Portrettbilde
Andre navn
Stephanie Marie Danielssen (26.12.1846–25.10.1873
Fanny Armauer Hansen
Kjønn
Kvinne
Fødselsdato
26 desember 1846
Dødsdato
25 oktober 1873

Galleri

 • I Bergen fins et sykehus for de spedalske, St. Jørgens hospital. Det har eksistert siden middelalderen. De spedalske er å se i bybildet; de sitter på trappene i Strandgaten, der Amalie Alvers far Mons Alver har sin kjellerhandel, og andre steder i bybildet, selger sine blomsterpinner og andre småsaker.

  Vestlandet er av de stedene i Europa som er hardest rammet av lepra. Men man vet ikke hva som er sykdommens årsak.

 • Gerhard Armauer Hansen, som er seks år gammel og så langt har vokst opp hos tanten på Askøy, som er gift med kjøpmann Mowinckel og selv barnløs, flytter tilbake til familien og den store søskenflokken i Dræggen i Sandviken i Bergen for å begynne på skolen. Gerhard er liten for alderen, men kan allerede lese og skrive, og gjør det godt på skolen. Den eldre broren Carl tar seg spesielt av ham.

 • Gerhard Armauer Hansen kommer til Bergen etter endt turnustjeneste som lege for fiskerne i Lofoten. Heretter skal han arbeide under overlege Daniel Cornelius Danielsen ved Pleiestiftelsen for de spedalske. Han skal komme til å gifte seg med Danielsens datter, som er Amalies ungdomsvenninne, den vakre Fanny.

 • Gerhard Armauer Hansen reiser med sin sjef, Cornelius Danielssen, og hans datter Fanny på inspeksjonsreise innover i fjordene på Vestlandet. De studerer de spedalske, men Gerhard og Fanny, som er meget forelsket, tar seg også tid til å tegne og male.

 • Gerhard Armauer Hansen gifter seg med Fanny Danielssen, datteren til hans sjef, legen Cornelius Danielssen. Hun er Amalie Müllers venninne. Han er åpen med henne om det faktum at han har hatt syfilis, og at han har et barn født utenfor ekteskap, født 9. mars 1869. Hun på sin side er bekymret fordi hun kommer med en familie med mange medlemmer med tuberkulose. De to er meget forelsket, og lykkelige. Begge er kunstnerisk begavet, og tegner og maler.

 • Fanny Danielssen, som er Amalie Müllers kjære ungdomsvenninne, datter av Daniel Cornelius Danielssen, og nygift med Gerhard Armauer Hansen, dør i Bergen av lungetuberkulose. Samme år dør også hennes søster Alfhilde. Fanny og Gerhard har vært svært lykkelige i de ti månedene de har vært gift. Hun er 26 år gammel, han er 31. Om to år skal han komme til å gifte seg med Hanne Tidemand, som samtidig med at han ble enkemann, ble enke etter Adolph Tidemand, som var sønn til maleren Adolph Tidemand. Dette andre ekteskapet skal komme til å bli svært ulykkelig for Gerhard.

 • Gerhard Armauer Hansen gifter seg for andre gang, denne gang med Hanne Gran Tidemand, enke etter skibsingeniør Adolph Tidemand.

  Hun har barna Adolph (1871) og Conny (1873) fra første ekteskap. Ekteskapet skal vise seg å bli tidvis svært ulykkelig. Gerhard kommer blant annet til å klage sin nød til Bjørnstjerne Bjørnson over sin andre kones urimelighet.