Fra dato

Til dato

 • Edvard Munch og søsknene er med faren på sesjon på Gardermoen.

  Søsteren Sophie er ikke frisk, hun hoster mye og må holde sengen. Men guttene bygger handelsbod og har det gøy, de kommer stormende inn i rommet der Sophie ligger, de bringer solvind og blomsterduft med seg.

  Edvard, som er blitt fjorten år gammel, ser at det renner en tåre fra øyet hennes.

  Det regner hele tiden.

 • Georg Brandes besøker Henrik Ibsen.

 • Søren Krøyer blir elev på Leon Bonnats malerskole i Paris. Han får seg leilighet på Montmartre og blir snart en sentral figur i den skandinaviske kunstnerkolonien i byen. Han blir elev hos maleren Bonnat. Her skal han komme til å bli frem til 1879. Han lærer en mer moderne fargeteknikk og en bredere, mer skisseaktig penselføring enn den han har vært vant til. Han blir påvirket av Emile Zolas og Georg Brandes' teorier, og maler arbeidere og scener fra hverdagslivet.

 • Siri von Essen oppdager at hun er gravid med August Strindberg. De venter imidlertid med å gifte seg til hun er i niende måned.

 • Første juni: Jonas Müller, August Müllers bror og Amalies kommende svoger, har vært innlagt på Gaustad siden april. Han er besatt av tanken på at han må ha pådratt seg syfilis, som han mener han må ha fått av å ligge i en smittet seng her på sykehuset. Han motsetter seg å bli badet. Han blir gradvis verre.

 • Erik Skram har fått arbeid i fire måneder i Roma som forvalter av konsulatets forretninger og den skandinaviske foreningens møter og bibliotek. Han har dessuten som oppgave å arrangere turer i omegnen for skandinavene. Men han er ikke lykkelig.

  I et brev til vennen Marcus Rubin skriver han om hvor vanskelig det er å leve med sine minner, følelser og inntrykk, og om hvor ensom man kan føle seg i et fremmed land. Det er ikke så lett å holde humøret oppe.

 • Henrik Ibsen skriver søknad om forfatterstipend for John Paulsen

 • Siri von Essen har fått ettårskontrakt på Dramaten med en lønn på 2100 kroner i året pluss tre kroner for hver forestilling.

 • Harald Høffding opplever at hans kone, som lenge har vært syk av anemi og en årebetennelse i benet, dør. Hun etterlater seg to små sønner. På dødsleiet vil hun ikke ha noen prest, men høre noe n av diktene som hun og Harald har hatt slik glede av. Han hvisker diktet Nattevagt av Paludan-Müller inn i øret hennes. Så glir hun vekk fra ham. Etter at hun er død, finner Harald trøst i å arbeide med psykologien. Han finner også trøst i å streife rundt i Rude Skov.

 • Erik Skram sitter på en italiensk trattoria og snakker med de danske malerne Vilhelm Rosenstand og Kristian Zahrtmann. Begge er historiemalere og ungkarer, litt eldre enn Erik. De diskuterer nakenhet og bruk av nakenmodeller.