Amalie Skrams roman Constance Ring, som foregår i Homannsbyen i Kristiania, kommer ut hos Huseby i Kristiania, etter at boken er blitt refusert av Hegel i dansk Gyldendal, som syns det er for dristig.
Huseby åpnet sin bokhandel i Kristiania i 1883, og har en radikal livsholdning. Han utgir boken i kommisjon. Det betyr at han ikke betaler for trykkingen, men står for salget mit en viss prosent av inntektene. Resten av pengene skal Amalie få etter hvert som boken blir solgt.
Boken handler om en ung kvinne som er totalt uforberedt på å møte livets utfordringer. de romantiske drømmene hennes kolliderer med den barske virkeligheten. Mannen hennes er en selvtilfreds livsnyter, og moren kan bare mane til pliktoppfyllelse. Når mannen har seg med tjenestejenta som trøst for Constances kulde, bestemmer hun seg for skillsmisse. Men hele samfunnet møter henne med fordømmelse og presser henne tilbake i ekteskapet.
Amalies eksmann August er foragret over at hun, slik han oppfatter det, har portrettert ham som Lorck. Han påpeker alt som ikke stemmer med virkeligheten.
Romanen får en lang anmeldelse av den radiakle kritiekeren Irgens Hansen, som Amalie kjenner -- han er bror til legen hennes i Bergen Klaus Hansen, og til Gerhard Armauer Hansen -- i Dagbladet, hvor han kritiserer boken for ensidig å fokusere på kjønnsforholdene. Dessuten er hovedpersonen Constance usann overfor seg selv, kokett og sjalu, mener han.
Erik skriver et indignert brev til avisen og anklager Hansen for å bedømme boken utelukkende som tendensroman. Dessuten har han misforstått meningen med Constance: det er slett ikke meningen at man skal ha sympati med henne.
Edvard Brandes skriver en anmeldelse av romanen i Politiken. Den er fem spalter lang og ganske positiv. Boken er ikke usedelig, men kun en sanddru fremstilling av omhyggelige iakttakelser, mener han. Men den har kunstneriske mangler: den største er at det er vanskelig å tro at Constance er så himmelropende naiv at hun aldri lærer av noen erfaring. Hun er også hyklersk: Hun beskylder mennene for å handle umoralsk, men flørter offentlig med Mejer mens hun selv er gift med Lorck, påpeker han.
Garton, J. (2011). Amalie: et forfatterliv. [Oslo], Gyldendal. s. 64-66