Dato
april 1880

Paul Gauguin deltar på impresjonistenes femte gruppeutstilling i Rue des Pyramides i Paris med bildet Nakenstudie (Suzanne syr). Han er født her i byen, og har vært gift med Amalies danske venninne Mette i syv år nå. Paret bor her i Paris, det er nå tre år siden han har hatt sitt eget atelier i leiligheten i tredje etasje her i Rue Carcel nummer 8. Han jobber som aksjemegler, men er også del av det radikale kunstnermiljøet i byen, den innflytelsesrike Camille Pisarro er blant hans venner.

Han og Mettes sønn Emil er nå fire år gammel. Aline er tre, og Clovis ett. De kommer til å få to barn til i løpet av de kommende tre årene.

 

På bildet han har med på utstillingen sitter en naken kvinne på sengekanten og stopper undertøyet sitt. Hun er konsentert om arbeidet, det er ingenting poserende ved henne. Huden er blek, den er malt med innslag av ult og grønt, magen stor, brystene slappe, knærne brede og litt knoklete, men det er likevel noe grasiøst over måten hun sitter på. På veggen bak henne henger en mandolin og det som ser ut som en fillerye i harmonisk avstemte farger; hvitt, grønt og blått. Veggen er malt i en gråfiolett farge. Sengen er uoppredd, sengeteppet som ligger i en krøll bak henne er flaskegrønt.

 

Bildet vekker oppsikt på impresjonistutstillingen, men det skal vise seg å bli vanskelig å bli kvitt det, og Mette nekter å ha det hengende på veggen i leiligheten. Hun forstår seg ikke på sin manns kunst, selv om hun beundrer ham som menneske. Når familien om noen år flytter til København, skal bildet imidlertid komme til å følge med, og etter hvert kommer det til å bli del av Pauls kunstsamling, som kommer til å få stor verdi.

Om tolv år kommer bildet til å bli solgt til den danske kunstneren Theodor Philipsen.

Sted
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Goldwater, R. (1979). Paul Gauguin. Oslo, Gyldendal. s. 45-48

og

Gauguin, P. (1880). Nakenstudie (Suzanne syr). Ny Carlsberg Glyptotek: Olje på lerret.

https://en.wikipedia.org/wiki/Study_of_a_Nude