-
Aline Chazal, som skal komme til å bli Paul Gauguins mor, men som foreløpig bare er en femten år gammel jente i Paris, opplever stor dramatikk mellom foreldrene: Faren er blitt grepet av en forestilling om at han må renvaske seg for alle forsmedelser som hans ekskone Flora, Alines mor, har påført ham.
-
Michael Skjelderup er professor i medisin ved Univeristetet i Christiania, og har også en omfattende egen praksis som lege. Hver dag holder han forelesning på unniversitetet fra klokken 12 til klokken 13, og er er svært populære, for han snakker ofte om nyvinninger på medisinens område. Men personlig har han det ofte vanskelig; tungsinn og bekymringer for selv små ting fikk ham bl.a. til å avslutte sin omfattende legepraksis dette året.
-
Gustave Flaubert er en ung mann på nitten år som reiser fra Rouen til Paris for å studere jus. Han skal vise seg å bli en middelmådig student, og han finner dessuten byen smakløs. Han blir imidlertid kjent med Victor Hugo, og mot slutten av året legger han ut på en reise i Pyrreneene og Corsica.
-
I Paris er nøden og fattigdommen stor. Tusener av arbeidere strømmer til byen for å forsøke å skaffe seg arbeid i manufakturbransjen, men byens infrastruktur klarer ikke å ta unna for alle innflytterne, som stuer seg sammen i små rom og leiligheter, ofte må mange dele seng. Kloakksystemet renner over, stanken kan være uutholdelig, og de elendige hyieniske forholdene gjør at sykdommer raskt spres. Mangel på hvete sender brødprisene i været, og øker forskjellen på fattig og rik. Kongen heter Louis-Philippe, han har vært konge siden 1830 og holder en konservativ regjeringsstil.
-
Herman Wedel Major er en 26 år gammel mann som forelsker seg i sin søsterdatter Fanny Rahbek, som har bodd i Danmark siden 1830. Hun er datter av hans ti år eldre søster. De forlover seg. Fanny skal om tre år komme til å bli sinnssyk, og Herman skal komme til å utdanne seg innenfor psykiatri, kjempe for en en verdig sinnssykelovgivning i Norge og være initiatvtaker til at Gaustad sykehus blir bygget.
-
Søren Kierkegaard er nå blitt 27 år gammel. Dette året flytter han til Nørregade 38 i København sammen med tjenestefolkene sine. Leiligheten ligger i andre etasje, det er hans yndlingsetasje. Han skal skrive doktoravhandling; han overveier først å la selvmord være emne for en vitenskapelig behandling, men ender med å skrive «Om Begrebet Ironie». Første del av avhandlingen fremstiller Sokrates ironi som en nødvendig reaksjon på Platon og Aristoteles. I andre del kritiseres den tyske romantikken for å være amoralsk og nihilistisk.
-
Verdens første selvklebende frimerke selges i Storbritannia.
-
Emil Bærentzen er en dansk maler som dette året maler en ung kvinne, Regine Olsen, i København. Hun ser vakker og frisk ut, hun har det mørke håret sirlig dandert med mørke hengekrøller på sidene av ansiktet og en grønn kjole uten ermer.
Men skuldrene er dekket av et mørkt sjal som ser ut til å være i myk fløyel.
Øynene er mørke, hun ser skrått og hemmelighetsfullt ut mot høyre, mot noe som ligger utenfor bildet. Der hvor man ellers ville kunne skimte kløften mellom brystene, er det festet en liten hvit blondekant.
-
Magdalene Kragh, som skal komme til å bli Magdalene Thoresen, flytter til København med pengestøtte fra den 25 år gamle fabrikkeieren Anker Heergaard. Hun begynner på toårig guvernantekurs i Madam Lindes institutt.
-
Mons Jonsen Alver, som skal bli Amalie Skrams farfar, som nå er 53 år gammel, får tinglyst en obligasjon til Knut Larsen Storoksa på 50 spesidaler
-
Mauritz Christopher Hansen, norsk forfatter, skriver kriminalromanen Mordet paa Maskinbygger Rolfsen. Dette er to år før Edgar Allen Poe (1809-49) i følge tradisjonen skal komme til å grunnlegge sjangeren.
-
I Bergen flytter katedralskolen inn i den nåværende skolebygningen (Latinskolen har eksistert fra 1706). Den er byens eneste skole med eksamensrett for examen artium og dermed adgang til universitetet. Kandidater kan imidlertid dimmiteres privat. Elevprotokollene viser at forbausende mange forlater skolen uten å fullføre.
-
Ole Bull reiser, etter en vinterferie i Paris med familien, til London. Denne gangen lider han pengetap. Etter å ha blitt kjent med pianisten og komponisten Franz Liszt (1811-1886), bestemmer de to musikerne seg for å dra videre til Tyskland og spille sammen. Bull drar alene videre på turné til Praha og Russland via Polen, til strålende kritikker.
-
Søren Kierkegaard, som har vært på reise til farens fødested og besøkt familien der, mottar i dag sammen med sin bror Peter et brev fra sin tante, farens søster. Det lyder slik:
-
Johan Sebastian Welhaven skriver til sin elskede Ida Kjerulf, som er svært syk, og som av sine foreldre ikke får lov til å treffe ham:
«Da jeg Søndags Morgen, under Hanegalet, faldt i Søvn, drømte jeg, hvad der kun eengang for mig var virkeligt, og hvad jeg aldrig før har drømt - jeg drømte at jeg kyssede Dem.
-
Johan Sebastian Welhaven skriver et langt brev til sin Ida der han forklarer for henne hvordan han føler seg, og hvor vanskelig det er for ham å være blant mennesker, som han føler ikke forstår ham. Alt han vil, er å være hos henne. Han skriver:
-
Henrik Wergeland skriver diktet "Skaaltale for et godt Aar" i anledning av boktrykkerkunstens oppfinnelse. Han beskriver minnet om en junikveld to uker tidligere, og forteller om sin egen meddelelse og erindring som en indre fotografisk prosess: "Jeg vil give mig den Frihed at meddele denne herlige Aftens Indtryk paa min Sjel, saaledes som den daguerreotyperede sig i denne" Dette er antakelig det første eksempelet her til lands på at daguerreotypiet blir anvendt som poetisk metafor.
-
Johan Sebastian Welhaven skriver til Ida:
«Torsdag - Formiddag
-
Johan Sebastian Welhaven skriver til sin elskede Ida. Utenfor vinduet ser han legene hennes, som han kjenner fra studietiden, kjøre forbi på vei til sykevisitt hos henne i Bakkehuset: «I August vil min Udnævnelse komme, omtrent i de Dage da det rette klare Sommerveir, efter alle Spaadomme, først skal begynde, og til den Tid maa du atter samle Kræfter.
Der er da Meget at overtænke og Meget at takke Gud for. I os er Kjærlighedens reneste og stærkeste Liv udspiret og dette er dog vor høieste Lykke.
-
Søren Kierkegaard består teologisk embedseksamen.
-
Søren Kierkegaard er en mann på 27 år som foretar en reise til stedet der slekten kommer fra, Sædding på Jylland. Samme år flytter han til en ny og større leilighet i Nørregade 38 i København. Han skal skrive doktoravhandling. Han overveier å la selvmord være emne for en vitenskapelig behandling, men ender med å skrive "Om Begrebet Ironie". Første del fremstiller Sokrates' ironi som en nødvendig reaksjon på Platon og Aristoteles. I andre del kritiseres den tyske romantikk for å være amoralsk og nihilistisk.
-
I dag skriver Welhaven til Ida:
«Den mindste Lindring, Himlen sender dig kaster ogsaa et velgjørende Sollys i mit Indre. O, min Sjæl er hos dig i hvert Nu og kæmper med Gud. Jeg har aldrig følt hvad jeg nu føler. Just i mit Bryst bærer jeg hidtil ukjendte Smerter; men jeg har ogsaa Øie blikke, hvori Haabet hilser mig som en Forvisning, og som et helligt Løfte ovenfra. Jeg skal atter holde dig i mine Arme og gjennemleve
-
Johan Sebastian Welhaven er gjest i et hyggelig familieselskap i familien til Bernhard Dunker på bevertningsstedet Karenslyst på Bygdø. Familiefaren, som er Vilhelmine Ullmans far og vanligvis har vært kjent som en vanskelig, men begavet mann, har hatt hell med sine forretninger knyttet til produksjon av krom, og er nesten ikke til å kjenne igjen for tiden; blid, gavmild og omgjengelig. Vilhelmine, som i familien blir kalt Mina, har giftet seg med sin Axel Ullman, og fått en sønn. Hun er 24 år gammel nå.
-
I dag er vært rått og grått i Christiania. Johan Sebastian Welhven skriver til sin forlovede Ida:
«Veiret er raat, Solstraalen kæmper idelig med de sorte Skyer. Lyset vil dog vist idag vinde Seier og Himlen blive klarere. Hvad skal jeg sige dig om Kampen i mit Indre, hvor Angst og Haab saa hæftigt mødes og vexler? Jeg seer ligesom ned i mit Væsens Grundkilder og maaler Dybet der. Naar man saaledes er ene med sig selv i Sorgen, da faaer man vide hvad man er og hvad man kan. Modet vil ikke forlade mig. Haabet og Tilliden er stærkest.
-
I sitt brev til forloveen Ida skrive Johan Sebstian Welhaven i dag, som er en mandag:
«Mandag Aften I Fru Hjelms Fredagsbulletin stod der at du var «temmelig mat», Løverdag fik jeg ingen Underretning, og Søndag Formiddag da vor Veninde gik forbi, syntes jeg, at hun saae op til mig med mismodige og mørke Miner. Da blev jeg angst om Hjertet og jeg grublede mig md i mit aller sorteste Hjørne.
Jeg stirrede paa din Bolig - O, hvor længselsfuldt, og med saa megen Lidelse! Jeg kunde Intet nyde og jeg følte en tyngende Kval ved ethvert Aandedræt.
-
I dag skriver Johan Sebastian Welhaven skriver til sin hemmelig forlovede Ida: «Min Eneste Ja du er min Eneste, saa høit elsket, saa uforglemmelig indskrevet i mit Hjerte. Ak, var der Lægedom i mine Sukke og i mine brændende Bønner!
l aften har jeg kunnet græde, og jeg har bedet til Gud ligesaa inderligt som da jeg var et sorgfrit Barn. ,Jeg veed ikke hvorledes jeg er kommet hjem fra Hjelms; thi jeg gik som i en Drøm, min Sjæl var indesluttet i dit syge Bryst og leed usigelig Kummer.
-
August: Johan Sebastian Welhaven skriver til Ida Kjerulf, sin elskede som han har vært hemmelig forlovet med siden 1837.
Han bor på en hyebel i Pilestredet 4 i Kristiania, med utsikt til Kjerulf-familiens hus «Bakkehuset». Foreldrene hennes er midlertid imot forbindelsen med den unge Welhaven, som ikke har noen fast stilling.
Det er først når Ida blir dødelig syk sommeren 1840, at foreldrene kommer til å godkjenne forlovelsen melom de unge. Etter at Ida dør, kommer Welhaven til å flytte inn i Bakkehuset, hvor han kommer til å bli betraktet som et medlem av familien
-
Johan Sebastian Welhaven skriver til Ida:
«I Alt hvad der kommer fra dig, min Ida, er der et eget Trylleri; saaledes danne ogsaa dine zirligt henilende Linier en styrkende Talisman. Jeg har lagt den til mit Hjerte og følt mig meget lettet derved. Naar Himlen blot giver mig dig tilbage, da kan ingen Mislyd blande sig i min Tilfredshed, da kan jeg med et udeelt Sind takke Gud, selv for mine Lidelser.
-
Søren Kierkegaard og hans forlovede Regine arrangerer selskap for Sørens nevøer og nieser.
Søren er en god onkel for disse barna, han forstår deres mytologiske verden, og aksepterer den, han forstår at barn ikke er som små voksne. De er av en annen natur tror han de lever i en slags drømmetilstand, og det fine er at hans gjerninger ikke kan arves av dem, selv om de er i slekt, de er ikke hans barn.
-
Emily Dickinson er en jente på ti år som begynner på skolen i Amherst sammen med søsteren. Her skal hun komme til å gå i syv år. I famlien er kunnskap og utdannelse meget viktig. Hun er et veloppdragent og musikalsk barn med en varm og ivrig far og en kald mor. Familien bor i et stort hus i nærheten av kirkegården.
-
Søren Kierkegaard oppsøker Regine, som er på vei hjem fra pianotimer, og blir med henne opp i familien Olsens leilighet i København. Her ber han henne først om å spille litt for ham, men så kaster han seg brått ned og frir til henne. Han får ja. Men han må også spørre hennes far om hennes hånd. Han er 27 år gammel. Hun er atten.
-
Søren Kierkegaard oppsøker Regines far, etatsråd Olsen, og ber om datterens hånd.
-
H. C. Andersen oppsøker skuespillereinnen Johanne Luise Heiberg i hennes hjem i Christianshavn. Han har skrevet et teaterstykke, Maurerpigen, der hovedrollen er skrevet for den store fru Heiberg. Men stemningen mellom ham og ekteparet Heiberg har lenge vært anspent. Stykket er riktigok antatt for snarlig oppførelse på Det kongelige Theater, men Johan Ludvig er svært skeptisk. Han har blant annet fått utsatt prosessen med å innstudere stykket fordi han har klaget på alle de spisse bokstavene i det håndskrevne manuskriptet, og krevet å få det skrevet av på nytt.
-
Berthe Carine Sjursdatter, Amalie Skrams tante på morssiden, gifter seg i Granison kirke i København med bokhandler August Wilhelm Møhl, som siden 1836 har drevet bokhandel på Torvet i Bergen (som er blitt flyttet til Strandgaten 14, der hvor senere C. Floors bokhandel blir liggende.). Hun er 20 år gammel, han er 28. Brudgommen, og også han som skal overta bokhandelen i 1852, C. Floror, er utdannetGyldendals Boghandel i København.
-
Søren Kierkegaard skriver i dag dette brevet til sin elskede Regine Olsen:
«Onsdag den 28 .kl. 8 Efterm.: Min Regine!
... Og Vinteren kom, og Blomsterne visnede, men han frelste dog nogle ud af Kulden. Og han sad uden for Vinduet, og han rakte dem længselsfuld op; men Livet i dem var for svagt; og for om muligt at bevare det, knugede han dem fast i sin Haand, og de døde, men en Draabe blev der tilbage, der født med Smerte har en Udødelighed i sig som kun Blomsterduft har og gamle Melodier.
Bring hurtigt Brevet ad den lange Vei
-
Mons Monsen Alver, som skal komme til å bli Amalie Skrams far, flytter fra barndomshjemmet i Alversund til Bergen. Han er 21 år gammel nå, og får jobb først soms hestekar hos en av byens leger, siden som gesell hos kjøpmann Conrad Hadeler, som han siden skal komme til å gå i kompaniskap med.
-
Henrik Wergeland blir i dag i statsråd ansatt som norsk riksarkivar i Christiania. I samme statsråd blir hans erkefiende Johan Sebastian Welhaven ansatt som lektor i fliosofi ved Universitetet.
-
Claude Monet blir født i Paris, i en rik familie. Siden flytter familien til Le Havre.
-
Mozart Waagepetersen, som er en mann på 27 år i København fra en rik og kulturinteressert familie, overtar forretningen i København, blant annet en vinhandel, når faren Christian dør. Om to år skal Mozart komme til å gifte seg med Mathilde Schram, Erik Skrams tante på farssiden. Når Eriks far går konkurs, er et denne rike familien Erik og søsknene kommer til å vokse opp i. Men Mozart Waagepetersen skal selv komme til å få økonomiske problemer
-
Søren Kierkegaard skriver i dag dette brevet til sin elskede Regine Olsen:
«Onsdagen d. 9 Dec.
Min Regine!
Han stopped hendes Øre,
Han stopped hendes Mund;
Saa foer han med den Skjønne
Dybt ned i Havets Bund ...
-
Aasta Hansteen er seksten år gammel og nest yngst i en barneflokk på seks som vokser opp i den innflytelsesrike Hansteen-familien i Kristiania. Hun er døpt Asta, som er et vanlig dansk kvinnenavn, men hun fornorsker det til Aasta.
I dag dør hennes danske mor, Hanne. Aasta skal siden sjelden komme til å navne henne. Hun er svært nært knyttet til sin far Christopher Hansteen, som hun også er slående lik, både av gemytt og utseende: de er begge små og spenstige, og de har den samme voldsomme energien og rettferdighetsansen. Også de tre søstrene sine har Aasta et nært forhold til.
-
Søren Kierkegaard forærer i dag sin forlovede Regine et lommetørkle. Han har i hemmelighet fått det anbrakt under hodeputen hennes, og han skriver til henne at hun kan bruke det dersom hun en gang skulle våkne av en skummel drøm og merker at hun gråter. Da kan hun tørke tårene sine med det, forklarer han. Og så skal hun tenke på at det er Søren som har sendt henne det. Kanskje vil hun kunne se hans bilde i dette linkledet. Han skriver dessuten et brev til henne i dag. Dette skriver han: