Image
Vilhelm Krag
Dato
25 oktober 1890

I kveld er Vihelm Krag, en ung fyr på nitten fra Kristiansand, i Studentersamfundet i Kristiania sammen med venneflokken. Vilhelm har bodd her i byen i et par år nå, og har vært russeforman ved latingymnaset. Nå studerer han juss. Han kommer fra en gammel offiser- og gründerfamilie, og har skrevet og fått ting på trykk i hjembyen i flere år allerede.

Blant vennene i Samfundet denne kvelden er Jens Thiis, som er tyve og har vokst opp i besteforeldrenes gullsmedhjem her i Kristiania etter at foreldrene ble skilt. Siden Vilhelm selv er for sjenert til å lese diktet høyt, blir det Jens som leser Fandango høyt denne kvelden. 

Jens studerer kunsthistorie, og er elev av Lorentz Dietrichsson fra Bergen. Snart kommer Jens til å legge ut på en flere år lang reise for å studere kunst. Han kommer til å besøke Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Beligia og Nederland, og studere landenes kunst og kultur. Han kommer til å bli en av Edvard Munchs venner og hjelpere.

«Fandango» åpner slik:

Ikke janitscharmusik!

Stille, I marschtunge rytmer!

Stille, for fan, musikanter!

Diktet er fullt av bevegelse, rytme, flimrende og følelsesladete bilder, utrop. påkallelser, imperativer og utrop, stilen kan minne litt om måten impresjonistene maler på, og fandangoen, som er en spansk dans m

Siden skal Thiis komme til å skrive i sine memoarer om opplesningen denne kvelden i Studentersamfundet: "Da diktet var ferdig, braket det løs et bifall, som jeg sjelden har hørt make til. En ny ungdommens dikter stod der i døråpningen og blev hyldet.»

Vilhelm Krag får om ikke lenge både "Fandango" og to andre dikt på trykk i tidsskriftet Samtiden, som blir stiftet  dette året, med hjelp fra Knut Hamun. Om to år kommer Sigbjørn Obstfelder til å debutere samme sted.

Det er bergenseren John Grieg som redigerer Samtiden. Tidsskriftet er startet av en annen bergenser, Gerhard Gran. Den moderne, heftige og tidsriktige stilen til Krag passer godt både i Samtiden og i profileringen av Griegs forlag i Bergen.

De fem første bøkene til Krag kommer til å utkomme hos Grieg, før han etter hvert  over til det større forlagshuset Aschehoug.ed helt annerledes rytme enn marsjrytmen, som i diktet blir bildet på det norske, tunge, stive og selvtilfredse.

Blant de som går i Studentersamfundet denne høsten er Maggen Dons. Hun og Vilhelm Krag er begge studenter, og svært forelsket. Etter forelesninger i filosofi går de på Tivolikafeen sammen og drikker te og spiser smørbrød,.

Maggens to år eldre søster heter Ragna Vilhelmine. Hun og Jens Thiis kommer til å gifte seg om fem år. De kommer til å få en datter som de vil komme til å kalle Ragna. Hun kommer til å bli kunsthistoriker som sin far, og en viktig biograf for Edvard Munch.

 

Sted
Korrekturlest?
Nei