Image
Dagny Juel og sønnen Zenon, 1899
Dato
1Y30 januar 1896

Dagny Juel og hennes kunstnervenner, som i en periode har vært sammen i Stockholm, reiser videre til København, hvor de tar inn på Hotel d'Angleterre. Blant deres nye bekjentskaper befinner det seg en ung danserinne Om mange år kommer Stanislaw til å fortelle sin datter Iwi (som kommer til å bli døpt Iwa fordi den polske presten ikkke kommer til å godkjenne det spesielle navnet, men i familien vil hun bli kalt Iwi) om opphavet til navnet: Vi var i Københvan, din mor og jeg, svært fattige, men svært lykkelige. Der ble vi kjent med en vill, men uvanlig vakker danserinne fra Samoa-øyene. Dagny fant hennes alledeles fortryllende, og sa plutselig til henne:" Om jeg får en datter, skal hun hete det samme som Dem." Når Iwi blir født, kommer foreldrene hennes allerede lenge til å kalt henne med dette navnet.

Deres venn Dauthendey forlater nå seskapet og reiser videre alene til Paria. Dagny og Stanislaw skulle gjerne fulgt med ham, for de har lenge drømt å kommer til den franske hovedstaden, og de avslyr Berlin for øyeblikket. Men de er pengelense -- faktisk står de på konkursens rand.

I København forhandler Stanislaw om om skandinaviske opplag av sine bøker. Hans forlegger truesogså av konkurs.

Dagny får trykket stykket Den sterkere i tidsskriftet Samtiden. Hun sender det også til Christiania Theater. Stykket handler om et ektepar som plages av den mørke skyggen fra fortiden; en mann som hustruen har hatt et komplisert forhold til. Begge ektefellene lider i denne situasjonen, og tausheten blir stadig større mellom dem.

Ektemannen er i ferd med å gå fra forstanden av sjalusi. Han føler at hustruen forsvinner mer og mer fra ham. Han vet ikke om det er han som eier tankene hennes, men han vet at den fremmede er sterk og hard, og at kvinnen trenger en sterk og hard mann som tvinger henne.

Kvinnen på sin side sier at hun føler at mannen tvinger henne fra ham. Han sier at han elsker henne, men hennes inntrykk er at han hater henne som døden. Hans kjærlighet er verre enn den andre mannens hat. Hun føler  at hun ikke får lov til å elske ham, ikke være god mot ham.

Stykket ender med at mannen fra fortiden kommer tilbake for å ta med seg kvinnen. Hun syns han har onde øyne. Men han lover henne at dersom hun blir med ham, skal han gi henne eventyr som hn aldri har kunnet drømme om. Motstrebende følger hun ham, mens ektemannen står alene tilbake.

 

 

Personer
Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Juel, D. (2017). Den sterkere : drama. Oslo, Bokselskap.no.

http://www.bokselskap.no/boker/densterkere/tittelside

og

Kossak, E. K. (1978). Irrande stjärna : berättelsen om den legendariska Dagny Juel. Stockholm: Bonniers. s. 131-132