Image
Aasmund Olavsson Vinje
Dato
18 juni – 30 september 1860

Aasmund Olavsson Vinje legger denne sommeren ut på en lang reise til fots fra Kristiania til Trondheim for å være med på kroningen av den nye kongen, Karl XV (også kjent som Karl 4.) i Trondheim, som skal finne sted den 5. august.

Han starter reisen med å ta morgentoget fra Christiania til Eidsvold en gang etter 16. juni. Derfar går han videre til Odal, og er innom Charlottenberg i Sverige før han går nordover Østerdalen til Koppang. Herfar går turen videre Hjerkinn og Kongsvoll, ned Orkladalføret til Orkanger, og så med båt inn til Trondheim.

Men det er ikke selve kroningen som er det viktigste med denne reisen for Vinje: det er selve reisen som er målet. Å se nye landskaper, treffe folk, og ikke minst skrive om det han opplever. Resultatet skal komme til å bli Ferdaminni fraa Sumaren 1860, en kombinasjon av dikt og reiseskildring i 54 enkelttstående tekster som han kommer til å publisere i sitt eget blad Dølen. Han kommer til å skrive ting ned etter hukommelsen, og det kommer ikke alltid til å være så enkelt å vite hva som er dikt og hva virkelig hendte på reisen.

Kongen som skal krones i sommer kommer til å bli  en av de mest populære kongene som Norge og Sverige har hatt: Han er impulsiv og varmhjertet, vakker og vinnende, romantisk av lynne og allsidig kunstnerisk begavet. Men som leder kommer han til å vise seg å være svak; nesten alle store saker han engasjerte seg i, kommer til å ende med nederlag for kongen.

Etter å ha overvært kroningen reiser Vinje ti Inderøya i Trøndelag, så med dampskip fra Trondheim til Kristiansund, og videre til fots opp Romsdalen, ned Gudbrandsdalen. Han er tilbake i Christiania i slutten av september.

 

Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

https://nbl.snl.no/Karl_4

Vesaas, O. (2001). A.O. Vinje : ein tankens hærmann. Oslo, Cappelen. s. 230-232