-
Gerhard Armauer Hansen blir født i Bergen. Han er den åttende i en søskenflokk som etter hvert skal telle femten barn. Familien bor i Dreggen i Sandviken. Faren er kjøpmann og underviser i tillegg i realskolen.
-
I Bergen fins et sykehus for de spedalske, St. Jørgens hospital. Det har eksistert siden middelalderen. De spedalske er å se i bybildet; de sitter på trappene i Strandgaten, der Amalie Alvers far Mons Alver har sin kjellerhandel, og andre steder i bybildet, selger sine blomsterpinner og andre småsaker.
Vestlandet er av de stedene i Europa som er hardest rammet av lepra. Men man vet ikke hva som er sykdommens årsak.
-
Gerhard Armauer Hansen, som er seks år gammel og så langt har vokst opp hos tanten på Askøy, som er gift med kjøpmann Mowinckel og selv barnløs, flytter tilbake til familien og den store søskenflokken i Dræggen i Sandviken i Bergen for å begynne på skolen. Gerhard er liten for alderen, men kan allerede lese og skrive, og gjør det godt på skolen. Den eldre broren Carl tar seg spesielt av ham.
-
Gerhard Armauer Hansens far går konkurs i Bergen. Gerhard er ti år gammel. Slutten av førtitallet har vært nedgangstider i Bergen, og Gerhards fars kreditorgjeld er på over 7000 spesiedaler. Nå må han ta til med det tunge arbeidet å nedbetale den møysommelig nedbetale.
Familien må flytte over i hagehuset for å få leieinntekter i tillegg til farens lønn som bankkasserer og lærer.
-
I Bergen bestemmer guttene i Dræggens buekorps, som nå har fått Klaus Hanssen, Gerhard Armauer Hansens lillebror, som sjef, at de trenger en ny og fullstendig lovsamling på 24. paragrafer. Dessuten blir det bestemt at offiserene i korpset skal skaffe seg bånd på luene og epåletter på skuldrene. Sjefen skal ha en bredt gullbånd, kapteinen to smalere og løytnanten et smalt gullbånd rundt luen. Det blir også bestemt at det skal opprettes to ordner, bueordenen og pileordenen. I det første ordenstegnet skal det anbringes en bue i et blått felt med forgylte takker.
-
I Bergen bestemmer sjefen for Dræggens buekorps, Klaus Hanssen, at det er best å innstille øvelsene med pil og bue for korpsets medlemmer for i år, siden det er blitt for kaldt på hendene til at man kan holde buen sikkert. Han erklærer at man heller skal møtes igjen til våren, når snøen har smeltet. Guttene skilles inntil videre med et kraftig hurra.
-
I Bergen åpnes dette året et nytt sykehus for de spedalske, Pleiestiftelsen for Spedalske no. 1. Det er det tredje leprasykehuset i Bergen. Det eldste er St. Jørgens hospital, som har vært i drift fra 1400-tallet, og det andre forskningssykehuset Lungegårdshospitalet som stod ferdig på en tomt like nedenfor Pleiestiftelsen for åtte år siden. Pleiestiftelsen er den nest største trebygningen i Norge med sine 3450 kvadratmeter og plass til 280 pasienter. Huset har 40 sykestuer med plass til 7 pasienter i hver.
-
Gerhard Armauer Hansen reiser til Christiania for å ta examen artium ved universitetet, for så å ta fatt på sine medisinske studier. Han finansierer dem selv ved undervisning av Herman Major Schirmer, som senere skal bli landets første riksantikvar. Lenger ute i studietiden får han vikariere for universitetets prorektor i anatomi.
-
Gerhard Armauer Hansen kommer til Bergen etter endt turnustjeneste som lege for fiskerne i Lofoten. Heretter skal han arbeide under overlege Daniel Cornelius Danielsen ved Pleiestiftelsen for de spedalske. Han skal komme til å gifte seg med Danielsens datter, som er Amalies ungdomsvenninne, den vakre Fanny.
-
Gerhard Armauer Hansen reiser fra Kristiania via Bergen til Lofoten for å gøre tjeneste ved Lofotfisket. Han får alene ansvaret for medisinsk tilsyn med ca 6000 fiskere. Siden kommer han i sine memoarer komme til å skrive humoristisk og barskt om denne tiden. Det er blant annet en stor utfordring for ham når han får fiskere som er syke eller skadet. De vil slett ikke fortelle ham hvor de har vondt, eller hva de feiler. Det mener de er legens jobb å vite. Ofte får han ikke annet svar enn "Det er ilt!".
-
Gerhard Armauer Hansens sønn utenfor ekteskap blir født i Bergen. Moren heter Theodora Bernhardine og er 25 år gammel. Hun skal om et par år komme til å dø, og gutten, som, som får navnet Anton Johan Angel Hansen, skal vokse opp som pleiesønn i Åsane utenfor Bergen. Gerhard er 27.
-
Gerhard Armauer Hansen studerer mikroskopisk anatomi i Bonn og Wien. Her blir han kjent med Darwins skrifter, som han blir meget opptatt av.
-
Gerhard Armauer Hansen reiser med sin sjef, Cornelius Danielssen, og hans datter Fanny på inspeksjonsreise innover i fjordene på Vestlandet. De studerer de spedalske, men Gerhard og Fanny, som er meget forelsket, tar seg også tid til å tegne og male.
-
Gerhard Armauer Hansen gifter seg med Fanny Danielssen, datteren til hans sjef, legen Cornelius Danielssen. Hun er Amalie Müllers venninne. Han er åpen med henne om det faktum at han har hatt syfilis, og at han har et barn født utenfor ekteskap, født 9. mars 1869. Hun på sin side er bekymret fordi hun kommer med en familie med mange medlemmer med tuberkulose. De to er meget forelsket, og lykkelige. Begge er kunstnerisk begavet, og tegner og maler.
-
Gerhard Armauer Hansen sitter på Pleiestiftelsen og mikroskoperer. I materiale fra en pasient får han plutselig øye på noen stavformede legemer, som han identifiserer som bakterier. Han skriver en større rapport, som blir trykt på norsk. Dette skal komme til å bli kjent som et viktig gjennombrudd i lepraforskningen. identifiserte leprabasillen, kunne man slå fast at sykdommen bredte seg gjennom smitte. Fra nå av blir det mulig å sette inn tiltak, og tallet på norske pasienter fallrt raskt mot null.
-
Adolph Tidemands eneste sønn dør, bare 28 år gammel. Det er et tungt slag, og Tidemand, som hele sitt voksne liv har hatt en skrantende helse, er nå en knekket mann. Det er kanskje symptomatisk at når han mot slutten av sitt liv vender tilbake til historiemaleriet, klarer han ikke å fullføre det maleriet han påbegynte. Christian IV anlegger Christiania forblir på skissestadiet. Enken etter unge Adolph skal komme til å bli Gerhard Armauer Hansens andre kone.
-
Klaus Hanssen, som om fire år kommer til å være legen som får Amalie Müller (senere Skram) innlagt på Gaustad sykehus, er nyutdannet lege og starter denne høsten privat praksis i Bergen.
Klaus er den tiende i en stor søskenflokk som har vokst opp i Dræggen i Sandviken. En av de mange brødrene hans er legen Gerhard Armauer Hansen. En annen er litteraturkritikeren Johan Daniel Irgens Hansen, som er en viktig person i det radikale miljøet i hovedstaden.
Om ikke lenge kommer Klaus også til å bli lege ved Fødselsstiftelsen i Bergen, og lærer for jordmødrene her.
-
Fanny Danielssen, som er Amalie Müllers kjære ungdomsvenninne, datter av Daniel Cornelius Danielssen, og nygift med Gerhard Armauer Hansen, dør i Bergen av lungetuberkulose. Samme år dør også hennes søster Alfhilde. Fanny og Gerhard har vært svært lykkelige i de ti månedene de har vært gift. Hun er 26 år gammel, han er 31. Om to år skal han komme til å gifte seg med Hanne Tidemand, som samtidig med at han ble enkemann, ble enke etter Adolph Tidemand, som var sønn til maleren Adolph Tidemand. Dette andre ekteskapet skal komme til å bli svært ulykkelig for Gerhard.
-
Gerhard Armauer Hansen gifter seg for andre gang, denne gang med Hanne Gran Tidemand, enke etter skibsingeniør Adolph Tidemand.
Hun har barna Adolph (1871) og Conny (1873) fra første ekteskap. Ekteskapet skal vise seg å bli tidvis svært ulykkelig. Gerhard kommer blant annet til å klage sin nød til Bjørnstjerne Bjørnson over sin andre kones urimelighet.
-
Henrik Ibsen skriver til Gerhard Armauer Hansen, som han har truffet tidligere, og ber om hans støtte til forslaget om at han skal få økonomisk støtte fra Stortinget. Han understreker hvor dyrt det er å være dikter, og hvor nødvendige det er å oppholde seg i utlandet. På grunn av økonomien blir han nødt til å ta med seg familien sin og bosette seg i München, fra Dresden, hvor de nå bor. Den kommende tiden kommer han til å beskjeftige seg med forarbeidene til et drama med historisk innhold. Ingen aner hvor mye arbeid som ligger i slikt, understreker han.
-
Gerhard Armauer Hansen rammes av et hardt slag i hodet og blir alvorlig syk. Det er mulig han også opplever senvirkninger av syfilisen som han ble rammet av som student. Han sendes på kuropphold i Achen i Tyskland. Hans kone Hanne, som han har fortalt om sykdommen, er meget fiendtlig innstilt mot ham. Ekteskapet deres er kaldt. Han skal siden komme til å skrive om dette vanskelige forholdet i et brev til Bjørnstjerne Bjørnson.
-
Den første lepraloven blir satt ut i livet i Norge, fire år etter Armauer Hansens oppdagelse av leprabasillen, og to år etter at han er blitt oppnevnt som Overlege for den spedalske sykdom. I loven står det at pasienter som ikke kan forsørge seg selv, skal innlegges på sykehus. Loven skal forhindre at de syke skal spre smitte ved å flyttes fra gård til gård, slik det gamle legesystemet innebar. Men sykdommen går ikke så raskt tilbake som ønskelig, og en revidert lov skal bli nødvendig om noen år, i 1885.
-
Gerhard Armauer Hansen, som er konsituert overlege for den spedalske sykdom i Norge, ber sin pasient på Pleiestiftelsen for spedalske i Bergen, Kari Nilsdatter Spissøy fra Moster, om å komme inn på hans kontor. Han sier han vil foreta en liten operasjon på øyet hennes. Hun blir redd, gråter, protesterer, og sier at hun kun har et friskt øye. Men det hjelper ikke. Uten å forklare hvorfor, prøver Hansen å stikke henne i øyet med en stærnål som inneholder materie fra en annen spedalsks knute.
-
Georg Brandes ankommer Bergen med dampskip. Det er så tidlig om morgenen at ingen har ventet ham, men det går ikke lang tid før han møtes av blant annet de to legebrødrene Klaus Hanssen (som er Amalie Müllers gamle lege) og Gerhard Armauer Hansen, dessuten kunstelskeren Johan Bøgh.
Han holder til sammen seks foredrag i Arbeiderforeningens store sal om fransk romantikk. Til å begynne med er salen langtfra full, for også i Bergen er man redd for Brandes, foreldre holder sine unge sønner og døtre hjemme.
-
Gerhard Armauer Hansen stevnes for retten i Bergen etter et forsøk på å skaffe bevis på at leprabasillen han har funnet, er årsaken til sykdommen. Han har podet materie fra en annen leprapasient inn i øyet på en 32 år gammel kvinnelig pasient på Pleiestiftelsen uten hennes samtykke. Inngrepet forårsaket ikke noen skade, men kvinnen har klaget over måten hun er blitt behandlet på.
-
Amalie Skrams roman Constance Ring, som foregår i Homannsbyen i Kristiania, kommer ut hos Huseby i Kristiania, etter at boken er blitt refusert av Hegel i dansk Gyldendal, som syns det er for dristig.
Huseby åpnet sin bokhandel i Kristiania i 1883, og har en radikal livsholdning. Han utgir boken i kommisjon. Det betyr at han ikke betaler for trykkingen, men står for salget mit en viss prosent av inntektene. Resten av pengene skal Amalie få etter hvert som boken blir solgt.
-
Amalie Skram er ankommet Bergen. Hun bor hos venner, besøker sønnen Ludvig, omgås gamle venner, går i selskap og i teatret. Hun ser ikke noe til sin eksmann August Müller, men hører at han drikker, og at han er ulykkelig i sitt nye ekteskap med Kaja.
-
Gerhard Armauer Hansen, en av Amalie Skrams bekjente fra gammelt av, som nå er 46 år gammel, skriver en artikkel om hypnose i tidsskriftet Naturen. Hypnose er et mye omdiskutert fenomen for tiden. Armauer Hansen har vokst opp i en stor søskenflokk i Dreggen i Sandviken i Bergen, og er bror av Amalies lege i Bergen.
-
Gerhard Armauer Hansen skriver et brev til sin venn Bjørnstjerne Bjørnson der han letter sitt hjerte om sitt ulykkelige ekteskap med Hanne, som er enke etter Adolph Tidemands sønn, og som Gerhard mener er fiendtlig innstilt overfor både ham og andre. Hanne har lest Bjørnson med stor begeistring, og holder ham som sin store helt. Men hun er svært sjalu og vanskelig å omgås.
-
Gerhard Armauer Hansen skriver til Amalie Skram og kommer med en legevitenskapelig protest i forhold til hennes roman S. G. Myhre: Hun burde ikke ha skrevet at Herman Smith var blitt smittet av syfilis og hadde overført den til sin kone. Slik hun har beskrevet det, dreier seg seg snarere om en underlivsykdom. Å antyde noe slik er å skape vantro hos lesere på linje med Osvalds hjernebløthet i Gengangere, I boken skriver Amalie meget vagt om en kjønssykdom som Smith har fått på en utelandsreise og som er blitt behandlet med kvikksølv.
-
Bjørnstjerne Bjørnson plubliserer en aritkkel i Nyt Tidsskrift der han forsvarer ideen om at ervervede eller tilegnede egenskaper kan nedarves. Dette er et diskusjonstema i tiden som har gått i utenlandsk fagpresse og tidsskrifter, og det fins to ulike hovedteorier som står mot hverandre. På den ene siden står Darwins teori, også kalt den Lamarck-Darwinske teori. Den franske zoologen Jean-Baptiste de La- marck hevdet på begynnelsen av 1800- tallet at ervervede egenskaper kunne gå i arv.
-
Gerhard Armauer Hansen skriver tre artikler i det norske tidsskriftet Naturen om arv. Her innrømmer han størst affinitet til det han kaller den Lamarck-Darwinske teorien, og muligheten for nedarving av tilegnede egenskaper. Men han er samtidig også åpen for at den tyske utviklingsbiologen Weismann kan være på riktig spor. Weismanns teori innebærer at det er utelukket at tilegnede egenskaper kan arves.
-
Bjørnstjerne Bjørnson og Gerhard Armauer Hansen fortsetter diskusjonen om arvelighet i det norske tidsskriftet Kringsjå, som er et bredere anlagt og lest magasin enn Nyt Tidsskrift, der debatten startet. Så langt i debatten har Bjørnson tilkjennegitt sin sterke interesse for hypnose.Han påberoper seg tyskeren Karl du Prel som sannhetsvitne for det synet han selv har hevdet gjennom hele debatten: at mødre kan motta sterke inntrykk under svangerskapet som setter spor hos barnet hun venter. Bjørnson forutsetter at den gjennomsnittlige leser kjenner til du Prel fra før.
-
Gerhard Armauer Hansen får siste ord i diskusjonen med Bjørnstjerne Bjørnson om arvelighet og "mesmerisme". Striden mellom vitenskapsmannen og dikteren har blant annet stått om betydningen av psykiske faktorer for forklaringen av arv.
Bjørnson mener at det psykiske hos en mor kunne gi seg fysiske utslag hos barnet hun bærer, mens Armauer Hansen på sin side har etterlyst det materielle grunnlaget for en slik arvemekanisme.
-
Den første intenasjonale leprakongressen avvikles i Berlin. Her blir det vedatt en resolusjon som sier at systemet med obligatorisk overvåknig og isolasjon av leprapasienter, slik det fungerer i Norge, anbefales der det fins selvstendige kommuner og et tilstrekkelig antall leger.
-
Tuberkuloseloven forberedes i Norge. Arbeidet ledes av Klaus Hansen, Amalie Skrams gamle lege i Bergen. Han er bror av Gerhard Armauer Hansen, og har nok lært mye av innføringen av lepraloven i 1877/1885.
-
Den andre internasjonale leprakongress arrangeres i Bergen, med Gerhard Armauer Hansen som president. Bergen har etter hvert fått et ry som valfartssted for internasjonale lepraforskere.