Fra dato

Til dato

 • I Paris er nøden og fattigdommen stor. Tusener av arbeidere strømmer til byen for å forsøke å skaffe seg arbeid i manufakturbransjen, men byens infrastruktur klarer ikke å ta unna for alle innflytterne, som stuer seg sammen i små rom og leiligheter, ofte må mange dele seng. Kloakksystemet renner over, stanken kan være uutholdelig, og de elendige hyieniske forholdene gjør at sykdommer raskt spres. Mangel på hvete sender brødprisene i været, og øker forskjellen på fattig og rik. Kongen heter Louis-Philippe, han har vært konge siden 1830 og holder en konservativ regjeringsstil.

 • Mauritz Christopher Hansen, norsk forfatter, skriver kriminalromanen Mordet paa Maskinbygger Rolfsen. Dette er to år før Edgar Allen Poe (1809-49) i følge tradisjonen skal komme til å grunnlegge sjangeren.

 • Magdalene Kragh, som skal komme til å bli Magdalene Thoresen, flytter til København med pengestøtte fra den 25 år gamle fabrikkeieren Anker Heergaard. Hun begynner på toårig guvernantekurs i Madam Lindes institutt.

 • Mons Jonsen Alver, som skal bli Amalie Skrams farfar, som nå er 53 år gammel, får tinglyst en obligasjon til Knut Larsen Storoksa på 50 spesidaler

 • Verdens første selvklebende frimerke selges i Storbritannia.

 • I Bergen flytter katedralskolen inn i den nåværende skolebygningen (Latinskolen har eksistert fra 1706). Den er byens eneste skole med eksamensrett for examen artium og dermed adgang til universitetet. Kandidater kan imidlertid dimmiteres privat. Elevprotokollene viser at forbausende mange forlater skolen uten å fullføre.

 • Søren Kierkegaard er nå blitt 27 år gammel. Dette året flytter han til Nørregade 38 i København sammen med tjenestefolkene sine. Leiligheten ligger i andre etasje, det er hans yndlingsetasje. Han skal skrive doktoravhandling; han overveier først å la selvmord være emne for en vitenskapelig behandling, men ender med å skrive «Om Begrebet Ironie». Første del av avhandlingen fremstiller Sokrates’ ironi som en nødvendig reaksjon på Platon og Aristoteles. I andre del kritiseres den tyske romantikken for å være amoralsk og nihilistisk.

 • Herman Wedel Major er en 26 år gammel mann som forelsker seg i sin søsterdatter Fanny Rahbek, som har bodd i Danmark siden 1830. Hun er datter av hans ti år eldre søster. De forlover seg. Fanny skal om tre år komme til å bli sinnssyk, og Herman skal komme til å utdanne seg innenfor psykiatri, kjempe for en en verdig sinnssykelovgivning i Norge og være initiatvtaker til at Gaustad sykehus blir bygget.

 • Gustave Flaubert er en ung mann på nitten år som reiser fra Rouen til Paris for å studere jus. Han skal vise seg å bli en middelmådig student, og han finner dessuten byen smakløs. Han blir imidlertid kjent med Victor Hugo, og mot slutten av året legger han ut på en reise i Pyrreneene og Corsica.

 • Emil Bærentzen er en dansk maler som dette året maler en ung kvinne, Regine Olsen, i København. Hun ser vakker og frisk ut, hun har det mørke håret sirlig dandert med mørke hengekrøller på sidene av ansiktet og en grønn kjole uten ermer.

  Men skuldrene er dekket av et mørkt sjal som ser ut til å være i myk fløyel.

  Øynene er mørke, hun ser skrått og hemmelighetsfullt ut mot høyre, mot noe som ligger utenfor bildet. Der hvor man ellers ville kunne skimte kløften mellom brystene, er det festet en liten hvit blondekant.

 • Michael Skjelderup er professor i medisin ved Univeristetet i Christiania, og har også en omfattende egen praksis som lege. Hver dag holder han forelesning på unniversitetet fra klokken 12 til klokken 13, og er er svært populære, for han snakker ofte om nyvinninger på medisinens område. Men personlig har han det ofte vanskelig; tungsinn og bekymringer for selv små ting fikk ham bl.a. til å avslutte sin omfattende legepraksis dette året.

 • Aline Chazal, som skal komme til å bli Paul Gauguins mor, men som foreløpig bare er en femten år gammel jente i Paris, opplever stor dramatikk mellom foreldrene: Faren er blitt grepet av en forestilling om at han må renvaske seg for alle forsmedelser som hans ekskone Flora, Alines mor, har påført ham.