Andre navn
Gustav Frederik Esmann
Kjønn
Mann
Fødselsdato
17 august 1860
Fødselssted
Dødsdato
4 september 1904
Dødssted

Galleri

  • Gunnar og Didi Heiberg er denne høsten mye sammen med Oda og Christian Krohg, og andre kunstnervenner i Kristiania. Christian gjør kur til Didi, mens Gunnar og Oda får stadig bedre kontakt. Didi har et stort alkohoproblem, og er dessuten svært sjalu, og Gunnar er stadig i København og treffer sine vennner der, Edvard Brandes med kone Ingeborg, Peter Nansen, Gustav Esmann, Helge Rode og andre av Erik og Amalies bekjentskapskrets. De trøster ham som best de kan.

  • Edvard Brandes blir overfalt av Gustav Esmann, som er en venn og dessuten en kjent kvinnebedårer, på Helsingør Banegård. Årssaken er en sjalusihistorie rundt Esmanss kone Fanny. Han forsøker å slå Edvard med en ridepisk. Edvard og Ingeborg har vært på innkjøpsrunde, Edvard bærer alle pakkene, da Esmann slår til. Ingeborg slår ham i hodet med sin parasoll, som den knekker. Vitthetspressen gasser seg i hendelsen.

  • Knut Hamsun er tilbake i Norge for første gang på to år. Han er kommet fra Paris og har slått seg ned i Kristiansand, poenget med reisen har vært å komme på norsk jord og høre norsk språk igjen, og da kan han like gjerne være her og skrive. Han har truffet mye bra folk her, og har til og med fått en anonym blomsterbukett til seg på hotellet, men han har vært forferdelig sjøsyk etter sjøreisen fra Antwerpen, håret har falt av i store dotter, og det har tatt ham to uker med tung og usunn og hvileløs søvn å komme seg på fote igjen. Men nå skal det skrives.

  • Edvard Brandes' datter Hetna på 17 år har innledet en affære med den 33 år gamle Peter Nansen, og de to vil erklære sin forlovelse. Men så angrer de. Hetnas far er allerede skandalisert på grunn av Esmann-saken i juni.