Dato
juni 1894

Dagny Juel opppholder seg på familiestedet Rolighed i flere måneder dette året. Stanislaw kommer etter.

Jens Thiis, som er Edvard Munchs gode venn, tilbringer også denne sommeren tid på Rolighed. Siden skal han komme til å skrive om hvilken uforglemmelig opplevelse det er å treffe disse menneskene. Dagnys far, distrikslegen, er på reise, og det er ungdommen som regjerer i huset. Dagny opplever han som suveren og fengslende, og søstrene hennes er også usedvanlige søte og morsomme piker, syns han.

Dagnys mann Stach på sin side skriver hjem til sin mor at det går bra med romanen han skriver på, og at han nå føler seg hjemme blant disse menneskene, som han i begynnelsen fant usedvanlig fåmælte og alvorlige. Helst ville han ha bodd her resten av livet, men i første omgang vil han bli til jul. Alle her prøver å like ham, skriver han. Deres vennlighet er åpen og sterk, det er nok fordi de har så vanskelig for å knytte seg til noen.

I Kongsvinger oversetter Dagny først Karl A. Tavatstjernas bok I förbund med döden, deretter mannens bok Unterwegs, før hun gir seg i kast med en oversettelse av Obstfelders novelle 'Liv' til tysk.

Når høsten kommer, Om høsten reiser hun og Stach tilbake til Berlin.

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Norseng, M. K. and H. Bramness (1992). Dagny Juel : kvinnen og myten. Oslo, Gyldendal. s.  135

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2009030200075

og

Thiis, J. (1933). Edvard Munch og hans samtid : slekten, livet og kunsten, geniet. Oslo, Gyldendal. http://www.nb.no/nbsok/nb/a4bd598c821f9f6abb6904e75c041ca6.nbdigital?lang=no#358