Bjørnstjerne Bjørnson ankommer Kristiania klokka ett om formiddagen, fire timer forsinket. Han blir møtt av to tusen personer som tar imot ham med hurrarop og tilhørende festilgheter.
Om en uke skal han holde talen for Wergeland ved avdukingen av Wergelandstatuen den 17. mai. Om noen år kommer en ung mann som er til stede ved ankomsten på Tollbodkaien, Nils Collett Vogt, til å skrive dette om ankomsten (han kommer nok til å huske feil om ankomstdatoen) og den oppsikten den vekker i de borgelige familier i Kristiania:
«Det hænder, at Lyn brat sla.ar ned i Menneskesindene . . . Jeg sat en Februarformiddag paa Skolebænken -- en Graaveirsdag var det som alle de andre -- og gientok for mig selv: Nu kommer Bjørnson! Idag kommer Bjørnson til Byen! Sandt nok, at jeg hittil bare hadde hørt denne Mand bli latterliggjort, hans Navn smedet, men idag kom han altsaa selv til Byen. Bjørnstjerne Bjørnson. Et Lyn skar mig blændende gjennem Nerveme. Det sidste Halvaar hadde den store Digler flakket om paa den anden Side av Atlanteren og hol.dt Foredrag i større amerikanske Byer. Vore Aviser var falde av hans Ry. Gjennem deres Fremstiling fik man nærmest lndtryk av en Vildstyring, som til uhjælpelig Skam for Land og Folk var blit sluppet løs. Hvil ket Støt gav det ikke i mig, en kildrende, næsten vellystig Fornemmelse av Undren og dydig Skræk, da en vellligsindet, gammel Dame nylig uttrykte den Fortrøstning, at han maatte bli derover. Revolveren klikked, Gud være tak ket, sjelden i Haanden paa Yankeen. Overreisen turde ogsaa bli farlig paa denne Aarsens Tid. Et fromt Haap, som deltes av mange. Og idag kom han! Ikke paa et Skib. Det vilde være altfor smaalig. Nei. Vadende over Verdenshavene kom han. Og mit Hjærte tok paa at løfte og sænke sig med skjælvende, smaa, haarde Slag: Jeg maatte - jeg maatte se ham! Næste Frikvarter hented jeg mit gode Tøi og begav mig bent til Bryggen. Damperen gled ind paa Havnen. Der blev viftet med Lommetørklæer. Husker jeg ikke Feil, blev der ogsaa ropt Hurra. Jeg møtte et Par speidende, stærke, graablaa Øine bak Brilleglassene under vældige Bryn og hørte en Røst, skapt til at fanges av ti tusen:» Goddag! Goddag! Aa nei, goddag!» Mer saa eller hørte jeg ikke. Vetløs av Be geistring tumlet jeg op over Toldbodgaten. Fra den Dag var jeg hans. Vor Opposition vakte en vis Opsigt. Byen var liten da. Til nu hadde Kathedralskolens Gymnasiastsamfund været et Fredens og Enighetens Hjem, hvor der under Rektors Tilsyn blev drøftet Emner som sig hør og bør; nu blev det i Hast Skuepladsenfor fanatiske og fantastiske Sammenstøt. Ikke noget at undre sig over, at mine Forældre var dypt rystet. Det dæmred for dem, ja, for hele min Slægt, at der var kommet en Gjøkunge i Reden."
Hauglid, A. O. (2010). Mellom Ole Bull og Henrik Wergeland: Bjørnstjerne Bjørnson oppdager Amerika. Lillehammer, Maihaugen: S. [116]-129 : ill. s. 127
og
Vogt, N. C. (1914). Familiens sorg : fortælling. Kristiania, Aschehoug.
http://www.nb.no/nbsok/nb/5a993acfd251b2054032a78ee5e3ebb7.nbdigital?lang=no#58