Dato
1 mars – 30 desember 1897

August Strindberg skriver et første utkast til det som skal bli romanen Inferno, Den kommer til å beskrive opprørte tiden i Berlin og Paris da han befant seg midt i sitt psykiske sammenbrudd.

Strindbergs venn Stanislaw Przsybyzsewski (Stachu blant venner) får navnet Popoffsky i romanen. I romanen som i virkeligheten er han medisinstudent og redaktør for et sosialistisk tidsskrift, og bor sammen med en kvinne og deres felles barn  i et fritt forhold. Poppoffsky vil imidlertid ikke underkaste seg ekteskapets plikter, han frykter en kvinnes bånd,for ham er  kvinnen  det ondes genius, mikrokosmos, jordånden som har inngått forbund med støvet og gjørmen.

Strindbergs eget alter ego i romanen er enig med polakken i denne frykten for kvinnens makt. Men for sin egen del, skriver Strindberg i romanutkastet, trår han ned i gjørmen for å skape et bilde, eller i det minste et avtrykk. Han har bestemt seg for å gifte seg igjen så snart hans økonomi tillater det.

Mens han venter på dette, unngår han lette erobringer. Horene som byr seg frme for ham vekker avsmak hos ham på grunn av det han betegner som sitt sunne og velbegrunnede instinkt. Midt i beruselsens tåke har han et fyrtårn som leder ham på avstand, og hvis lys lyser opp veien for ham: hans barn.

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Söderström, G. (2013). Strindberg : ett liv: Lind & co. s. 371