Dato
23 desember 1881

Vincent van Gogh er tilbake i foreldrenes hjem på prestegården etter oppholdet i Den Haag. Han er full av nye planer nå, blant annet vil han finne seg et større atelier i nærheten.

Etter noen dager kommer det imidlertid til en voldsom krangel mellom ham og faren.Vincent slynger blant annet ut at han aldri vil ha noe mer med troen å gjøre. Han føler at når han forteller faren noe, blir det bare til tomt prat for ham, og dette gjelder ikke mindre for moren; han syns i det hele tatt at foreldrenes prekener og tanker om Gud, andre mennesker, moral og dyd er nesten bare tullprat.

Selv leser han riktignok også Bibelen noen ganger, akkurat som han leser Michelet eller Balzac eller Eliot. Men han ser helt andre ting i Bibelen enn faren ser, og han kan overhodet ikke være enig i det faren gjør ut av det på sin smålige, akademiske lesemåte.

Etter at en pastor har oversatt Goethes Faust, har for eksempel foreldrene lest den boken, for nå da en prest har oversatt den, kan den vel ikke være så usømmelig. Men usømmelig? Hva er nå det? skriver Vincent opprør til broren Theo. Og de ser jo i alle fall ikke annet i Goethes bok enn de katastrofale konsekvensene av uanstendig kjærlighet. De forstår Bibelen like lite som de forstår Goethe, mener han.

Personer
Sted
Korrekturlest?
Nei
Kilde

Å skrive livet : Vincent van Gogh : hans fineste brev (1872-1890) : 265 brev og 110 skisser. Oslo, Aschehoug. og

Vincent van Gogh The letters.

http://vangoghletters.org/vg/