Image
Rembrandt van Rijn: Selvportrett med bustete hår (1628) og portrett av Saskia med hatt (1642)
Dato
14 juni 1642

I dag dør Saskia, maleren Rembrandt van Rijns unge kone. De to har vært gift i åtte år, og har fått fire barn sammen. Tre av dem døde rett etter fødselen, men Titus kommer til å leve opp.

Rembrandt er knust av tapet av Saskia. Han er 36 år gammel nå, sønn av en møller. Han maler ferdig et portrett av Saskia med rød hatt som han begynte å male på før hun døde. .

Saskia har vært en utdannet, fryktløs og velavende kvinne, de to har levd sammen i et stort hus i flere etasjer i Amsterdam der Rembrandt har sitt atelier og også rom for sine assistenter og læresvenner. Seks av rommene i huset er resevert for maleriene hans, og for en stor samling av eksotiske gjenstander som han elsker å studere og male. Han ar tjent mye penger, men også tapt mye.

Rembrandt kommer etter hvert til å bli nødt til å selge huset og store deler av kunstsamlingen sin for å unngå konkurs. Sammen medTitus til en fattigere del av byen. Til slutt blir han også nødt til å selge Saskias gravsten.

Han ansetter en barnepike for Titus. Hun heter Geertje Dircx, og Rembrandt innleder et forhold til henne som kommer til å vare i seks år, før hun blir erstattet av den unge Hendrickje Stoffels.

Kunsthistorikere kommer siden til å anta at det er Hendrickje som er modellen på noen av hans mest sensuelle malerier.

Dette året for Saskias død fullfører Rembrandt også det som i ettertid skal komme til å bli hans mest berømte bilde: Nattevakten. Det er et oppdrag, og enormt stort; 500 x 387 cm. Motivet er et miliærkompani i ferd med å gjøre seg klar for utmarsj. Siden fargene etter som tiden gå rkommer til å mørkne, kommer det til å bli kjent under tittelen Nattevakten.

Etter dette kommer han ikke til å male med oljemaling på flere år. Titus kommer til å dø om fem år. Selv kommer han til å dø om seks år.

 

Bilder
Image
Rembrandt van Rijn: Nattevakten (1642)
Korrekturlest?
Nei