underlivsoperasjon. Hun holder til i Sandvika utenfor Kristiania, mens broren Alexander for tiden oppholder seg i København. Hun planlegger alt i tilfelle operasjonen skal vise seg å være mislykket. Hun pakker inn en stor porfyrvase fra deres barndomshjem og sender til Alexander. Men operasjonen går bra. Og Alexander skriver et brev til sin søster som er et slags generaloppgjør der han påpeker at de to er grunnleggende forskjellige. Kitty blir rasende over brevet. Hun skriver et brev som inneholder et sviende oppgjør med Alexanders dobbeltmoral.

 • Henrik Ibsen skriver et brev til sin franske oversetter der han forklarer noe av sine intensjoner med Hedda Gabler. Han skriver blant annet:

 • Indianerhøvdingen Sitting Bull fra folket Hunkpapa Lakota blir drept av politiet på reservatet Standing Rock Indian Reservation.

 • Arne Garborg skriver til Amalie han har lest hennes S.G. Myhre. Den voldte ham besvær i begynnelsen, innrømmer han. Men etter hvert ble han så beigeistret at han skrev en anmeldelse i V.G.

  Han syns anmelderne i Norge helt har forsømt sin plikt i forhold til denne boken.

 • Ludvig Alver er i København. Han er nå 42 år gammel. Han har fått permisjon for å skrive en bok om Kongsberg. Han har forlovet seg med Lolly (Isabella) Vibe, som er datter til Johanna og Ferdinand Vibe, som eide huset i Rosenborggaten 11 der Amalie bodde sammen med sin bror Wilhelm og de tre guttene deres i sin tid. Amalie er ikke særlig begeistret for denne damen, som hun kaller en flyfille som har brutt sin første forlovelse for Ludvigs skyld.

 • Gerhard Armauer Hansen skriver til Amalie Skram og kommer med en legevitenskapelig protest i forhold til hennes roman S. G. Myhre: Hun burde ikke ha skrevet at Herman Smith var blitt smittet av syfilis og hadde overført den til sin kone. Slik hun har beskrevet det, dreier seg seg snarere om en underlivsykdom. Å antyde noe slik er å skape vantro hos lesere på linje med Osvalds hjernebløthet i Gengangere, I boken skriver Amalie meget vagt om en kjønssykdom som Smith har fått på en utelandsreise og som er blitt behandlet med kvikksølv.

 • Amalie og Erik feirer jul sammen med Amalies bror Ludvig og hans forlovede Isabella Vibe i København

 • Camilla Collett skriver til professor Ernst Sars angående sine dagbøker og opptegnelser fra ungdomsårene. De siste årene har hun gjennomgått disse papirene på nytt. Det har hun i grunnen holdt på med i flere runder i løpet av sitt voksne liv.

  Hendelsene lever fortsatt intenst i henne, og det meste av dem handler om hennes ungdoms elskede Johan Sebastian Welahven. Han var Ernst Sars onkel.

  Papirene oppbevarer hun i et skrin som alltid er med henne i hennes omflakkende tilværelse.

 • Henrik Ibsen skriver et brev til Emilie Bardach og takker for bildet hun har sendt, men understreker at hun ikke må skrive til ham mer. Han skal nå snart sende henne sitt nye stykke. Og han skal fortelle det nå omstendighetene har endret seg.