Dato
31 august 1880

Alexander Kielland skriver til August Strindberg og forteller om hvor sterkt inntrykk det har gjort på ham å lese Strindbergs roman Röda rummet. Den er full av frisk smerte, den boken, det er ingen ord av forsoning, ingen falske fikenblad i den, og det liker han, skriver han. Men bak det hele, forsiktig, banker likevel en verdensmedlidenhet. Det merker han godt, og det er den som trekker ham til Strindberg.

Denne hemmelige hulkingen i den hjerteløse stilen er som et hemmelig frimurertegn, som man kan kjenne hverandre på, syns Kielland. De indignerte, de stille rasende, de misfornøyde, de som ikke har håp! Han venter ikke at Strindberg skal vite hvem han er, han er jo en ganske ny forfatter. Men han har hatt lykken med seg, og håper at han skal få gitt pakket ennå noen alvorsord før han går til bunns. I så henseende har han lært mye av Strindberg, skriver han. Han innrømmer at Strindberg fører en langt bedre våpen enn han selv gjør. Kielland mner han har mye å lære,

Det er brødrene Brandes som har oppfordret ham til å skaffe seg boken, kan han fortelle. De mener det er slektskap mellom dem. Og Kielland må si seg enig; han håper han ikke er altfor ubeskjeden når han hevder dette. Han har bedt sin forlegger om å sende Strindberg hans egen roman Garman og Worse, og han ville vært lykkelig dersom Strindberg hadde hatt lyst til å bli kjent med ham.

Han bor i en forhyklet, reaksjonær småby kan han fortelle, i en fin familie hvor man lider av aristokratiske oppstøt. Han er 32 år gammel,og beskriver seg selv som frisk, sterk, gift. Derfor lever han en god del av sitt indre liv i korrespondanse, skriver han, og derfor strekker han nå om en polypp armene sine ut i verden for å omklamre det han oppfatter som sitt. Og nå omklamrer han altså Strindberg. Han syns de er så få, de ærlige.

Han ber Strindberg skrive og fortelle litt om seg selv. Han håper han ikke er særlig mye eldre enn ham selv. Hvis han er det, kommer han til å skamme seg over dette brevet. Han innbiller seg at Strindberg er 34.

Tema
Korrekturlest?
Ja
Kilde

Kielland, A. L., et al. (1978). Brev 1869-1906 : 1 : 1869-1883. Oslo, Gyldendal. http://www.nb.no/nbsok/nb/ecb198334b11f3c5648f749becbfdb1d.nbdigital?lang=no#181