Portrettbilde
Bosteder

Galleri

Kilder

Gauguin, P. (1956). Mette og Paul Gauguin. Copenhagen, Gyldendal.

 

 • Edvard Brandes blir født i København av jødiske foreldre. Hans bror Georg er fire år gammel. Ernst er to. Edvard kommer til å bli en svært viktig og omstridt kulturpersonlighet, en venn av Amalie Skrams andre ektemann Erik Skram, og etter hvert også en viktig venn og rådgiver for Amalie selv.

  Dessuten kommer han i sitt andre ekteskap, og etter mange forviklinger, til å gifte seg med hennes venninne Ingeborg. Ingeborg er københavnerjente, født Gad.

 • Mette Gad, som siden skal komme til å gifte seg med Paul Gauguin, blir født på Læsø i Dannmark. Faren er dommer. Hun er farens yndlingsbarn, og viser seg raskt å være en både intelligent og uredd unge. I løpet av et par år skal hun komme til å få to yngre søstre, Ingeborg og Pauline, som begge skal komme til å bli veninner av Amalie når de blir voksne.

 • Paul Gauguin, som nå er sytten år gammel, får oppnevnt en verge. Han heter Gustave Arosa, og er en venn av hans mor Aline. Aline ble kjent med Arosa da hun var en ung moteskredder i Paris. Arosa er en velstående mann, og har en samling av peruviansk kunst, og også en god del moderne kunst, blant annet av kunstneren Pissarro. Paul har altså en kultivert og kunstinteressert mann som sin verge. Sammen med familien reiser Arosa ofte på ferie til Bretagne, og hans bror har reist verden rundt, og blant annet gjort skisser på Tahiti.

 • Mette Gad, som siden skal komme til å gifte seg med Paul Gauguin, får jobb som huslærerinne på Skaføgård for godseier og innenriksminister Jacob Estrups to døtre. Her skal hun komme til å bli i fem år. Mette blir fort uunnværlig på gården. Estrup får stor respekt for henne, og for hennes liberale livsanskuelser.

 • Mette Gad, som siden skal komme til å gifte seg med Paul Gauguin, reiser med sin venninne Marie Heegaard til Paris for å lære fransk og lære Paris å kjenne. De tar inn på pensjonat hos den danske billedhuggeren Pere Aubé. Hans kone holder pensjonat der unge danske kvinner kan få bo, og hvor de kan få møte unge dannede franskmenn. En av dem er den 25 år gamle bankmannen Paul Gauguin. I løpet av kort tid er de forlovet.

 • Paul Gauguin treffer danske Mette Gad fra København i et selskap. Hun bor i et pensjonat som eies av en venninne av konen til Pauls verge, den rike og kultiverte forretningsmannen Arosa. Hun er blond og livlig, og oppfører seg som en mann; blant annet røyker hun sigarer, slik Georges Sands, Pauls mors verge, gjorde. De to forelsker seg, og skal komme til å forlove seg allerede i februar.

 • I dag gifter Paul Gauguin gifter seg med danske Mette Gad i Paris. Men ekteskapsinngåelsen er ikke uten kompliasjoner: Det oppstår en ubehagelige situasjon under seremonien, som foregår i rådhuset i den 9. arondissement, på grunn av at Paul ikke kan fremvise dødsattester for begge sine foreldre. Hans mor Aline er nemlig død for flere år siden i en brann i St. Cloud, og alle familiepapirene gikk med i brannen.

 • Paul Gauguins sønn med danske Mette, Emil, blir født i Paris. Paul er 26 år gammel, Mette er 24. Paul er meget stolt over den store og friske gutten.

  Han begynner å tegne Mette og Emil i kull, og lager også et portrett i oljemaleri av Emil. Han har fått en kollega i bankierfirmaet, Emil Schuffenecker, som er svært opptatt av maleri, og i et brev til ham beskriver Paul Emil som hvit som en svane, sterk som en Herkules.

 • I Danmark avløser Ministeriet Estrup ministeriet Fonnesbech. Estrup skal komme til å bli sittende frem til 1894, og blir dermed  Danmarks lengst sittende regjeringsleder.

  Det er hos Estrup på hans gods at Mette Gad, som siden giftet seg med Paul Gauguin, som ung pike var guvernante og barnepike. Hun ble etter hvert som en slags betrodd datter og samtalepartner på Estrups gods, både for ham og has kone. Men nå er det åtte år siden Mette reiste til Paris, hvor hun traff og giftet seg med Paul.

 • Paul Gauguin og hans danske kone Mette flytter til en ny og større leilighet i Paris, i et mer mondent strøk enn de har bodd i så langt.

  Mette får seg tjenestepike, Julie, som er tidligere modell for maleren Delacoix. Mettes søster Ingeborg, som i et par år nå har vært gift med den norske maleren Frits Thaulow, bor ikke langt unna. Hun og Frits har datteren Nina på ett år. Pauls søster Marie og hennes familie bor også i nærheten -- de er svært velstående, og bor i en leilighet som går over tre etasjer.

 • Mette Gauguin nedkommer med en datter som blir oppkalt etter farmoren Aline. Paul er svært opptatt av datteren, og følger hennes utvikling nøye. Han modellerer henne, og tegner henne i skisseboken sin. Han begynner også å samle på impressjonistenes malerier, og utstyrer et luksuriøst og hyggelig hjem som Mette er meget tilfreds i. Hun deler ikke hans interesser for moderne kunst, men motarbeider den heller ikke. Etter hvert får han sitt eget atelier. Mette beundrer sin mann.

 • Mette Gauguin nedkommer med en datter som blir oppkalt etter farmoren Aline. Paul er svært opptatt av datteren, og følger hennes utvikling nøye. Han modellerer henne, og tegner henne i skisseboken sin. Han begynner også å samle på impressjonistenes malerier, og utstyrer et luksuriøst og hyggelig hjem som Mette er meget tilfreds i. Hun deler ikke hans interesser for moderne kunst, men motarbeider den heller ikke. Etter hvert får han sitt eget atelier. Mette beundrer sin mann.

 • Paul Gauguin deltar på impresjonistenes femte gruppeutstilling i Rue des Pyrmaides i Paris. Han er født her i byen, og har vært gift med Amalies danske venninne Mette i syv år nå. Paret bor her i Paris, det er nå tre år siden han har hatt sitt eget atelier i leiligheten i tredje etasje her i Rue Carcel nummer 8.

  Han jobber som aksjemegler, men er også del av det radikale kunstnermiljøet i byen, Camille Pisarro er blant hans venner.

 • Paul Gauguin deltar på impresjonistenes femte gruppeutstilling i Rue des Pyramides i Paris med bildet Nakenstudie (Suzanne syr). Han er født her i byen, og har vært gift med Amalies danske venninne Mette i syv år nå. Paret bor her i Paris, det er nå tre år siden han har hatt sitt eget atelier i leiligheten i tredje etasje her i Rue Carcel nummer 8. Han jobber som aksjemegler, men er også del av det radikale kunstnermiljøet i byen, den innflytelsesrike Camille Pisarro er blant hans venner.

 • Frits Thaulow og hans gamle mor, som Amalie Müller er gode venner med, forsøker å overtale Amalie til å bli med til København. Men det går jo ikke, skriver hun til Erik Skram i København, for i så fall ville hun jo bo hos fru Gad, som er mor til Mette Gauguin, og Pylle og Ingeborg Gad. Så om natten ville hun jo måtte sove pent i sin seng, og det ville ikke blitt mulig å treffe Erik, som jo dessuten alltid er på jobb. Derfor vil hun ikke være med. Men hun har lovet Frits å bli med, og hun vet at han kommer til å bli kraftig irritert når hun trekker seg fra avtalen, skriver hun.

 • Paul Gauguin forteller sin kone Mette at han kommer til å ta et års fri fra jobben som finansmann for å male. Han forsikrer henne om at han har lagt seg opp nok penger til at familien kan leve godt dette året, og at sjefen hans kommer til å holde stillingen i bankfirmaet åpent for ham i ett år.

  Han er overbevist om at han innen den tid kommer til å ha slått gjennom som kunstner.

 • Mette Gauguin får besøk av sin søster Ingeborg i Paris. Ingeborg er nedbrutt og deprimert; hun har forlatt sin mann Frits. De to har bedratt hverandre for mye, mener hun.

  En dag besøker Ingeborg Bjørnstjerne Bjørnson, som blir fanget av hennes evne til å vinne folks fortrolighet, og blir hennes trøster i en vanskelig tid. Bjørnson blir svært forarget over alle mennene som har sveket henne, først og fremst Edvard Brandes. Han blander seg i saken, og skriver er refsende brev til Edvard, som på sin side erklærer krig tilbake.

 • Mette Gauguin føder sitt sjette barn, Paul. Han skal etter hvert komme til å skrive flere bøker om sine foreldre. Paul opplever at kunstnervennene i Paris etter hvert vender ham en kald skulder, og familien flytter til Rouen, der han mener de kan leve billigere, og han kan få dyrket sin kunst i fred. Mette støtter ham, men håper at tiden vil bringe ham til fornuft og få kunstgrillene ut av hodet på ham.

 • Ingeborg Thaulow er dypt ulykkelig, skriver Amalie Müller i Kristiania i et brev til Erik Skra i København. Nå er Ingeborg reist til Paris for å være hos sin søster Mette Gauguin for å være hos henne mens hun ligger på barselseng. Mens hun er borte bor Frits sammen med barna i hennes leilighet, kan Amalie fortelle. Amalie syns det hele er et stort roteri; skal dette kalles skilte folk?

 • I Kristiania arrangeres for tredje år på rad kunstnernes høstutstilling. Rundt 70 kunstnere er represenert, med til sammen 174 bilder. En av dem er Paul Gauguin, som er Frits Thaulows svoger. Han bidrar med et bilde av sin kone Mette i selskapsdrakt, med gule hansker, og med et bilde med blomstermotiv. De gjør inntrykk på den unge Edvard Munch.

 • Paul og Mette Gauguin flytter til København med sine fem barn. Paul har fått et agentur for et firma som produserer vanntett presenningslerret, en ny oppfinnelse. Samtidig vil han også bruke tiden på å male. Men de tre rollene som familiemann, kunstner og forretningsmann går dårlig sammen. Særlig går det dårlig med forretningsmannen i ham. Han har virkelig ikke særlig greie på presenninger. De bor i Gammel Kongevei 105, i Emilie Gads leilighet. Emilie er Mettes mor.

 • Paul Gauguin og familien hans befinner seg i Rouen i Frankrike. Det går ikke så bra med økonomien deres, i løpet av sommeren har hans danske kone Mette gjort undersøkelser om muligheten for at familien kan slå seg ned i København, hvor hennes mor bor.

  I slutten av denne måneden reiser Mette og barna, mens Paul følger etter noen uker senere, via Kristiania.

 • Paul Gauguin forsøker å finne fotfeste i sin nye tilværelse i leiligheten på Gammel Kongevej i København, hvor han har slått seg ned sammen med sin danske kone Mette, Amalies venninne, og barna deres. Vinteren er svært kald i år, med ned til ti kuldegrader og sleder som kjører i Københavns gater. Paul maler utendørsscener malt fra vinduet i leiligheten, og snødekte hager, og også interiøret i stuen i leiligheten. Han skriver til sin venn, maleren Pisarro i Paris, om tanker han gjør seg i forhold til maleriets muligheter.

 • Paul Gauguin begynner å bli svært frustert over livet han lever i København sammen med Mette og barna. Han skriver til sin venn Pisarro i Paris at han føler avsmak for den danske kunsten. Den har virkelig fått ham til å mene at det ikke fins noe som kan kalles overdrivelse i kunsten.

  Tvert imot tror han at det er i det ekstreme at løsningen fins, den gylne middelvei betyr for ham middelmådighet.

 • Paul Gauguin forlater sin kone Mette og deres fire andre barn på elleve, åtte, fire og to år i København og tar med seg sønnen Clovis på seks til Paris.

  Far og sønn leier seg en leilighet i 10 Rue Cail. Han skriver hjem til Mette og ber henne sende dyner, puter og sengetøy. Han leier en seng til Clovis, selv sover han på gulvet.

 • Paul Gauguin skriver et bittert brev til sin kone Mette, som er Amalie Skrams venninne, der han forteller at han har vært innlagt på sykehus i 27 døgn på grunn av revmatisme i ryggen.

  Sønnen Clovis, som Paul insisterte på å ta med seg i Paris da han forlot resten av familien i København, har ikke sko på bena, og ingen leker for julen. Men man vender seg til alt, mener Paul.

  Han lager keramikk som vennen Èmile Schuffenecker mener er mesterverker. Han er svært misunnelig på Mette, som han mener lever et velsignet liv i Danmark, mens han selv og Clovis må sulte.

 • August Strindberg spiser middag hos Mette Gauguin i København. Her er det sannsynlig at han får se noen av Gauguins bilder, og også andre modernistiske malerier som inngår i Mette Gauguins kresne samling.

  Det kan også hende at han har sett noen av disse bildene hos Edvard Brandes, Mettes svoger, som han har kontakt med på denne tiden, og som hjelper Mette økonomisk ved å kjøpe flere av bildene fra samlingen.

 • Paul Gauguin skriver et brev til sin kone Mette der han forteller at han kommer til å ta postbåten til Amerika om en måned, og at hun derfor må komme og hente deres sønn Clovis og ta ham med tilbake til Danmark.

  Han vil sende en fullmakt slik at hun kan heve arven etter hans onkel, som nå er død, forteller han. Han føler at han må vekk fra Paris for enhver pris; denne byen er er en ørken for en fattig mann.

  Mette rekker så vidt ned til Paris dagen før han reiser. De har et kort møte, og Mette tar Clovis med seg hjem til København.

 • Paul Gauguin skriver avskjedsbrev til Mette. Hennes familie, som han lenge har hatt et anstrengt forhold til, og som støtter henne som best de kan, vil at hun skal kreve skilsmisse.

  Han har lagt sine keramiske arbeider ut for salg i Paris, og gitt beskjed om at utbyttet skal sendes henne.

 • Mette Gauguin er rasende. Hennes mann Paul er tilbake fra Tahithi og hun har fått vite at han ikke har tenkt å dele arven fra en rik onkel med henne og barna. Dette er første gang hun ekspolderer overfor sin mann. Hun skriver et glødende brev til deres felles venn Schuffennecker om sin forbitrelse -- men ber ham om å ikke vise det til et levende menneske. Paul på sin side bor sammen med si elskerinne, javaneserinnen Annah. Han dekorerer atelieret med eksotiske gjenstander og holder ukentlige mottakelser for kunstnervenner.

 • Paul Gauguin er på besøk i København for hilse på sin familie. Det skal vise seg å bli siste gang de ser hverandre. Han og konen Mette har fem barn sammen.

 • Mette Gauguin har skrevet et langt brev til Amalie, som er i Paris, og hun forventer svar, kan Erik fortelle, som har truffet Mette. Erik har forøvrig sørget for at det er blitt sendt penger til Amalie fra Politiken, men han frykter at de kan ha kommet bort på grunn av hennes stadig skifte av adresser.

 • Mette Gauguin møter Erik Skram på gaten i København. Hun er fullstendig nedbrutt etter datteren Alines død i januar. Nå er sønnen innlagt på sykehus og har gjennomgått tre operasjoner etter å ha fått en syl inn i magen. Hun tror hun formodentlig snart blir gal av alle disse påkjenningene, sier hun. Erik skriver til møtet til sin kone Amalie Skram, som er godt kjent med Mette og hennes familie. Særlig Mettes søster Ingeborg, som er en nær venninne.

 • Paul Gauguin har havnet på sykehus igjen på Tahiti. Han får i et brev fra sin kone Mette vite at datteren Aline er død. Nyheten går svært hardt inn på ham. Heller ikke i august dette året får han noen hilsen fra barna på sin fødselsdag, og dete tar han tar han ille opp, skriver han til Mette. Han avbryter nå brevvekslingen med henne.

 • Amalie Skram er hjemme i København mens Erik er i Amerika. Hun inviterer til selskap, der blant annet Mette Gauguin og Viggo Hørup er invitert. Hun har pengesorger, og sender Erik en oversikt over hva hun har brukt penger til.

 • Amalie Skram inivterer til middagsselskap med mange gjester, der oversetteren Mathilde Mann er æresgjest. Blant gjestene er også Mette Gauguin, Paul Gauguins kone, Maggen og Nils Kjær, Helge Rode og Thomas Krag (Vilhelm Krags bror),Erna Juell-Hansen (som er Holger Drachmanns kone) -- og en rekke unge leger. Amalie er trett og nervøs, men har insistert på å holde dette selskapet.

  Siden kommer Maggen Kjær til å skrive i sine erindringer om denne kvelden i Classensgade at man fikk inntrykk av at legene er Amalies venner alle som en. I hvert fall var de alle dus med henne.

 • Paul Gauguin dør på Dominique, fattig og syk. Barna hans hjemme i Danmark er voksne nå; Emil er 29, Aline døde for seks år siden, Clovis er 24, René er 21, Pola er 20.