Galleri

 • Franziska Oehler, som skal komme til å bli Friedrich Nietzsches mor, er en sytten år gammel livlig og vakker prestedatter som har vokst opp blant ti søsken, gifter seg med den 30 år gamle presten i nabosognet og flytter til hans hus i Röcken i Sachsen. Her bor også hennes strenge og dominerende svigermor Erdmunthe og hennes to mye eldre, ugifte svigerinner Augusta og Rosalie. Franziska blir henvist til å bo i rommene på baksiden av huset, og blir underlagt svigermorens hushold og bestemmelser.

 • Friedrich Nietzsche blir født i Röcken, ikke langt fra Leipzig i Tyskland. Han er det førstefødte barnet til byens prest. Faren er blitt kalt til dette sognet for to år siden av Preussens konge, som Friedrich blir oppkalt etter. Friedrichs mor heter Franziska, faren traff henne på en visitt i nabosognet ikke lenge etter tilsettelsen. Presten kommer fra en gammel prestefamilie, hans far skrev et par oppbyggelige skrifter som gjorde at han ble utnevnt til biskop i sin tid, og senere også teologisk æresdoktor ved universitetet i Königsberg.

 • Friedrich Nietzsche, som nå er drøyt to år gammel, får en liten søster. Hun får navnet Elisabeth, og de to skal komme til å få et svært nært forhold i oppveksten. Elisabeth skal komme til å få en svært betydningsfull rolle når det gjelder redigeringen og spredningen av Nietzsches skrifter, og i nazistenes omfavnelse av hans filosofi.

 • Friedrich Nietzsche, som nå er fire år gammel, får en liten bror. Han får navnet Joseph. Fra før har han søsteren Elisabeth.

 • Friedrich Nietzsche er blitt tre og et halvt år gammel. I familien kalles han Fritz. Februarrevolusjonen er kommet til den lille tyske byen han bor i sammen med sine to yngre søsken, foreldrene, farmoren og de to ugifte tantene. Men bortsett fra noen kampsanger i gatene setter ikke revolusjonen særlige spor etter seg i landsbyen. Det har imidlertid vært revolusjonært opprør i Berlin, og kong Friedrich Wilhelm IV, som Fritz er oppkalt etter, har vært nødt til å gi folket en fri forfatning.

 • Friedrich Nietzsches far dør som 36-åring av en hjernesykdom, en svulst som gradvis har brutt ned hans livsfunksjoner. Friedrich er snaut fem år nå, han har sett hvordan faren gradvis har mistet talen, synet, hørselen, det har vært en forferdende prosess, til slutt har han ligget der i sengen som en livløs bylt. Tapet er voldsomt; han han vært svært knyttet til sin følsomme og nærværende far. Det er først når han hører kirkeklokkene under begravelsen at det virkelig går opp for ham hva som har skjedd.

 • Friedrich Nietzsche har denne natten drømt en uhyggelig drøm; han hører orgeltoner inne fra kirken, som om det skulle være begravelse. Plutselig åpner det seg en grav, og faren hans stiger opp av den, iført likklær. Deretter løper han inn i kirken og kommer tilbake med et lite barn i armene. Graven åpner seg på nytt, faren stiger ned, og stenen glir tilbake og dekker åpningen.

 • Friedrich Nietzsche er kraftig irritert på sin søster Elisabeth, som har torpedert hans vennskap med Lou Salomé.

  Han skriver i et brev til en venn at han ikke kan utstå sin søsters stemme, og at han anser henne for å være Naumburgs landsbypeppermø.

  Etter dette skal forholdet mellom bror og søster aldri bli det samme igjen. Da de var barn hadde de et svært nært forhold, og begge har tatt store hensyn til den andre også etter at de ble voksne. Men nå er det slutt.

 • Friedrich Nietzsche er opprørt. Han han har forstått at hans venn Richard Wagner har hatt kontakt med legen hans angående det Wagner mener et Nietzsches vane med å onanere. Onani blir i medisinske kretser blant annet ansett for å kunne forårsake blindhet, og ha en rekke andre skadelige virkninger.