Image
Ida Johanne Skram ca 1893
Dato
1 januar 1896

Johanne Skram dikterer et brev til Amalie som hennes far Erik fører i pennen. I brevet står det:

«Kære Mamma Glædeligt Nytår. Mange Tak for den dejlige store Pariserdukke, som kan gå, og for Uret. Når Du kommer hjem igen, skal Du gemme Pariserdukken, når jeg ikke leger med den, for der er små Huller i hendes Strømper, og de skal være der, men jeg kan let komme til at rive dem i Stykker, og det ser ikke så pænt ud, når de bliver stoppede. Af Fru Slomann fik jeg en Dukkekyse til Ingeborg og Kop til at drikke af, hvorpå der stod J, men Kysen gav jeg til Pariserdukken, for Ingeborg har en stor Filthat og oven i Købet en Stråhat. Og så har jeg fået af Erik og Åge Rødhætte som er en Dukke, og har en Kurv på Armen. Af Margrete fik jeg slet ingen Ting. Af Hr Slomann fik jeg en Billedbog. Af Pappa fik jeg Grims Æventyr og Historien om Konen i Muddergrøften. Af Alma fik jeg en lille Flaske og en Dukke og et Glas og af Thora - det er også en Pige - fik jeg en Chokoladecigar. Af Christiane fik jeg en lille Krukke med Sukkerkugler. Af Fru Ida Hansen fik jeg en Dukke, som hedder Gerda, fordi den Gerda, jeg fik af Bjørnson og Fru Bjørnson er gået i Stykker. Fru Slomann gemmer Pariserdukken, men jeg får den frem en Gang imellem. Og jeg har fået en Kåbe af Fru Ida Hansen og en Hat, men Hatten var for lille.

 

Så fik jeg en pæn Kurv af Johanne Achen og af Tante Therese (det er Åges og Margrethes og Eriks Tante) en Kurv med Godter. Af Achemor fik jeg noget Kjoletøj og også af Marie Thiele.

 

Jeg forærte Pappa en Lampebakke, som jeg havde syet i Børnehaven. Kan Du ikke huske det? Først blev Margrethe fotograferet med Fru Slomann og så blev de fotograferet om igen, for det var ikke godt, og så blev Hr Slomann og Erik og Åge sammen fotograferet og de blev også taget om igen, og så til Slut blev jeg alene fotograferet, og jeg sad oppe på et Bord. Idag har jeg fået et blank 25 Øre af Hr Slomann og jeg har også fået en 25 Øre af Pappa men den var ikke blank, men det gør ikke noget. Imorgen skal jeg til Holsts - dér, hvor jeg må gå alene - og se på Børnekomedie og Margrethe skal også med. Og jeg var også inviteret til Gerstenbergs, men der kunde jeg ikke komme. Grims Æventyr synes jeg er meget morsommere end H.C. Andersens, og jeg har hørt nogle af dem som Papa har læst for mig. Når det bliver min Fødselsdag en Søndag, må jeg så ikke få Børnene til Frokost for så er jeg jo hjemme fra Skole?

 

Farvel kære Mamma

 

Din Småen

 

[Her er tegnet en sirkel rundt ordet]:

 

Kys!»

Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Erik Skram til Amalie 1. januar 1896 Fra Garton, J. (2002). Elskede Amalie. Brevvekslingen mellom Amalie og Erik Skram 1889-1899. Oslo, Gyldendal

http://www.bokselskap.no/boker/elskedeamalie/tittelside