Galleri

  • Hans Christian Andersen blir født i Odense av fattige foreldre. Foreldrene har giftet seg i februar dette året i St. Knuds Kirke. Brudgommen er den 10 år yngre skomakeren Hans Andersen. Hans Christian blir født i kalkslager Iversens hus i Dansestræde, da mormoren og hennes mann på grunn av en politidom er flyttet til Bogense. Den lille skomakerfamilien har ikke noe fast sted å bo, og må flytte fra sted til sted frem til faren får en bevilling som friskomaker.

  • H.C. Andersens foreldre flytter sammen. Hans mor Anne Marie er gravid med ham. Senere på våren kommer de til å gifte seg. Faren og moren er svært forskjellige, både inni og utenpå. Moren er høy, knoklete, alltid i bevegelse, evig snakkende, naiv og med erotisk utstråling. Faren liten Faren er liten og tett, innadvendt og flittig. Han tar seg tid til å lese Holberg, eventyrene fra 1001 natt og Shakespeare for Hans Christian. Han skriver også selv morsomme vers og skal komme til å lage leker til gutten, blant annet et lite perspektivteater.

  • H.C. Andersen er en liten gutt som har begynt på skolen på Hr. Carstensens' Drengeskole i Odense, hvor det også går en enkelt pike. Han er den minste av alle og går alltid med læreren i hånden i frikvarteret. Denne skolen skal imidlertid nedlegges.

  • H. C. Andersen er en gutt som bytter skole på grunn av en ny dansk lov for byskoler som gjør det mulig for fattige å sende sine barn til ordentlige skoler. Odense Fattigkommission kjøper et flott, gammelt renessansehus. Her skal Hans Christian komme til å få sin skolegang frem til 1819. Huset står der fortsatt, Overgade 19. Det har en minneplate over ham på fasaden. Timeplanen er omfattende: Undervisning fra 8 om morgenen til 6 om kvelden, med to timers pause midt på dagen. For Hans Christian går det bra på skolen.

  • H.C. Andersens far lar seg verve som musketer i stedet for en bondesønn, som betalte seg fri. Summen han fikk har antakelig vært på ca. 1.000 rdl, en stor formue for skomakeren. Men ved statsbankerotten i januar 1813 blir pengenes verdi nedskrevet til 1/6 av pålydende verdi, men kun 1/10 av realverdien, og dermed er sikringen av familiens fremtid, som disse pengene kunne ha betydd, forduftet.

  • H. C. Andersen er en liten gutt i Odense som elsker å synge, danse, posere og fabulere. Comediehuset i byen er hans drømmers mål. Hit kommer han med sine foreldre og ser Holbergs Den politiske Kandestøber som vaudeville. Samme år opptrer han selv som statist i Kotzebues Hussiterne i Naumburg sammen med mange andre barn, som kun skal være i hvitt og sort. Teatret gjør voldsomt inntrykk på den følsomme gutten. Han blir venn med teatrets plakatklistrer og får selv ansvaret for plakater som skal henges opp.

  • H.C. Andersen går på teater i Odense. Der gjør mektig inntrykk.

  • H.C. Andersen er en gutt i Odense som opplever at prins Christian og prinsesse Caroline Amalie flytter inn på Odense Slot. Hele byen står på hodet med festligheter og fyrverkeri. Hans mor blir ansatt på slottet som vaskekone, så også Hans Christian får sin gang der, og det er nettopp noe for ham. Han deltar sammen med den lille prinsen Fritz i lek i slottsgården, og sørger for å ta seg godt ut når kongefamilien sitter på terrassen og ser på. Han begynner å skrive på et nytt stykke, en tragedie, men hvordan taler man ved hoffet? Hva sier egentlig en konge?

  • H.C. Andersens far dør, og gutten må ut i tjeneste. Men moren gifter seg raskt igjen, med en av farens venner, som også er skomaer. Stefaren er svært forskjellige fra Hans Christians far, men svarer til gjengjeld mer til morens karakter og temperament.

  • H.C. Andersen er en ung gutt i Odense som opplever at biskop Plum inviterer ham hjem til seg sammen med oberst Høegh-Guldberg, som tror på hans talent. Tidsånden er den nasjonalromantiske, som er preget av troen på folket, talentet, eneren, geniet. Senere avlegger han et besøk hos prinsen på slottet med obersten som mellommann. Sig du gerne vil studere, hvis Prinsen spørger, hvisker Guldberg. Men Prinsen mener at for en fattig gutt er det best å lære et håndverk som for eksempel dreier. Men det vil ikke Hans Christian.

  • H. C. Andersen er en ung gutt på fjorten år i Odense som opplever at en teatertrupp ledet av Jomfru Hammer kommer til byen og oppfører et lystspill av Holberg. Hans Christian er i fyr og flamme og oppsøker skuespillerinnen, gjør praktiske tjenester for henne og bønnfaller henne om å ta ham med til København. Teatret er det eneste han vil. Og etter en del frem og tilbake blir det slik. Anbefalelsesbrevet hans blir skrevet av boktrykker Iversen, som rister på hodet av gutten, men stiler brevet til den berømte danserinnen madam Schall.

  • I Odense blir magnetisør Carl Hansen i dag gift i Vor Frue Kirke med en snart 38 år gammel skredderdatter. Paret slår seg ned på Fisketorvet, i et av byens fornemste kvarterer. I løpet av en ukes tid etter bryllupet er Carl i sving med forberedelser til forestillinger med hypnose og magnetisme i Odense Teater. Forestillingene hans blir en stor suksess, og en talentspeider fra Folketeatret i København inviterer Carl til å fremføre forestillingen også for københavnerne. Det takker han med glede ja til.

  • I Danmark er det mange tryllekunstnere, magikere og illusjonister som reiser rundt og underholder. På plakater og i annonser i avisene er det stadig invitasjoner til forestillinger der underholdningen går mye lenger enn den gammeldagse taskenspilleren med trylleposen. Den nye generasjonen med tryllekunstnere bruker fortsatt de gamle triksene, men de eksperimenterer også med mystiske og halvreligiøse emner. Disse befinner seg ofte i gråsonen mellom tankelesning, buktaleri, magisk panorama med tåkebilder («phantasmagori»), spiritisme, åndemaning og klarsyn med medier i transe.

  • I Danmark blir det i dag i form av et sirkulær fra Justisministeriet sendt ut beskjed til alle landets politimestre om at det heretter ikke er tillatt å gi offentlige forestillinger der folk mot betaling kan se hypnose, som også blir kalt dyrisk magnetisme, fremført på scenen.

    Årsaken sies å være at hypnosen kan ha skadelige følger for de som er med i forsøkene, særlig når hypnosen utføres av ukyndige og uten kontroll av sakkyndige.

  • Peder Severin Krøyer blir innlagt på sinnsykehus i Middelfart etter at Marie har forlatt ham til fordel for Hugo Alfvén. Her skla han komme til å oppholde seg frem til 19. mai 1904.