Image
Dagny Juel i kisten
Dato
5 juni 1901

Dagny Juell blir skutt og drept av sin elsker Wladyslaw Emeryk i det som nå er Tiblisi i Georgia. Det er rett før hennes 34. fødselsdag.

Hun og hennes mann Stanislaw (Stachu) er blitt invitert sammen med  barna av den tyveårige Emeryk til en tur til hans rike fars gods i Kaukasus. Men i siste liten har Stachu bestemt seg for at han vil følge etter dem om noen dager. Datteren Ivi (Iwa) er plassert hos en gammel venninne av ham.

Dagny har nå vært separert fra Stachu som stadig bedrar henne med nye kvinnehistorier, i ett år. Hun og Emeryk, som er en felles venn også med Stanislaw, og mentalt nokså utstabil, har tatt inn på Grand hotell i byen som bror og søster.

Dagny har hverken pass eller penger, og venter fortvilet på at Stanislaw skal sende det. Hun har med seg sin femårige sønn Zenon. Hver dag går til de togstasjonen for å se om Stachu kommer. Men han kommer ikke.

Emeryk leier Zenon ut av rommet der Dagny sitter og halvsover i en stol, og skyter først henne, så seg selv.

Han har skrevet et brev til Stanislaw der han forteller at han nå har gjort det Stanislaw selv burde ha gjort. Zenon får også et brev der det står at Emeryk har tatt hans mor fra ham, for hun var for god for denne verden.

Sted
Bilder
Image
Dagny Juel i kisten
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Prideaux, S. (2005). Edvard Munch : Behind the Scream. Cumberland, Cumberland, RI, USA: Yale University Press.

og

Norseng, M. K. and H. Bramness (1992). Dagny Juel : kvinnen og myten. Oslo, Gyldendal. s. 132

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2009030200075

og

https://foto.munchmuseet.no/fotoweb/archives/5022-Dokumentarfoto/Arkiv/B2156.tif.info

og

https://nbl.snl.no/Dagny_Juel