-
Amalie Müller vender i løpet av våren hjem til Bergen etter den store jordomseilingen med August og guttene.
Her, og etter hvert ute på Ask på Askøy utenfor Bergen, blir hun boende frem til 1877.
-
Hans Christian Andersen besøker Christiania.
-
Henriette Steen er tilbake i København fra Als, hvor hun har vært lærerinne i fire år. Hun får lærerinnejobb i en kommunal skole i København. Hun er varmt engasjert i forholdene til arbeiderbarna. Hun er 30 år gammel.
-
August Strindberg skriver sin kandidatuppsats i Uppsala. Her skriver han om Kierkegaards Enten-Eller, og argumentene mot en estetisk livsholdning. Det alvoret som Kierkegaard krever, ryster ham til margen.
-
Søren Krøyer debuterer som maler ved Charlottenborgs vårutstilling med et portrettmaleri av studiekameraten Frantz Schwartz.
-
Victoria Benedictsson (Bruzelius) begynner å korrespondere med Christian Beendictsson, som tidligere har fridd til henne. De forlover seg hemmelig den 6. mars.
-
Amalie Müller er i Valencia. Hun skriver brev til sin gamle lærer Holck. hun er meget bekymret for en venninne som hun har fått brev fra, og som lever i de største kvaler på grunn av en synd hun har begått som barn. (Muligens seksuell lek med andre barn.)
-
Harriet Backer er fra nå og frem til 1874 regelmessig elev i dameklassen ved Bergsliens malerskole i Christiania. Det er nå ønsket om å utdanne seg til profesjonell malerinne begynner å ta form i henne.
Med maleriet Lille Rødhette markerer hun seg som Bergsliens dyktigste kvinnelige elev. Den realistiske fremstillingen av en eldre kvinne og en liten pike viser at hun tar sikte på portrettmaleriet.
-
Oscar Wilde blir student ved Trinity College i Dublin. Han er en utmerket student, og studerer blant annet gresk. Hans vidd og talegaver blir legendariske. Samtidig utvikler han en noe narraktig dandy-manér og gjør seg til talsmann for «L'art pour l'art». Han er sterkt påvirket av Ruskin og Pater, av prerafaelittene og symbolistene.
-
Magdalene Thoresen får oppført sitt stykke Inden Døre. Det har motiv fra en bergensk kjøpmannsfamilie. Dette året reiser hun igjen langs den norske vestlandskysten. Reisen resulterer i boken Billeder fra Vestkysten av Norge. Den reportasjestilen som hun bruker i boken er en ny sjanger, og skal komme til å bli populær i Norge.
-
Jonas Lie får dikterstipend og reiser med familien til Roma. Her skal de komme til å bli i tre år. I denne perioden skal han komme til å sende ut Fortællinger og Skildringer fra Norge (1872), Tremasteren 'Fremtiden' eller Liv nordpaa (1872) og Lodsen og hans Hustru (1874). Disse bøkene inngår tydelig i Lies litterære program fra denne tiden: å gi poetiske bilder av norsk folkeliv fra ulike landsdeler.
-
Bjørnstjerne Bjørnson starter en journalistisk bigeskjeft med å holde foredrag og taler rundt omkring i Norge. Han reiser også i nabolandene, og vinner snart et stort ry som taler, foredragsholder og oppleser. Det gleder ham stort å erfare at hans diktning er kjent og avholdt.
-
H.C. Andersen ser Ibsen Kongsemnerne i teatret i København. Denne gangen er han mildere stemt.
-
Holger Drachmann er i London og skriver diktet Engelske sosialister. Han bestemmer seg for å satse på skrivingen til fordel for maleriet.
-
Amalie Müller skriver til sin kjære gamle lærer Holck, som hun har hatt mye kontakt med også etter at hun ikke lenger var hans elev, fra Valencia, hvor hun for tiden oppholder seg med August og hans skip.
Hun har mange religiøse tanker og anfektelser som plager henne for tiden. Hun forsøker så godt hun kan å greie ut alt for seg selv gjennom å skrive til sin gamle lærer.
-
Augustine, som om fire år skal komme til å bli kjent om en av tidenes store hysterikere, går på nonneskole utenfor Paris. Her mistrives hun sterkt, men det er en trøst for henne at hun iblant kan besøke en venninne, en kvinne som er langt eldre enn henne, og som lever i et ulykkelig og voldelig ekteskap med en mann ved navn Jules. Noen ganger når hun er på besøk, blir Augustine vitne til voldsomme krangler mellom de to. Jules slår sin kone, og trekker henne rundt etter håret.
-
Amalie Müller er dypt religiøs og ber til Gud om at han må omvende Georg Brandes. Hun frykter for hans sjels frelse.
Dette kommer hun siden, når hun kommer inn i et radikalt i kirkefiendtlig miljø i Krisitania, til å skrive til Brandes i et brev, -- ikke så rent lite flørtende.
-
Arne Garborg starter et blad for lærere, først kalt Seminaristen, senere Lærer-standens avis. Han driver bladet nesten alene i et par år, frme til han flytter til Kristiania og blir student.
Bladet skal ikk være et snevert pedagogisk metodeblad, men bidra til allmenn daning og til at læreren kan bli “en folke-lærer i og for livet” i stedet for “en abc-indbanker i kakkelovns-krogen”.
-
Edgar Degas får ikke vist bildene sine på Salongen i Paris. Han maler ballettpiker bak scenen, de får besøk av velholdne herrer som kjøper seksuelle tjenester av dem.
Han befinner seg helt i utkanten av kretsen av impresjonister. Det er selve bevegelsen som opptar ham; perspektivet. Han maler fra veddeløpsbanen, sirkus, kabaretsecenen, kafélivet. Han er inspirert av japanske tresnitt og fotografier, billedutsnittene hans er tilsynelatende tilfedlige.
-
Erik Skram, som som gutt kom ofte er kommet på besøk på herregården Marienborg, innleder et komplisert erotisk forhold til en av familiens døtre, Alice Tutein. Hun er atten år eldre enn ham, har tidligere fått et uekte barn med en maler og er derfor blitt en såkalt nydelig herre som er eldre enn henne, og som er villig til å overse hennes tidligere forhold. Erik skal siden komme til å beskrive henne som en kvinne med en ypperlig begavelse, men like fullt en fordervet kvinne, mens han selv var ufordervet. Det forstår hun.
-
Alexander Kielland blir cand.jur. med middelmådig karakter (haud)
-
Georg Brandes, ligger syk og motløs på et sykehus i Roma. Men så får han en oppildnende brev fra Henrik Ibsen, som mener at det er Georg som skal gå i spissen for menneskeåndens revoltering.
Georg blir svært oppildnet, og skriver et dikt tilbake til Ibsen om dette temaet, hvor han ivrig påtar seg oppgaven. Han vil få menneskeånden til å forandre seg, skriver han.
-
Tyskland erklærer seg som samlet til ett rike. Kong Ludvig II av Bayern har sendt et brev der han ber den prøyssiske kong Wilhelm om å stille seg i spissen for et samlet tysk rike. Wilhelm går med på å stille som tysk keiser. En improvisert seremoni blir gjort i stand i speilsalen i Versailes utenfor Paris, hvor de tyske styrkene har hatt sitt hovedkvarter i slottet under beleiringen av Paris. Her blir Wilhelm i dag proklamert som keiser.
-
Det andre tyske riket erklæres, og og William den første blir kronet som keiser.
-
I Paris, som har vært under tysk beleiring siden i høst, er matlagrene nå slutt. Byen har etter kommando fra Bismarck vært utsatt for en omfattende bombardement fra det tyske artilleriet. Rundt 12 000 granater er blitt skutt inn i byen gjennom 23 netter i den hensikt å bryte den franske kampmoralen. Rundt 400 mennesker er blitt drept eller savnet, og siden det er slutt på maten, overgir byen seg i dag. Det blir sluttet våpenhvile mellom franskmennene og prøysserne.
-
Henrik Ibsen er i Dresden og skriver til Georg Brandes, som har gitt uttrykk for irritasjon for at det har gått så lenge siden Ibsen har skrevet til ham. Det fins en del gnisninger i forholdet mellom dem, men de er også viktige diskusjonspartnere for hverandre. I dette brevet skriver Ibsen om sitt synspunkt på staten, og på hva frihet her: «Jeg har jo nok tænkt mig at min lange taushed vilde bringe Dem i vrede; men jeg håber trygt på at det står således imellem os, at ingenting brister for den sags skyld.
-
I København blir Dansk Kvindesamfund etablert. Initiativtaker er politikeren Fredrik Bajer. Han er en ivrig talsmann for “Damernes Emancipation”, som kvindebevegelsen blir kalt. Hans kone Mathilde er aktiv i den internasjonale kvinneorganisasjonen “Comité locale de l’association internationale des femmes”, som har sin opprinnelse i Sveits, og nå i starten er foreningen en skandinavisk komité under denne, og heter “Comité local du Nord Scandinave”. Men behovet for en dansk forening uten internasjonal tilknytning er stort, så allerede den 15.
-
I Paris tar folket makten og etablerer Pariserkommunen. Den skal komme til å vare til 8. mai.
-
Paul Gauguin er ferdig med militærtjeneste og går i land etter fem år som sjømann. Han er tre og tyve år gammel nå, og syns ikke det er ikke noe spesielt stort savn å forlate sjølivet.
En venn av hans avdøde mor tar seg av ham, han har mange kontakter, og en stor samling med samtidens kunst av høy kvalitet.
-
I Frankfurt blir fredsavtalen mellom Tyskland og Frankrike underskrevet på Hotel Schwan. Tyskland har vunnet den endelige seieren.
-
Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons datter Dagny blir født i Christiania.
-
Henrik Ibsen skriver til Georg Brandes: "Jeg har ofte tænkt på, hvad De engang skrev, at jeg ikke havde tilegnet mig videnskabens nuværende standpunkt. Hvorledes skulde jeg også kunne overkomme dette? Men fødes dog ikke enhver generation med samtidens forudsætninger?
-
Wilhelm Alver gifter seg med skipsrederdatteren Regine Prebensen i Risør. Hans bror Ludvig skriver dette i dagboken sin om bryllupet: «Om mit ophold i Risør står, foruden hvad før er fortalt, kun tilbage at berette, at jeg fandt den yngste uforlovede frk.
-
Edvard Brandes begynner som teateranmelder i Illustreret Tidende i København.
-
Knut Hamsun, som nå er tolv år gammel, flytter inn hos onkel Hans i prestegården for å bo der fast. Familien mener at det er en bedre løsning enn at han skal gå rundt og slenge på Hamsund, der foreldrene og søsknene hans bor.
-
Hulda Garborg (Bergesen)s eldre søster Sophie flytter tilbake til faren i Christiania etter å ha bodd hos moren på Hamar. Den andre søsteren, Martha Elida, skal aldri komme til å komme ut av det med farens nye kvinne. Faren har minst tre barn utenfor ekteskap med andre kvinner.
-
Erik Skram er 24 år gammel og skriver i notatboken sin under "Stemninger og betraktninger" at han finner nåtidens sedelighet latterlig. Der sitter de unge vestalinnene i kyskhetens bleksott og våger knapt tenke på at deres tid også kan komme en gang, mens deres kommende brudgommer ferdes blant horer. Resultatet er en sykelig ventetid, og at mennene må kjøpe seg en ussel erstatning for den skatten som vestalinnene vokter og ikke tør gi fra seg, mener Erik.
-
Carl Fredrik Hill reiser til Stockholm for å begynne på Konstakademin der. Han er støttet av sin søster Marie Louise, og fylt av entusiasme og glede. En av hans medstudenter er maleren Carl Larsson.
Hill er mest interessert i å male landskaper; menneskefiguren interesserer ham mindre.
-
Victoria Benedictsson gifter seg med Christian, enkemannen og postmesteren. Hun flytter inn i postmestergården.
-
Christian Krohg er blitt nitten år gammel, og søker om å få lov til å bruke en av modellene på skolen han går på, Den kongelige norske Tegneskole i Christiania, til å tegne etter. Det er maler han vi bli. Men hans far vil at han først skal studere juss. Så slik blir det.
-
I dag føder Lisa Aarre fra Aarre på Jæren en sønn. Han får navnet Bernhard, og blir satt bort ved fødselen. Lisa er 24 år gammel, og Alexander Kiellands to år eldre barndomsvenninne fra lykkelige år på Aarre (Orre) på Jæren. De to kommer til å ha kontakt gjennom hele livet, og han kommer også til å ha nær kontakt med familien hennes. Mange kommer etter hvert til å spekulere på om det kan være Alexander som er far til Bernhard. Eller kanskje det kan være Alexanders far, Jens Zetlitz Kielland?
-
Charles Darwins Om Artenes Oprindelse (første hefte) i oversettelse av J.P. Jacobsen begynner å utkomme i Danmark.
-
Walt Whitman opplever å bli oversatt til dansk. Blir fridd til av Anne Gilchrist den 3. november, men takker høflig nei.
-
Georg Brandes, som i år er 29 år gammel, er tilbake fra et års studiereise til Paris og Roma. Han er oppfylt av sine ideer om den europeiske radikalismens fremskritt, og håper dessuten å få et professorat ved Københavns universitet. Han starter en forelesningsrekke med to forelesninger i uken. Den kommer til å vare frem til 16. desember, og blir utgitt i bokform om halvannen måned.
-
Holger Drachmann gifter seg med sin Vilhelmine Eriksen, som er Bornholms skjønnhet.
-
Hulda Gaborg (Bergesen)s mor er meget syk. Hun besvimer og kaster opp blod mens hun strever med å få arbeidet fra seg. Hun må ofte ligge til sengs, presten blir tilkalt, meningheten ber for henne. En kone steller natt og dag for henne sammen med Huldas søster Martha, som nå er 15 år gammel. Moren er vanskelig å omgås; ingen tør å si henne i mot, for det tar hun seg nær av. Hun tåler det ikke. Hulda er ni år gammel.
-
Alexander Kielland avlegger sin juridikum med karakteren "haud".
Resultatet er en stor skuffelse for ham. Det ydmyker hans stolhet at han ikke har plassert seg i toppsjiktet.