Fra dato

Til dato

  • Paul Gauguin forlater sin kone Mette og deres fire andre barn på elleve, åtte, fire og to år i København og tar med seg sønnen Clovis på seks til Paris. De leier seg en leilighet i 10 Rue Cail. Han skriver hjem til Mette og ber henne sende dyner, puter og sengetøy. Han leier en seng til Clovis, selv sover han på gulvet. Clovis går på skole, forteller han Mette, men han kunne trenger en varm genser. Hun skal ikke bekymre seg for gutten, mener han; i den alderen kan barn klare nesten hva som helst, bare de får litt kjærlighet og noe å spise: et egg, litt ris, og et eple til dessert.

  • Henrik Ibsen kommer med Suzannah til Norge og overværer sammen med Bjørnstjerne og Karoline Bjørnson debatten i Stortinget om Alexander Kielland skal bevilges diktergansje. Den blir innvilget med et knepent flertall.

    Det er elleve år siden Suzannah og Henrik var i Norge sist. Fra Kristiania drar de videre til Molde,  hvor deres sønn Sigurd kommer til fra Stockholm. Han tilbringer lang tid sammen med foreldrene før de skilles. Så reiser Sigurd tilbake til Stockholm, mens Henrik og Suzannah reiser til Bergen, for så å ende i Kristiania igjen.

  • Oscar Wildes sønn Cyril blir født i London.

  • Henrik og Suzannah Ibsen kommer til Kristiania. Herfra reiser de videre til Trondheim, Molde, Bergen og København.

  • Amalie Skrams roman Constance Ring, som foregår i Homannsbyen i Kristiania, kommer ut hos Huseby i Kristiania, etter at boken er blitt refusert av Hegel i dansk Gyldendal, som syns det er for dristig.

    Huseby åpnet sin bokhandel i Kristiania i 1883, og har en radikal livsholdning. Han utgir boken i kommisjon. Det betyr at han ikke betaler for trykkingen, men står for salget mit en viss prosent av inntektene. Resten av pengene skal Amalie få etter hvert som boken blir solgt.

  • August Strindberg forlater Paris for å slippe unna de heteste sommermånedene. Han installerer seg hos sin venn, legen Eliasson, som stiller sitt kjøkken til rådgihet for hans kjemiske ekserimenter. Strindbergs økonomi er nå bedre enn på lenge. Han har fått støtte av en rik mesen, August Røhss.