Dato
juni 1921

Stanislaw Przybyszewski, som nå har flyttet til Gdansk sammen med sin kone Jadwiga, som er svært sjalu, innleder et incestuøst forhold til sin datter utenfor ekteskap som er oppkalt etter ham, Stanislawa Przybyszewska.

Mens Jadwiga reiser på besøk til sine to voksne døtre i Lwow, oppfordrer Stanislaw Stanislawa til å komme på hemmelig besøk til ham. Han sender henne penger så hun skal få råd til reisen. Far og datter tilbringer tre dager sammen på et hotell i byen. Det skal siden kommer til å være uklart hvem av dem som tar det første skrittet i forholdet, siden flere brev kommer til å bli brent. Men affæren ender med at Jadwiga vender tidligere hjem fra sin reise enn avtalt, og oppdager forholdet, med stort familiedrama som resultat. Stanislaw erklærer at hans datter nå er som død for ham, og at han ikke skal ha kontakt med henne, mens han samtidig gjennom hemmelige forbindelser får gitt henne beskjed om at han elsker henne høyere enn noen gang.

Det er også på denne tiden at Stanislaw introduserer sin datter for morfin, som han selv er blitt avhengig av, etter at han har klart å venne seg av med sin alkoholisme. Han presenterer heroin som et harmløst og vegjørende stimulerende middel som egner seg godt for å skjerpe den mentale evnene, og øke kreativiteten.

Etter denne perioden lider Stanislawa mentalt sammenbrudd. Hun blir mer og mer nervøs, og isolerer seg i lange perioder. Hun gir opp å studere medisin, slik hun tidligere har gått inn for.

Siden kommer hun til å utvikle en sterk opposisjon til faren, både som menneske og som forfatter. Etter hvert flytter hun til Warsawa og får seg jobb i en kommunistisk bokhandel. Hun fortsetter i en periode å motta økonomisk støtte via farens forlegger.

 

Korrekturlest?
Nei
Kilde

Kosicka, J., D. Gerould and S. Przybyszewska (1989). A life of solitude : Stanisława Przybyszewska : a biographical study with selected letters. Evanston, Ill, Northwestern University Press. s. 28

https://books.google.no/books?id=61VJ2eRFZsMC&pg=PA62-IA5&source=gbs_selected_pages&cad=3#v=onepage&q&f=false