Portrettbilde
Arbeid
Kjønn
Mann
Fødselsdato
24 september 1864
Fødselssted
Dødsdato
23 desember 1937
Dødssted

Galleri

  • Amalie Müller besøker sine venner Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad. Karoline er 45 år i år, elleve år eldre enn Amalie, og bergenser som henne. Hun vokste opp i Marken, et nabolag et stykke unna Nordnes der Amalie vokste opp.

    Moren hennes døde da Karoline var en liten jente, så hun vokste opp hos tanten og onkelen, de var av tysk avstamning og drev bakeri. Hjemme hos Karoline snakket de tysk.

  • Også August Strindberg kom til Skrams, inntil fruens åpenmunnethet reiste dystre mistanker i hans sjel. En kveld ble det talt om spøkelset. Energisk rystet Strindberg på hodet:

    - Jeg er mann for både psykologisk og fysiologisk å bevise at spøkelser ikke finnes.

    - Er De nå så viss på det?
    sa husets frue vennlig.

    - Nå skal De bare høre.
    Strindberg dro på munnen. Og så fortalte fru Skram.

  • Bjørnstjerne Bjørnson ankommer Kristiania klokka ett om formiddagen, fire timer forsinket. Han blir møtt av to tusen personer som tar imot ham med hurrarop og tilhørende festilgheter.

    Om en uke skal han holde talen for Wergeland ved avdukingen av Wergelandstatuen den 17. mai. Om noen år kommer en ung mann som er til stede ved ankomsten på Tollbodkaien, Nils Collett Vogt,  til å skrive dette om ankomsten (han kommer nok til å huske feil om ankomstdatoen) og den oppsikten den vekker i de borgelige familier i Kristiania:

  • Nils Collett Vogt fra Kristiania er blitt 23 år gammel og får med venners hjelp fått utgitt en diktsamling i København. Den vekker en del oppmerksomhet for tiden. Han skal siden komme til å skrive en erindringsbok der han tenker tilbake til denne tiden i den danske hovedstaden, og møter han har hatt med blant annet Amalie Skram, som for øyeblikket er svært opptatt av ham.

  • Christian Krohg tilbringer denne vinteren i København. Han kommer ofte på besøk hos Erik og Amalie Skram, og alltid snakker han om Hans Jæger. Den unge Nils Collett Vogt, som er mye sammen med Krohg og ekteparet Skram denne vinteren, skal siden komme til å skrive dette om Krohgslik han fremstår denne vinteren:

  • Christian Krohg maler denne våren et portrett av Oda på Hvitsten, der hennes familie har sitt sommersted. På bildet har Oda hendene i siden, hun ler mot ham, kjolelivet er lysende rødt, hun har en bløt hatt på hodet, som en slags glorie. Krohg maler bildet utendørs, og holder det først innelåst i et skap på Rammebråten, som sommerstedet heter, for at Hans Jæger ikke skal få se det.

    Edvard Munch skal siden komme til å bruke dette portrettet av Oda som forelegg for sitt portrett av henne i raderingen "Kristianiabohemen" i 1895.

  • Erik Skram skriver en lang og omfattende oversiktartikkel om ny skandinavisk litteratur i tidsskriftet Tilskueren i København. Den er et forsøk på å gripe hva det er som foregår på det litterære feltet for tiden, og sier mye om hans litteratursyn.

    Det som trengs, er fri, modige diktere som skriver om farlige emner, mener han. Og det er bedre miljø for slikt i Norge enn i Danmark. Han skriver blant annet om sine venner Hans Jæger, Christian Krohg, den unge nordmannen Nils Collett Vogt, Jonas Lie og Alexander Kielland.

  • Dagny Juell tilbringer denne høsten mye tid i Kristiania, hvor hun besøker tanten Randi Blehr, som bor i Oscarsgate. Morens søster Maria Blehr er bestyrerinne for en skole for unge kvinner i det fasjonable Victoria Terrasse. I brevene hjem kan Dagny fortelle at det er mye mennesker på gaten her i hovedstaden, og mye munterhet blant folk hun møter. Hun er 22 år gammel nå, og i strålende humør. Hun har blant annet vært og hørt pianisten Gruf spille Grieg. Det syntes hun var makeløst.

  • Amalie Skram skriver fra Kristiania til sin mann Erik i København om stygge rykter som Nils Collett Vogt har satt ut om Christian Krohg og hans Oda:

    "Sig til Nils Collet Vogt at alt hvad han har fortalt om Krohg er løgn, lutter løgn og sludder. Krogh [sic] er bedre og kjækkere mand end nogensinde, men hans kone er frugtsommelig og rasende styg, men elskværdig."

  • Amalie Skram, som for tiden befinner seg i Kristiania, skriver hjem til sin mann Erik i København om Georg Brandes, som nettopp har vært på besøk i den norske hovedstaden, og som alle her snakker om. Brandes' elskerinne Bertha Knudtzon, som også er en av Amalie bekjente, er sammen med ham. Amalie skriver:

    «Ja, det undrer mig ikke at G.B. var mest fornøjet med Xania. Han drog fra byen med 1554 kr.s nettoudbytte, sa Thomsen, som havde vært hans inkassator, og så havde han jo sin mamsel Bertha her. Han havde langtfra fåt så mange penger de andre steder, sa Thomsen.

  • Denne sensommermåneden sitter Hjalmar Christensen, som er en 23 år gammel embatsmannssønn fra Førde, og skriver ferdig en bok om det han velger å kalle dekadansen i samtidkulturen. Han kaller boken Unge Nordmænd. Et kritisk Grundrids. Uttrykket dekadanse bruker han for å beskrive som han understreker man kan finne på alle utviklingstrinn i historien, men som han mener for øyeblikket er så tydelig til stede i hans egen samtid at de til en viss grad karakteriserer den.

  • Aasta Hansteen, som i år er 70 år gammel, er den første kvinnen i Norge som har utdannet seg til profesjonell maler. I perioder har hun også levd av sitt yrke. Nå har hun skiftet ut penselen med pennen, og skriver provoserende mot kirkens og samfunnets kvinneundertrykkelse.

  • Gunnar Heiberg bor denne våren en tid hos sin mor i Kristiania. Oda Krohg bor rett i nærheten, i Grønnegate 19. Hennes far regjeringsadvokaten var er en munter mann som var mye ute. Moren døde tidlig i 1880-årene. Mormor har vært russisk fyrstinne. Her vokste alle Lassonsøstrene opp, i de sammenhengene, løvtunge hagene i villaene i Homanssbyen. Fedrene deres er gjerne jurister.

  • Dagny Juell og hennes polske ektemann Stach er på besøk på Rolighed på Kongsvinger, i hennes barndomshjem. Dagny er gravid med det som skal bli sønnen Zenon. På besøk er også Maja Vogt, søster til Nils Collett Vogt.

    Dagnys søster Ragnhild skriver i et brev til sin mann om hvordan de sitter og spiller kort hele dagen, og hvordan Dagny forsikrer at hun hater sin mor.

    Stach, som alkoholiker, har problemer når han ikke får tilstrekkelig tilgang på alkohol.

  • Gunnar Heiberg bryter denne vinteren opp fra Kristiania og tar en tur til Stockholm og Italia sammen med Oda Krohg før de igjen slår seg ned i Paris.

    Oda har en liten leilighet på Rue de la Grande Chaumiere på Montparnasse. Hun har sin sønn Per hos seg. Han er elleve år gammel.

  • Christian Krohg besøker denne sommeren familien Thaulow i Quinperlé nær Pont Aven i Bretagne. Her treffer han blant annet Auguste Rodin, Anna og Edvard Diriks og Nils Collet Vogt. Han reiser rundt i landsdelen og skriver reisebrev.

    Frankrikeoppholdet hans skal komme til å vare i mer enn syv år.

  • Nils Collett Vogts søster Maja skriver til Dagny Juells søster Ragnhild om et fotografi hun har sett av Dagny: " Nei, hvor nydelig det er, så godt som overhovedet et fotografi kan være synes jeg; det interessante, der var over hendes Ansigt, kan ikke gjengives uden i Maleri Jeg har længes så grænseløst efter hende, og pludselig kan jeg se hende så tydeligt med det fine Hoved og det yndige, graciøse Smil", skriver hun i brevet.

  • Hans Jæger reiser tilbake til Paris fra Kristiania, hvor han blant annet har vært utenriksredaktør i avisen Social-Democraten siden 1898. Han arbeider med boken Anarkiets bibel. Hver dag står han opp klokken tre på ettermiddagen, spiser middag sammen med Nils Collett Vogt, drikker en absint på kafé Place de la Bastille, driver rundt i gatene en stund, og setter seg så ved skrivebordet klokken ni om kvelden. Her blir han sittende til klokken åtte neste morgen. Da gir han hønsene brødsmuler. Dette livet skal han komme til å føre uavbrutt i nesten tre år. Da kommer boken til å være ferdig.

  • Denne høsten begynner Margrete Kjær, som nå er i slutten av førtiårene, i Helsignør og begynner å skrive på sin erindringer om samlivet med ektemannen Nils Kjær. Hun tenker tilbake til et opphold de to hadde i Skagen, i huset til Søren og Marie Krøyer i 1902.