Dato
1843

Søren Kierkegaard har sitt livs mest produktive år. Han utgir verket Om begrebet Angest. Det er en psykologisk studie. Han bruker pseudonym: Vigilius Haufniensis, som er en vekter som fra sitt tårn følger livet i kvarteret, i byen og i hele verden. Han utgir 20 mars dette året, utrolig nok, også verket Enten-Eller (pseudonym: Victor Eremita). Dette året skriver han også to "Opbyggelige Taler" (Utgis 16. mai). De skal om to år bil utgitt samlet i "Atten Opbyggelige Taler. Det er egentlig tale om prekener, hvor tonen er lidenskapelig pietistisk og helt uten den ironien og virtuositeten som han har brukt i de pseudonyme verkene. Her møter leseren den blide, inntrengende og alvorlige Kierkegaard, kanskje også hans 'sanne ansikt'. I løpet av tre-fire år skriver han altså alle sine hovedverker. Det er en nesten ufattelig prestasjon.

 

Han nedtgener også et notat i dagboken sin om at han har lyst til å skrive sin barndoms tragedie i en novelle som han vil kalle Den gaadefulde Familie. Den skal starte idyllisk og patriarkalsk, slik at ingen aner noen som helst, før det plutselig lyder et ord som skaper forferdelse. Men denne novellen skal han aldri komme til å få skrevet.

Personer
Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Kjær, G. (1981). Den gådefulde familie. Historien bag den kierkegaardske familiegravsted. København, C.A. Reitzels Boghandel. s. 9 og http://www.e-poke.dk/kierkegaard.asp