-
Hans Christian Andersen blir født i Odense av fattige foreldre. Foreldrene har giftet seg i februar dette året i St. Knuds Kirke. Brudgommen er den 10 år yngre skomakeren Hans Andersen. Hans Christian blir født i kalkslager Iversens hus i Dansestræde, da mormoren og hennes mann på grunn av en politidom er flyttet til Bogense. Den lille skomakerfamilien har ikke noe fast sted å bo, og må flytte fra sted til sted frem til faren får en bevilling som friskomaker.
-
H.C. Andersens foreldre flytter sammen. Hans mor Anne Marie er gravid med ham. Senere på våren kommer de til å gifte seg. Faren og moren er svært forskjellige, både inni og utenpå. Moren er høy, knoklete, alltid i bevegelse, evig snakkende, naiv og med erotisk utstråling. Faren liten Faren er liten og tett, innadvendt og flittig. Han tar seg tid til å lese Holberg, eventyrene fra 1001 natt og Shakespeare for Hans Christian. Han skriver også selv morsomme vers og skal komme til å lage leker til gutten, blant annet et lite perspektivteater.
-
H.C. Andersen er en liten gutt som har begynt på skolen på Hr. Carstensens' Drengeskole i Odense, hvor det også går en enkelt pike. Han er den minste av alle og går alltid med læreren i hånden i frikvarteret. Denne skolen skal imidlertid nedlegges.
-
H. C. Andersen er en gutt som bytter skole på grunn av en ny dansk lov for byskoler som gjør det mulig for fattige å sende sine barn til ordentlige skoler. Odense Fattigkommission kjøper et flott, gammelt renessansehus. Her skal Hans Christian komme til å få sin skolegang frem til 1819. Huset står der fortsatt, Overgade 19. Det har en minneplate over ham på fasaden. Timeplanen er omfattende: Undervisning fra 8 om morgenen til 6 om kvelden, med to timers pause midt på dagen. For Hans Christian går det bra på skolen.
-
H. C. Andersen er en liten gutt i Odense som elsker å synge, danse, posere og fabulere. Comediehuset i byen er hans drømmers mål. Hit kommer han med sine foreldre og ser Holbergs Den politiske Kandestøber som vaudeville. Samme år opptrer han selv som statist i Kotzebues Hussiterne i Naumburg sammen med mange andre barn, som kun skal være i hvitt og sort. Teatret gjør voldsomt inntrykk på den følsomme gutten. Han blir venn med teatrets plakatklistrer og får selv ansvaret for plakater som skal henges opp.
-
H.C. Andersens far lar seg verve som musketer i stedet for en bondesønn, som betalte seg fri. Summen han fikk har antakelig vært på ca. 1.000 rdl, en stor formue for skomakeren. Men ved statsbankerotten i januar 1813 blir pengenes verdi nedskrevet til 1/6 av pålydende verdi, men kun 1/10 av realverdien, og dermed er sikringen av familiens fremtid, som disse pengene kunne ha betydd, forduftet.
-
H.C. Andersen går på teater i Odense. Der gjør mektig inntrykk.
-
H.C. Andersen er en gutt i Odense som opplever at prins Christian og prinsesse Caroline Amalie flytter inn på Odense Slot. Hele byen står på hodet med festligheter og fyrverkeri. Hans mor blir ansatt på slottet som vaskekone, så også Hans Christian får sin gang der, og det er nettopp noe for ham. Han deltar sammen med den lille prinsen Fritz i lek i slottsgården, og sørger for å ta seg godt ut når kongefamilien sitter på terrassen og ser på. Han begynner å skrive på et nytt stykke, en tragedie, men hvordan taler man ved hoffet? Hva sier egentlig en konge?
-
H.C. Andersens far dør, og gutten må ut i tjeneste. Men moren gifter seg raskt igjen, med en av farens venner, som også er skomaer. Stefaren er svært forskjellige fra Hans Christians far, men svarer til gjengjeld mer til morens karakter og temperament.
-
H.C. Andersen er en ung gutt i Odense som opplever at biskop Plum inviterer ham hjem til seg sammen med oberst Høegh-Guldberg, som tror på hans talent. Tidsånden er den nasjonalromantiske, som er preget av troen på folket, talentet, eneren, geniet. Senere avlegger han et besøk hos prinsen på slottet med obersten som mellommann. Sig du gerne vil studere, hvis Prinsen spørger, hvisker Guldberg. Men Prinsen mener at for en fattig gutt er det best å lære et håndverk som for eksempel dreier. Men det vil ikke Hans Christian.
-
H. C. Andersen er en ung gutt på fjorten år i Odense som opplever at en teatertrupp ledet av Jomfru Hammer kommer til byen og oppfører et lystspill av Holberg. Hans Christian er i fyr og flamme og oppsøker skuespillerinnen, gjør praktiske tjenester for henne og bønnfaller henne om å ta ham med til København. Teatret er det eneste han vil. Og etter en del frem og tilbake blir det slik. Anbefalelsesbrevet hans blir skrevet av boktrykker Iversen, som rister på hodet av gutten, men stiler brevet til den berømte danserinnen madam Schall.
-
H.C. Andersen er en fjorten år gammel gutt som har ankommet København fra Odense. Byen rommer 100.000 innbyggere. Han skal bo hos morens halvsøster, Christiane Andersdatter, som han siden i sine erindringer skal forsøke å skjule, for det går snart opp for ham at han har havnet i et bordell. Men han vil inn på Det kongelige Theater. Med seg har han et anbefalelsesbrev fra boktrykker Iversen i Odense. Det er stilet til ingen mindre enn teatrets primadonna, solodanserinnen Anna Margrethe Schall. Han oppsøker henne på den private adressen hennes i Bredgade.
-
H.C. Andersen er en ung mann på seksten år som etter å ha oppgitt sin sangundervisning, får undervisning i dans på Hofteatrets Danseskole dette året.
-
Hans Christian Andersen oppholder seg i München denne våren. Han blir kjent med filosofen Schelling, som tar svært vennlig imot ham, inviterer ham inn i sin nærmeste krets, og interesserer seg entusiastisk for hans dårlige tysk med dansk aksent. Han syns det klinger fremmed og kjent på samme tid.
-
H.C. Andersen utgir sin første samling med eventyr for barn. Kritikerne er ikke velvillige, de syns eventyrene er pratsomme, og råder ham fra å utgi flere. Andersen mister motet, og vender tilbake til romanskriving. Det skal imidlertid komme to nye bind med eventyr i løpet av de kommende to årene.
-
H. C. Andersen, som er en lidenskaplig og følsom mann som kaster sin kjærlighet på både menn og kvinner, skriver et langt og lidenskapelig brev til sin venn Edvard Collin der han forsøker å forklare hva et vennskap mellom menn kan være. Han skriver: «Hele min sjel kunne jeg uttale for Dem, selv mitt hjertes dypeste hemmelighet, men vårt vennskap, det er som «mysteriene», det tør ikke rett analyseres. Å Gud gi De måtte bli meget fattig og jeg rik, fornem adelsmann. Ja, da skulle jeg rett invie Dem i mysteriet, De skulle komme til å skatt meg mer enn nå.
-
H.C. Andersen utgir sin tredje samling med eventyr for barn. Den inneholder eventyrene Den lille havfruen og Keiserens nye klær, og skal komme til å gjøre ham verdensberømt, til tross for at det første bindet med eventyr som ble utgitt for et par årsiden, ble møtt med stor skepsis blant kritikerne.
-
Søren Kierkegaards Af en endnu levendes papirer. Udgivet mod hans Vilje utgis i København.
Det er en kritisk gjennomgang av H.C. Andersens roman Kun en Spillemand, som er kommet for et års tid siden. Kierkegaard sabler ned den unge eventyrforfatteren som er omtrent på hans egen alder, han mener at Andersen mangler tankens kraft og ideens sammenheng. Men teksten er så akademisk og tung at de færreste skjønner hva det hele skal bety.
-
Ole Bull reiser på turné, og starter i København, hvor han blant annet blir presentert for hoffet hos kong Fredrik VI (1768-1839) og blir venn med H.C. Andersen (1805-1875). Félicité og sønnen blir værende i København da Bull drar videre, mens han oppholder seg i Tyskland i 1839 får han en tragisk beskjed om at den førstefødte er død. Senere samme år, 29.oktober, føder Félicité sønn nummer to som får navnet Alexander Ole Felix Ètienne.
-
Hans Christian Andersen følger utbruddet av den dansk-prøyssiske krig og mobiliseringen i København. Tyskerne går over Ejderen.
-
Erik Skram er en ni år gammel gutt i København som opplever at hans far Gustav må fratre sin stilling som administrerende direktør for Det sjællandske Jernbaneselskab. Han blir bitter og strir stadig med økonomiske problemer. Hjemmet oppløses. Erik og de fleste av søskene flytter til onkelen på morssiden, som er en rik mann, gift med farens søster Mathilde.
-
Hans Christian Andersen tilbringer noen uker sammen med familien Dickens på deres landsted utenfor London. Han er i elendig humør på grunn av en dårlig anmeldelse. Dickens trøster ham med at han selv aldri leser annet i avisene enn det han selv har skrevet.
-
Edvard Grieg føler etter en vinter i hjembyen Bergen at han må ut for å lære mer. Han er 20 år gammel nå, og kommer til København, hvor han oppsøker den kjente danske komponisten N.W. Gade. Under hans rettledning og støtte komponerer han sin første og eneste symfoni. Men han er ikke ikke fornøyd med resultatet, og etter at symfonien er oppført noen ganger, skriver han på tittelbladet «Må aldrig oppføres. E. G.». I København blir han kjent med mange nordiske musikere og andre kunstnere. Blant disse er også den kjente danske dikteren H.C.
-
Hans Christian Andersen er tilbake i København etter en reise til Portugal. Han innlosjerer seg på hotell d'Angleterre i to værelser i andre etasje, siden Ole Bull har fått hans tidligere værelser. Men han er ikke lenger interessert i Ole Bull, hverken som menneske eller musiker.
-
H.C. Andersen er intenst opptatt av boken Breve fra Helvede, som nettopp er utkommet. Han får besøk av forfatteren, som viser seg å være presten Valdemar Thisted.
Denne boken skal siden også komme til å gjøre et voldsomt inntrykk på Amalie. Den består av en rekke fiktive brev sendt fra en mann som befinner seg i helvete, og rapporterer derfra i brevform. Livet i helvete viser seg å likne påtakelig på livet blant de levende - bare dødere. Også hennes bror Ludvig kommer til å være opptatt av denne boken.
-
Hans Christian Andersen treffer Caroline David, som er Georg Brandes' elskerinne, og som har forlatt mann og barn til fordel for ham, i København.
-
Henrik Ibsen møter H.C. Andersen i København. Han har i sin tid satt opp flere av Andersens skuespill.
-
H.C. Andersen ser Ibsens De unge forbund i teatret. Han syns det var mye prat og lite handling.
-
H.C. Andersen ser Ibsen Kongsemnerne i teatret i København. Denne gangen er han mildere stemt.
-
H.C. Andersen er svekket av sykdom. Han faller ut av sengen og skader seg, og det blir oppdaget at han har leverkreft.
-
H.C. Andersen er svekket av sykdom. Han faller ut av sengen og skader seg, og det blir oppdaget at han har leverkreft.
-
H.C. Andersen klager til sin lege over smerter i underlivet til høyre. Legen beroliger ham med at han nok bare har luft i tarmen, som vil gå over va sg selv. Det skal imidlertid vise seg at Andersen har leverkreft, som han kommer til å dø av om en par år.
-
H.C. Andersen får satt inn nytt helgebiss etter å ha vært helt uten tenner siden januar
-
H.C. Andersen får satt inn nytt helgebiss etter å ha vært helt uten tenner siden januar
-
Erik Skram har H. C. Andersen til bords ved en middag hos redaktør Bille, som er hans arbeidsgiver i Høyrepressen, og som han ofte har møtt hos gamle godseier Tutein på Marienborg. Tutein er ivrig høyremann, mens Bille er Eriks veileder og arbeidsgiver.Erik skal komme til å ha en mangeårig forhold til hans kone Louise Bille.
Halvparten av Eriks inntekt kommer på denne tiden fra stenografjobben i Rigsdagen, mens den andre halvparten kommer fra journalistikk i høyrepressen.
-
H.C. Andersen sitter på altanen utenfor rommet sitt på eiendommen Rolighed, som eies av den rike familien Melchior.
Fru Melchior har bygget et telt av tepper omkring ham så han ikke skal fryse. Han har utsikt over den vakre hagen, og bakgrunnen ser han Øresund. Han har ikke mange uker igjen å leve nå.
I nabohuset Rosendal har Erik Skram vokst opp fra han var skolegutt til han ble student.
-
H.C. Andersen dør, 70 år gammel, som gjest hos sine venner Melchiors på eiendommen Rolighed i Rosenvænget på Østerbro i København. Dette er nærmeste nabo til Rosendal, som eies av Mozart Waagepetersen, Erik Skrams inngiftede onkel, som han vokste opp hos etter at faren gikk konkurs.
-
Bertha Pappenheim, en ung jødisk kvinne fra en rik familie i Wien, som skal komme til å bli kjent som den hysteriske pasienten Anna O. i Jospeh Breuer og Sigmund Freuds verk om hysteri som de skal komme til å utgi om fem år, begynner å pleie sin far, som er blitt svært syk av brysthinnebetennelse.
-
Victoria Benedictsson har sendt noen små skisser til gjennomlesning i den lokale avisen Svensk Folktidning. Hun bruker pseudonymet O. Twist. Og i dag får hun positivt svar: de liker det hun skriver, og vil gjerne sette det på trykk.
-
Camilla Collett skriver i det danske tidsskriftet Tilskueren om et minne hun har fra sitt møte med H.C. Andersen, fra tiden da hun var kommet som enke til København med to sønner for å finne seg til rette i sin nye tilværelse. Hun hadde den gangen fått med seg et introduksjonsbrev fra Welhavens kone, som hun skulle overrekke den berømte dikteren.
-
August Strindberg leser H.C. Andersens romaner med stor beundring. Han skriver i et brev at han tror 1880-tallets romaner kommer til å bli ansett som verdiløse i fremtiden, fordi de mangler kunst og poesi. Han har ikke begynt å skrive på sin nye bok Till Damaskus enda, men den arbeider i ham.