Dato
1871

Augustine, som om fire år skal komme til å bli kjent om en av tidenes store hysterikere, går på nonneskole utenfor Paris. Her mistrives hun sterkt, men det er en trøst for henne at hun iblant kan besøke en venninne, en kvinne som er langt eldre enn henne, og som lever i et ulykkelig og voldelig ekteskap med en mann ved navn Jules. Noen ganger når hun er på besøk, blir Augustine vitne til voldsomme krangler mellom de to. Jules slår sin kone, og trekker henne rundt etter håret. Nå legger han også sin oppmerksomhet på Augustine, som i år er ti år gammel i år, og gjør seksuelle tilnærminger til henne. Om noen år skal disse episodene komme tilbake til Augustine igjen og igjen, i form av hysteriske anfall. Da kommer hun til å være innlagt på Salpêtrière-sykehuset, og kjent som en stor hysteriker.

 

I skoleferiene bor hun hjemme hos familien i Paris. Begge foreldrene er på jobb om dagen, så Augutine og hennes ett år yngre bror er stort sett overlatt til seg selv. Selv om han er yngre, vet han mer om verden, blant annet om det seksuelle, enn søsteren sin. Augustine deltar i seksuelle handlinger med broren og vennene hans, og disse episodene er også noe som skal vise seg å bli et sentralt innhold i de hysteriske anfallene hennes.

 

I forbindelse med en av disse skoleferiene møter Augustine foreldrenes arbeidsgiver, som senere i den omfattende litteraturen som skal komme til å bli skrevet og Augustine og hennes hysteri, kommer til å bli omtalt som Herr C. Seksuelle overgrep av Herr C overfor Augustine kommer til å bli et av hennes største traumer.

Sted
Tema
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Hustvedt, A. (2011). Medical muses. London, Bloomsbury.