-
Amalie skriver et brev med biografiske opplysninger til Gerhard Gran. Her beskriver hun sin ungdoms harmfulle indignasjon over de som lærer bort en ting, og lever noe annet. Motsetningen mellom teori og praksis i livet. Det er en forbrtytelse mot de unge, troende sjeler. En slik sjel har hun selv vært, skriver hun.
-
Sigurd Høst, som skal komme til å gifte seg med Ludvig Alvers kone Lolly etter at Ludvig er død, utgir Lærebog i fransk for begyndere.
-
Gunnar Heiberg reiser utpå våren til Kongsberg for å skrive og få fred for pengeinnkrevere. Han tar inn på Grand hotell og skriver hjerteskjærende brev til sin venn Peter Nansen og ber ham hjelpe ekskonen Didi med teaterengasjement og penger så hun ikke skal komme hit opp hvor han er og forstyrre ham.
-
Søren Krøyer arbeider intenst med bildet av Videnskaberes Selskab. I juni reiser han og Marie på et to måneders opphold på Capri. Så drar de tilbake til København, hvor han fortsetter på bildet.
-
Gunnar og Didi Heiberg blir lovformelig skilt, etter å ha levd fra hverandre i mange år. Didi har store personlige problemer, blant annet med alkohol. Hun lever et forkomment liv. Og hun blir aldri ferdig med Gunnar.
-
Gunnar Heiberg møter en kveld denne sommeren Henrik Ibsen i nitiden en kveld på Karl Johan. Det er nesten ikke folk ute.
Ibsen stanser ham og spør ham på sin sedvanlige, langsomme måte hva han driver med. Heiberg svarer at han skriver på en grov artikkel om Bjørnson. - Nei, gjør de det, gjør de det, svarer Ibsen muntert og gnir hendene ivrig sammen.
Når de skilles, trykker Ibsen Heiberg varmt i hånden og sier at han venter inderlig spent på å høre fra ham.
Heibergs angrep på Bjørnson blir trykt i Verdens Gang.
-
Peter Nansen blir direktør i dansk Gyldendal. Han trygler Edvard Brandes om å vende hjem fra Kristiania, hvor han for tiden bor. Men Edvard holder seg der han er, til tross for at han føler avsmak for både byens kulturliv og politiske liv. Byens åndelige nivå kjennetegnes ifølge ham av en overflod av basarer, og den etter hans syn merkelige og kjedelige sporten skiløping.
-
Oda Krohg er med på internasjonal kunstutstilling i Berlin.
-
Marie Curie begynner å forske i radioaktivitet, inspirert av Henri Bequerels oppdagelse av urans radioaktivitet. Hun oppdager at også thorium er radioaktivt, og at mengden av den radioaktive strålingen fra uran og thorium er uavhengig av hvilke kjemiske forbindelser stoffene inngår i, kun avhengig av mengden av uran og thorium.
Ut fra dette konkluderer hun at radioaktivitet er en egenskap ved selve grunnstoffatomene som er uavhengig av molekylstrukturene som de inngår i. Hun begynner å undersøke forskjellige radioaktive malmtyper, blant annet uranmalmen bekblende.
-
Gustav Vigeland er tilbake i Firenze, etter at hans besøk forrige gang ble avbrutt etter en måned av at han måtte på militærtjeneste. Denne gangen blir han i seks måneder.
-
Erik Skram blir denne sommeren skarpt kritisert av litteraten Vilhelm Møller, som i en artikkel i tidsskriftet Tilskueren analyserer Skram gamle artikkel fra 1882 om den offentlige henrettelsen av forbryteren Anders Nielsen Sjællander i 1882.
Møller er en litterat på Eriks alder, dessuten tidsskriftredaktør og oversetter. Artikkelen er 19 sider lang og har tittelen "Erindringsforvanskninger". Den sammenlikner de 40 avhørene som var blitt samlet inn av de to dommerne i saken den gangen.
-
Ludvig Alver har hatt en konfrontasjon med sin kone Lolly der hun trumferende har vist frem sin gravide mage og fortalt ham hvem faren var. Han er sønderknust, og har reist til Kongsbergm der han tidligere har vært rektor, og trasket rundt i de snødekte fjellene alene og blitt svært syk.
Nå ligger han der, alene og forlatt og har tigget sin søster Amalie Skram å komme opp til ham. Men hun er jo selv også syk hele vinteren.
-
Det holdes en stor separatutstilling av van Goghs bilder i Ambriose Vollards galleri i Paris
-
I Bergen begynner det å gå elektrisk drevne ferger på Vågen, mellom Dreggen og Muren og Bradbenken og Holbergsallmenningen.
-
Sigmund Freuds svigerinne Minna Bernays, søsteren til hans kone Martha, flytter inn hos ham og familien i Berggasse 19. Ryktet går om at hun og Freud har hatt et forhold.
Minna skal komme til å bo hos familien i 42 år, og er en viktig samtale partner for Freud.
-
Gerhard Armauer Hansen får siste ord i diskusjonen med Bjørnstjerne Bjørnson om arvelighet og "mesmerisme". Striden mellom vitenskapsmannen og dikteren har blant annet stått om betydningen av psykiske faktorer for forklaringen av arv.
Bjørnson mener at det psykiske hos en mor kunne gi seg fysiske utslag hos barnet hun bærer, mens Armauer Hansen på sin side har etterlyst det materielle grunnlaget for en slik arvemekanisme.
-
Bjørnstjerne Bjørnson og Gerhard Armauer Hansen fortsetter diskusjonen om arvelighet i det norske tidsskriftet Kringsjå, som er et bredere anlagt og lest magasin enn Nyt Tidsskrift, der debatten startet. Så langt i debatten har Bjørnson tilkjennegitt sin sterke interesse for hypnose.Han påberoper seg tyskeren Karl du Prel som sannhetsvitne for det synet han selv har hevdet gjennom hele debatten: at mødre kan motta sterke inntrykk under svangerskapet som setter spor hos barnet hun venter. Bjørnson forutsetter at den gjennomsnittlige leser kjenner til du Prel fra før.
-
Gerhard Armauer Hansen skriver tre artikler i det norske tidsskriftet Naturen om arv. Her innrømmer han størst affinitet til det han kaller den Lamarck-Darwinske teorien, og muligheten for nedarving av tilegnede egenskaper. Men han er samtidig også åpen for at den tyske utviklingsbiologen Weismann kan være på riktig spor. Weismanns teori innebærer at det er utelukket at tilegnede egenskaper kan arves.
-
Edvard Munch, som nå er 33 år gammel og oppholder seg i Paris, besøker hospitalet i Saint-Louis sammen med en bekjent som er lege. Her ser han en fortvilet mor med sitt dødsdømte, syfilittiske barn.
Han skal komme til å malae et bilde av de to, og la det bli et symbolistisk uttrykk for smerte og sorg, degenerasjon og undergang -- utført i "primitive" og storladne former.
-
Marie Krøyer har et tre måneders rekonvalesentopphold i Taormine på Sicilia. Deretter venter hun på Søren hos dr. Axel Munthe på Capri.
Hun føler at hun har lidd nederlag som mor, kone, kunstner. I perioder har hun rengjøringsmani.
-
Bjørnstjerne Bjørnson offentliggjør denne våren en stor artikkel i et amerikansk tidsskrift hvor han tar til orde for sine meninger om norsk litteratur. Den blir også trykt i det norske tidsskriftet Kringsjå.
I artikkelen nevner han Ibsen i rosende ordelag, men med så mange innvendinger at det samtidig underminerer rosen. Lie og Kielland er glimrende syns han, mens landsmålslitteraturen er det imildertid lite ved, bortsett fra Vinje og Aasen.
Garborg nevnes så vidt som en "bemerkningens dikter", men Kinck roses, og Hamsun er han begeistret for.
-
Hilma af Klint treffer regelmessig fire venninner for åndelige sammenkomster i Stockholm. I gruppen, som kaller seg de fem, inngår blant annet Anna Cassel. Gruppen opplever at de får kontakt med åndelige ledere med navn som Gregor, Clemens, Amaliel, Esther og Ananda.
De begynner å skrive ned sine opplevelser i notatbøker, noe Hilma skal komme til å fortsette med hele sitt liv.
De fem driver også med automatiskrift og automattegning.
-
August Strindberg utgir Sylva Sylvarum, som er et angrep på positivismen og den akademiske vitenskapen. Boken er en 80 sider lang poetisk og fantasirik naturfilosofi, for det meste i form av usorterte iakttakelser av likheter i naturen som har som hensikt å støtte påstanden om at "alt er i alt, overalt".
Boken består av en usystemaitsk sammenblanding av mystikk, pseudovitenskap og tilfeldige iakttakelser, og gir bud om at Strindberg nå er i ferd med å forlate naturvitenskapen til fordel for sitt skjønnlitterære forfatterskap.
-
Camille Claudel møter Mathias Morhardt, redaktøren av det franske Magasine Les temps. Sammen med Mirbeau og Rodin vil han hjelpe og støtte kunstnerskapet hennes ved å fungere som mellomledd til gallerister. Men disse forsøkene hindres for det meste av Camille selv. Hun avlyser også et møte med den franske presidenten, under påskudd av at hun ikke har tid, og at hun ikke har noe passende å ha på seg.
-
Arne Garborg skriver en svært rosende omtale av Sigbjørn Obstfelders lille kjærlighetsroman Korset.
-
Albert Einstein er sytten år gammel og sier fra seg sitt tyske statsborgerskap for å unngå militærtjeneste. Han blir endelig tatt opp ved lærestedet ETH i Zürich, samtidig med sin fremtidige kone, matematikkstudenten Mileva Marić.
-
Dagny Juel og hennes kunstnervenner, som i en periode har vært sammen i Stockholm, reiser videre til København, hvor de tar inn på Hotel d'Angleterre. Blant deres nye bekjentskaper befinner det seg en ung danserinne Om mange år kommer Stanislaw til å fortelle sin datter Iwi (som kommer til å bli døpt Iwa fordi den polske presten ikkke kommer til å godkjenne det spesielle navnet, men i familien vil hun bli kalt Iwi) om opphavet til navnet: Vi var i Københvan, din mor og jeg, svært fattige, men svært lykkelige. Der ble vi kjent med en vill, men uvanlig vakker danserinne fra Samoa-øyene.
-
I sin bok Svundne Tider, som utgis dette året, skriver bergenseren blant annet dette om sin oppvekst i Bergen på 1840- og 50-tallet:
-
Johanne Skram dikterer et brev til Amalie som hennes far Erik fører i pennen. I brevet står det:
-
Ellen Key, utgir Missbrukad kvinnokraft, der hun retter et angrep mot visse tendenser innen kvinnesaksbevegelsen og hevder at kravet om likestilling mellom kjønnene i seg selv erensidig.
Kvinnen skal ikke på alle områder konkurrere med mannen, mener hun. Men det må være mulig for kvinner åvelge et yrke hvor det moderlige i deres natur kommer til sin rett («samhällsmoderlighet»).
-
Ragna Nielsen kjøper Nordahl Brunsgate 24, som er nabogården til huset hun allerede holder skole i. Dermed eier hun hele gården. Her har Amalie Müller bodd, i perioden da hun levde sammen med sin bror Wilhelm og deres til sammen tre sønner.
På Rangas skole, som nå rommer rundt 500 elever, strekker småskolen seg over fem år, mens middelskolen varer i fire år. De er ti minutters friminutt mellom timene, mens «store fri» er på 15-20 minutter. Da kan de elevene som har råd, elevene stikke innom «Pedellkona», vaktmesterkona, og kjøpe varm sjokolade for fem øre koppen.
-
De første moderne olympiske leker avvikles i Athen.
-
Sigmund Freud skriver til sin venn Wilhelm Fliess i Berlin (her gjengitt i engelsk oversettelse -- originalen er på tysk):
-
Edvard Munch stiller ut på Salon des Indépendants i Paris for første gang. I mai skriver Strindberg en artikkel om ham i La Revue blanche.
Den norske kunstsamleren Olaf Schou kjøper bildet Det syke barn.
Munch illustrerer programmet til Ibsens Peer Gynt og John Gabriel Borkman til to forestillinger i Paris regissert av Lugné-Poe.
-
Frits Thaulow er nedstemt. Han skriver i et brev til Jonas Lie at han arbeider ivrig - men med vekslende hell. Av og til går det også helt til Bloksberg, og da blir han lett motløs. Det er så forbannet vanskelig å male, og han syns det hele tiden blir vanskeligere.
-
Erik Skram er fortvilet på grunn av ståa i ekteskapet med Amalie. Hun får seg ikke til å alle ham med fornavn, hun kaller ham alltid Skram. Og det sårer ham. I dag skriver skriver til Amalie:
-
Mette Gauguin har skrevet et langt brev til Amalie, som er i Paris, og hun forventer svar, kan Erik fortelle, som har truffet Mette. Erik har forøvrig sørget for at det er blitt sendt penger til Amalie fra Politiken, men han frykter at de kan ha kommet bort på grunn av hennes stadig skifte av adresser.
-
Erik begynner å fatte virkelig håp for ekteskapet sitt med Amalie nå. Han skriver til henne:
-
Rudolf Steiner, som for et par år siden er blitt kjent med Elisabeth Förster Nietzsche, filosofens Friedrich Nietzsches søster, møter i dag filosofen for det som skal bli første og eneste gang. Han arbeider for tiden i Goethe-Schiller-arkivet i Weimar, og det er her han for et par år siden traff Elisabeth, som den gangen var i ferd med å etablere et Nietzsche-arkiv for brorens skrifter, og ville vite hvordan Goethe-Schiller-arkviet var innrettet.
-
Amalie forlater Paris og reiser hjem til Købehavn via Havre med båt. Nå lengter hun bare hjem til Erik og Småen. Paristuren har vært en farse for henne. Alt som kunne gå galt, har gått galt. Fra å være forbitrert på Erik, ønsker hun nå bare å komme hjem til ham igjen.
-
Carl Gustav Jungs far, Paul Achilles Jung, dør som 53-åring. Han har levd som en desillusjonert prest uten noen sterk personlig tro, og var mye deprimert siste del av livet. Enken er 48 år gammel.
Carl Gustav er medisinerstudent, og ved farens død blir han svært opptatt av spørsmålet om det fins et liv etter døden. Han ser sin far flere ganger i drømme. Etter hvert blir han interessert i spiritisme, og han skal komme til å skrive sin medisinske avhandling om de okkulte fenomenenes patologi i 1902.
-
Forfatteren Stanislaw Przybyszewski, som er polsk, og gift med Dagny Juel, sitter i København og skriver forordet til sin roman Over bord. Den utkommer først på dansk denne vinteren, i Dagnys oversettelse til dansk/norsk. Til våren skal den komme på tysk.
-
Tidsskriftet Kringsjaa trykker en artikkel om den tyske fysikeren Wilhelm Røntgen og den epokegjørende oppdagelsen av det han kaller for x-stråler, som senere skal bli omdøpt til røntgenstråler.
I artikkelen kan man lese om de usynlige strålene som muliggjør fotografier av det menneskelige skjelettet, og som til og med kan trenge «gjennem døre» eller «mangedobbelt tøi».
Artikkelen byr på en fyldig redegjørelse og er illustrert med ett av Røntgens fotografier av en hånd, der mørke knokler avtegner seg mot den nesten transparente huden.
-
August Strindberg, som nå er 47 år gammel, begynner å skrive på Ockulta dagboken. Det er en svært personlig dagbok med nedtegnelser av fenomener som har mener har å gjøre med de styrene, skjulte kreftene i tilværelsen. Han skal komme til å føre denne dagboken helt frem til sommeren 1908.
-
Stanislaw Przbyszewski utgir romanen Over bord, den første i trilogien Homo sapiens. I den stjeler forfatteren Falk den vakre Ysa fra maleren Mikata.
Edvard Munch får høre om dette, og skriver et brev til sine venner Dagny og Stachu. Dette brevet kommer til å gå tapt.
-
Oscar Wildes mor Jane Francesca Agnes Elgee dør i Chelsea, London.
-
Amalie Skram er tilbake i København og skriver til Hulda Garborg og trygler om at hun ikke må være sint fordi hun ikke har latt høre fra seg etter at hun kom hjem.
Da hun kom hjem fra Paris ble hun møtte av Erik på dampskipet, som kunne fortelle at Småen hadde skaralgesnfeber og lå til sengs hos Slotmanns, kan hun fortelle. Så fikk hun selv kraftige blødninger, o gble liggende til sengs i fire dager ute å våge røre seg, mens Erik puslet rundt henne og serverte små delikatesser.
-
Frits Thaulow treffer Auguste Rodin i Depot des Marbres i Paris før han reiser tilbake til Dieppe.
-
August Strindberg skriver en tekst om lysets virkning ved fotografering. Han føler at han blir forfulgt av menader som truer Hotel Orfeus, på Rue da la Grande Chaumiere i Paris, hvor han har bodd i et år.
Han nye losji er Hôtel Orfila, noen kvartal lenger nord på den venstre bredden, rett ved Luxembourghagen. Han flykter dit i panikk, og etterlater ser sine bøker og annet på det gamle hotellet.
Han mener at dette klosterliknende huset som skal bli hans nye hjem, inngår som det siste leddet i en kjede av hendelser som er arrangert for ham av høyere makter.
-
Edvard Munch har ankommet Paris fra Kristiania, og har eid et atelier på 32 rue de la Santé. I dag flytter August Strindberg inn i Hôtel Orfila ikke langt unna. Denne våren treffes de to kunstnerne regelmessig, sammen med Gauguins kunstnervenner.
Munch er lokket til Paris av den ungarsk-tyske kunstkritikeren Julius Meier-Graefe, som han og Strindberg er blitt kjent med i Berlin.