Galleri

  • Friedrich Nietzsche har sitt siste år som aktiv filosof. Det er et intenst og svært produktivt år som sliter ham ut, for det kan se ut som om han har satt deig til et større brød enn hva han klarer å bake. Skriveprosjektet han holder på med er det som skal komme til å bli boken Viljen til makt. Forsøk på en omvurdering av alle verdier. Det er et uhyre ambisiøst skrive- og tenkeprosjekt; han har planlagt at det skal komme i fire bind. Oppgaven han har gitt seg selv er å omfortolke selve kulturens identitet og mål, og også peke mot nye mål.

  • Friedrich Nietzsche er i slutten av måneden tilbake til Torino, den italienske byen som han er så glad i. Og plutselig forsvinner alle hans anfall. Det er slutt på hodepine og depresjon, med migrene og oppkast. Bare synet er like ille. Han elsker denne byen, i fremtiden vil han bare være her og i Sils-Maria, som han også elsker. Energien og selvbevisstheten vokser til nye høyder. Han skriver verket Ecce Homo i lysskjæret fra disse nye tindene. Endelig føler han at han har kraften i seg til å endre selve tidens retning.

  • Friedrich Nietzsche skriver til en venn: "Intet av det som står i dag, vil unngå å falle om. Jeg er mer dynamitt enn menneske."

  • Friedrich Nietzsche har denne morgenen et psykisk sammenbrudd i Torino som skal komme til å invalidisere ham for resten av livet. Det er dagen før datoen da hans bror Joseph døde som toåring, den gangen han selv var fem år gammel.