Dato
20 februar 1843

Søren Kierkegaards verk Enten-Eller utkommer i København. Verket blir gitt ut under pseudonymet Victor Eremitas, og utgjør innledningen til Kierkegaards filosofiske forfatterskap. De to delene av Enten - Eller har hver sin fortellerstemme, hver med diametralt motsatte livsanskuelser. 

I Første del er det en anonym person, Estetikeren A, som fører ordet. Gjennom et knippe litterære arbeider, med ulik stil og tilnærming, belyses en estetisk livsanskuelse. Her er aforismer, en studie av Mozarts Don Juan-skikkelse og litteraturkritiske analyser. Det siste og lengste arbeidet, «Forførerens dagbok», har i dag verdenslitterær status på egen kjøl. Estetikeren A vil tydelig sjarmere, imponere eller sjokkere i sine velskrevne stykker. 

Men i Annen del av Enten - Eller er det Etikeren B som har ordet, og han går til rette med Estetikeren A, og fremhever i stedet verdien av ekteskapelig pliktmoral, karakterstyrke og selvbeherskelse. 

Enten - Eller blir en umiddelbar suksess i samtiden. Det er særlig Estetiker As livsanskuelse som slår an sterke strenger blant Københavns unge publikum. Her mener de å høre tidens europeiske toner om Weltschmerz og spleen. Kierkegaard selv følte seg imidlertid misforstått i mottakelsen, og skal komme til å svare med Stadier på livets vei to år senere.

 

Personer
Sted
Tema
Korrekturlest?
Ja